Kurutmalık Sebzelerin Hazırlığı Devam Ediyor

Silvan (MG) - Malabadi Gazetesi | 20.09.2024 - 17:38, Güncelleme: 20.09.2024 - 17:38 500 kez okundu.
 

Kurutmalık Sebzelerin Hazırlığı Devam Ediyor

Silvan’da kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan dolmalık sebzelerin kurutulması sezonu başladı. Sebzeler güneşin hakim olduğu yüksek yerlere asılarak kurutuluyor. Silvan’da ağustos ayında başlayan kurutmalıklar Eylül ayında da devam ediyor.
Haber: Baver ŞAHİNLİ  Silvan’da kış yemeklerinin vazgeçilmezi dolmalık sebzelerin kurutulmasına başlandı. Her evin ihtiyacı olan kurutmalıklar büyük bölümü 40 dereceyi aşan sıcaklıkta hazırlanırken, Ağustos ayında sezonun başlaması ile devam eden kurutmalık hazırlıkları devam eden İlçe halkı Eylül ayında da çalışmalar devam ediyor. Kış yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden kurutmalık sezonu, havaların ısınması ile başladı. Hasadı yapılan sebzeler, içleri çıkarıldıktan sonra iplere dizilerek güneşin hakim olduğu yüksek yerlere balkı ve iplere asılarak kurumaya bırakılıyor. 10-15 gün boyunca güneş altında bekletilen sebzeler tamamen kuruduktan sonra toplanıyor. Kurumasının ardından paketlenerek kız sezonu için kaldırılıyor. PATLICAN VE BİBERDE İLGİ BÜYÜK Emine Canpolat, kurutmalıkların Silvan ilçesindeki bahçelerde yetiştiğini patlıcan ve biberlerin tadının harika olduğunu söyledi. Öte yandan İlçede yaşayan vatandaşlar kurutmalıkları evin balkonu ve güneşe karşı yüksek yerlere astıklarını söyledi. Silvan mutfağında önemli bir yere sahip olan kurutmalık sebze sezonunun başladığını belirten kurutmalık işi ile uğraşan Melek Şahin, kışın tüketmek için bin bir zahmetle hazırlanan kurutmalık sebzelerin aynı zamanda aileler için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Uzun zamandan beri ailece kurutmalık işi ile uğraştıklarını belirten Fidan, "Yaptığımız iş çok zahmetli bir iş, ilk başta emek isteyen bir iş. Kurutmalık sebze evlerimizin kışın olmazsa olmazıdır. Silvan merkez ve çevre köylerde yetişen patlıcan, biber, kabak, bamya ve domates alarak kış hazırlıklarını yapıyoruz. Özelikle patlıcanları pazarda alarak mahalle kadınları olarak oyarak iplere geçirildikten sonra bir gece suda bekletiyoruz. Sonra ipleri güneş bol görecek tarafa asıyoruz. Güneşte kurutulan sebzelerin vitamini daha bol oluyor. Sebzeler kuruduktan sonra bazı kadın arkadaşlarımız kurutmalıkları satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Sezona temmuz ayında başlarız. Ekim aylarının ortasına kadar yani yağmur yere düşene kadar sezon devam eder. Yağmur düştükten sonra da kurutmalıklar kurumaz, heder olur. Hava biraz sıcak olduğunda güneş yakmaması için kurutmalıkların üzerine perde çekiyoruz. Hava serinlediğinde tekrar üzerini açıyoruz" dedi. "HAVA SICAK OLUYOR AMA EKMEK PARASI" Kavurucu sıcaklarda çalışmanın yorucu olduğunu belirten Fidan, "Patlıcanın oyulması ile kurutulması beş gün sürer. Biberde hava çok sıcak olduğu dönemlerde 8 ila 12 gün arasında kuruyor. Domates salçası çok zahmetli bir iş bunun içinde 15 günden daha fazla uğraşıyoruz. En geç kuruyan biberdir. Kırmızı biber 7 günde kurur, yeşil biber de 10-11 günde kurur. Her düzünde 30 adet var. Patlıcan ve biberleri ev hanımlarına veririz, oyalar 30'şer adet olarak düzerler. Biz de getirip burada kurutmak için sereriz. Hava sıcak oluyor ama ekmek parası. Başka türlü de olmuyor. Zaten üç ay gibi bir süre çalışıyoruz. Kışında satıyoruz. Bu sıcaklığa da katlanıyoruz." diye konuştu.
Silvan’da kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan dolmalık sebzelerin kurutulması sezonu başladı. Sebzeler güneşin hakim olduğu yüksek yerlere asılarak kurutuluyor. Silvan’da ağustos ayında başlayan kurutmalıklar Eylül ayında da devam ediyor.

Haber: Baver ŞAHİNLİ 

Silvan’da kış yemeklerinin vazgeçilmezi dolmalık sebzelerin kurutulmasına başlandı. Her evin ihtiyacı olan kurutmalıklar büyük bölümü 40 dereceyi aşan sıcaklıkta hazırlanırken, Ağustos ayında sezonun başlaması ile devam eden kurutmalık hazırlıkları devam eden İlçe halkı Eylül ayında da çalışmalar devam ediyor.

Kış yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden kurutmalık sezonu, havaların ısınması ile başladı. Hasadı yapılan sebzeler, içleri çıkarıldıktan sonra iplere dizilerek güneşin hakim olduğu yüksek yerlere balkı ve iplere asılarak kurumaya bırakılıyor.

10-15 gün boyunca güneş altında bekletilen sebzeler tamamen kuruduktan sonra toplanıyor. Kurumasının ardından paketlenerek kız sezonu için kaldırılıyor.

PATLICAN VE BİBERDE İLGİ BÜYÜK

Emine Canpolat, kurutmalıkların Silvan ilçesindeki bahçelerde yetiştiğini patlıcan ve biberlerin tadının harika olduğunu söyledi. Öte yandan İlçede yaşayan vatandaşlar kurutmalıkları evin balkonu ve güneşe karşı yüksek yerlere astıklarını söyledi.

Silvan mutfağında önemli bir yere sahip olan kurutmalık sebze sezonunun başladığını belirten kurutmalık işi ile uğraşan Melek Şahin, kışın tüketmek için bin bir zahmetle hazırlanan kurutmalık sebzelerin aynı zamanda aileler için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Uzun zamandan beri ailece kurutmalık işi ile uğraştıklarını belirten Fidan, "Yaptığımız iş çok zahmetli bir iş, ilk başta emek isteyen bir iş. Kurutmalık sebze evlerimizin kışın olmazsa olmazıdır. Silvan merkez ve çevre köylerde yetişen patlıcan, biber, kabak, bamya ve domates alarak kış hazırlıklarını yapıyoruz. Özelikle patlıcanları pazarda alarak mahalle kadınları olarak oyarak iplere geçirildikten sonra bir gece suda bekletiyoruz. Sonra ipleri güneş bol görecek tarafa asıyoruz. Güneşte kurutulan sebzelerin vitamini daha bol oluyor. Sebzeler kuruduktan sonra bazı kadın arkadaşlarımız kurutmalıkları satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Sezona temmuz ayında başlarız. Ekim aylarının ortasına kadar yani yağmur yere düşene kadar sezon devam eder. Yağmur düştükten sonra da kurutmalıklar kurumaz, heder olur. Hava biraz sıcak olduğunda güneş yakmaması için kurutmalıkların üzerine perde çekiyoruz. Hava serinlediğinde tekrar üzerini açıyoruz" dedi.



"HAVA SICAK OLUYOR AMA EKMEK PARASI"

Kavurucu sıcaklarda çalışmanın yorucu olduğunu belirten Fidan, "Patlıcanın oyulması ile kurutulması beş gün sürer. Biberde hava çok sıcak olduğu dönemlerde 8 ila 12 gün arasında kuruyor. Domates salçası çok zahmetli bir iş bunun içinde 15 günden daha fazla uğraşıyoruz. En geç kuruyan biberdir. Kırmızı biber 7 günde kurur, yeşil biber de 10-11 günde kurur. Her düzünde 30 adet var. Patlıcan ve biberleri ev hanımlarına veririz, oyalar 30'şer adet olarak düzerler. Biz de getirip burada kurutmak için sereriz. Hava sıcak oluyor ama ekmek parası. Başka türlü de olmuyor. Zaten üç ay gibi bir süre çalışıyoruz. Kışında satıyoruz. Bu sıcaklığa da katlanıyoruz." diye konuştu.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.