Diyarbakır'daki çiftçiler kara kara düşünüyor

Diyarbakır (MG) - Malabadi Gazetesi | 07.06.2024 - 16:50, Güncelleme: 07.06.2024 - 16:50 2185+ kez okundu.
 

Diyarbakır'daki çiftçiler kara kara düşünüyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat alım fiyatlarına tepki gösteren Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, açıklanan fiyat maliyetle eşdeğer olduğunu belirterek, “Çiftçilerimiz şimdi kara kara düşünüyor. Bu maliyetlerle önümüzdeki yıl nasıl üretim yapılacağını düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Diyarbakır’da yaklaşık 3 milyon 300 bin dekarda ekili buğday ve arpanın hasadı sürürken, dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hububat alım fiyatlarının belirlenmesi üreticilerin tepkilerine neden oldu. Açıklamaya göre, ton başına makarnalık buğdayda 10 bin TL, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL ve arpada 7 bin 250 TL olarak belirledi. Ayrıca çiftçilere buğday için ton başına 1750 liraya kadar, arpa için 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verilecek. Bu yılki hububat alım fiyatları enflasyonun ve artan üretim maliyetlerin oldukça gerisinde kalması çiftlerin tepkilerine neden oldu. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği fiyatın maliyetin altında bir rakam olduğunu belirterek, şu an 1 ton buğdayın maliyetinin 10 bin 500 lira olduğunu “Biz bu maliyetle nasıl üretim yapabiliriz” diyerek açıklanan fiyatın güncellenmesi çağrısında bulundu. Çiftçinin ürettiği üründe kazanç elde edemediğini söyleyen Delil, “Kazanamayan çiftçimizi önümüzdeki sezonda tekrar üretim yapması için desteklenmesi gerekiyor. Buğday alım fiyatının en az 13 bin lira olması gerekiyor. Destekleme primlerinin de en az 2 bin lira olmasını istiyoruz. Bu maliyetlerle üretim yapamayacak durumdayız” dedi. ‘Çiftçilerimiz kara kara düşünüyor’ TMO’nun belirlediği fiyat nedeniyle üreticiler önümüzdeki yıllarda buğday üretiminden vazgeçip, alternatif ürünlere yöneleceğini ifaden Delil, bu durum buğday üretiminde gerilemeye yaşatacağını kaydederek, şunları söyledi: “Maliyetler çok yüksek, fiyatlar çok düşük. Bu fiyatla çiftçimiz bir şey elde edemez. Çiftçilerimiz şimdi kara kara düşünüyor. Bu maliyetlerle önümüzdeki yıl nasıl üretim yapılacağını düşünüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi bir an önce fiyatları revize etmesi gerekiyor. Üreten çiftçilere destek olmamız gerekiyor. Bu üretimlerin devam etmesi için fiyatların yükselmesini istiyoruz."
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat alım fiyatlarına tepki gösteren Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, açıklanan fiyat maliyetle eşdeğer olduğunu belirterek, “Çiftçilerimiz şimdi kara kara düşünüyor. Bu maliyetlerle önümüzdeki yıl nasıl üretim yapılacağını düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Diyarbakır’da yaklaşık 3 milyon 300 bin dekarda ekili buğday ve arpanın hasadı sürürken, dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hububat alım fiyatlarının belirlenmesi üreticilerin tepkilerine neden oldu. Açıklamaya göre, ton başına makarnalık buğdayda 10 bin TL, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL ve arpada 7 bin 250 TL olarak belirledi. Ayrıca çiftçilere buğday için ton başına 1750 liraya kadar, arpa için 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verilecek.

Bu yılki hububat alım fiyatları enflasyonun ve artan üretim maliyetlerin oldukça gerisinde kalması çiftlerin tepkilerine neden oldu. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği fiyatın maliyetin altında bir rakam olduğunu belirterek, şu an 1 ton buğdayın maliyetinin 10 bin 500 lira olduğunu “Biz bu maliyetle nasıl üretim yapabiliriz” diyerek açıklanan fiyatın güncellenmesi çağrısında bulundu.

Çiftçinin ürettiği üründe kazanç elde edemediğini söyleyen Delil, “Kazanamayan çiftçimizi önümüzdeki sezonda tekrar üretim yapması için desteklenmesi gerekiyor. Buğday alım fiyatının en az 13 bin lira olması gerekiyor. Destekleme primlerinin de en az 2 bin lira olmasını istiyoruz. Bu maliyetlerle üretim yapamayacak durumdayız” dedi.

‘Çiftçilerimiz kara kara düşünüyor’

TMO’nun belirlediği fiyat nedeniyle üreticiler önümüzdeki yıllarda buğday üretiminden vazgeçip, alternatif ürünlere yöneleceğini ifaden Delil, bu durum buğday üretiminde gerilemeye yaşatacağını kaydederek, şunları söyledi:
“Maliyetler çok yüksek, fiyatlar çok düşük. Bu fiyatla çiftçimiz bir şey elde edemez. Çiftçilerimiz şimdi kara kara düşünüyor. Bu maliyetlerle önümüzdeki yıl nasıl üretim yapılacağını düşünüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi bir an önce fiyatları revize etmesi gerekiyor. Üreten çiftçilere destek olmamız gerekiyor. Bu üretimlerin devam etmesi için fiyatların yükselmesini istiyoruz."

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.