Malabadi Köprüsü Diyarbakır’ın mı Batman’ın mı? İşte tarihi

Silvan (MG) - Malabadi Gazetesi | 29.07.2024 - 16:22, Güncelleme: 29.07.2024 - 16:22 1795+ kez okundu.
 

Malabadi Köprüsü Diyarbakır’ın mı Batman’ın mı? İşte tarihi

Diyarbakırlılar ile Batmanlılar arasında yıllardan beridir süren tartışma yeniden başladı. İşte tartışmanın ayrıntıları…
Son zamanlarda Malabadi köprüsü videolarının altında Diyarbakırlılar Malabadi bizim diyor, Batmanlılar bizim diyor. Peki Malabadi Köprüsü nerededir? TARİHİ KÖPRÜ SİLVAN'A AİTTİR Tepkili olan Silvanlı Vatandaşlar, "Batmanlılar her yıl bunu gündeme getirip, gündemi boş işlerle meşkül etmeye çalışıyorlar. Arkadaşlar Batman'ın tarihi geçmişi ortada, Silvan'ın geçmiş tarihi ortada, Malabadi Köprüsü Diyarbakır tarihi envanterlerin içinde yer almaktadır, dolayısıyla Diyarbakır' İl sınırları dahilindedir. Bunu anlamayacak ne var. Yani birileri Silvanlıları ve Batmanlıları karşı karşıya getirmek için bunu bilerek mi? gündemlerine taşıyorlar. Geçmiş tarihini bilemeyen insanlar geleceğinide bilemez. Evet Tarihi köprünün Silvan'a ait olduğunu bilmeyen insanlar, eminim ki, nereli olduklarını dahi bilmeyen insanlardır. Tek kelimeyle köprü Diyarbakır ilimize ait, Silvan sınırları dahilindedir" dedi.    Resmi kayıtlara göre Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan ve aşıklara konu olan tarihi Malabadi Köprüsü Batman’a da yakın olduğu için yıllardır Batmanlılar ile Diyarbakırlılar arasında tartışma yaratıyor. Özellikle Diyarbakır’a gelen youtuberler Malabadi Köprüsünü video olarak paylaşıp altına konum olarak Diyarbakır yazınca Batmanlılar yorumlarda burası Batman, Diyarbakır değildir gibi birçok yorumlar yazılmaya başlandı. Yıllardır süren tartışma hiç bitmeyecek gibi duruyor.  İŞTE VİDEOLARIN ALTINA GELEN BAZI YORUMLAR; -Silvana aittir Batman demeyin -Batman’dır baba candır ciğerdir -Kime yakınsa onun olsun -Malabadi Köprüsü Silvan’ın hazinesidir -Diyarbakır Silvan’a aittir, Batman ile alakası yoktur -Canım Batman’ım -Diyarbakır/Malabadi Köprüsü -Batman/Malabadi Köprüsü MALABADİ KÖPRÜSÜ TARİHİ Diyarbakır Silvan yakınlarında ve Batman çayı üzerindedir. Artuklular döneminde 1147 yılında Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından yaptırılmıştır. 7 m. eninde ve 150 m. uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 m.'dir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Malabadi Köprüsü dünyada taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olandır. Köprü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi sınırları içerisindedir. Kemerin her iki yanında, iç tarafta kervan ve yolcular tarafından, özellikle kışın zorlu günlerinde barınak olarak kullanılan iki oda bulunmaktadır. Köprü nöbetçileri tarafından da kullanılan bu odaları daha önceleri dehlizlerle yolun dipleri ile bağlantılı olduğu, gelen kervanların ayak seslerinin bu dehlizler vasıtası ile daha uzaklarda iken duyulduğu söylenir.
Diyarbakırlılar ile Batmanlılar arasında yıllardan beridir süren tartışma yeniden başladı. İşte tartışmanın ayrıntıları…

Son zamanlarda Malabadi köprüsü videolarının altında Diyarbakırlılar Malabadi bizim diyor, Batmanlılar bizim diyor. Peki Malabadi Köprüsü nerededir?

TARİHİ KÖPRÜ SİLVAN'A AİTTİR

Tepkili olan Silvanlı Vatandaşlar, "Batmanlılar her yıl bunu gündeme getirip, gündemi boş işlerle meşkül etmeye çalışıyorlar. Arkadaşlar Batman'ın tarihi geçmişi ortada, Silvan'ın geçmiş tarihi ortada, Malabadi Köprüsü Diyarbakır tarihi envanterlerin içinde yer almaktadır, dolayısıyla Diyarbakır' İl sınırları dahilindedir. Bunu anlamayacak ne var. Yani birileri Silvanlıları ve Batmanlıları karşı karşıya getirmek için bunu bilerek mi? gündemlerine taşıyorlar. Geçmiş tarihini bilemeyen insanlar geleceğinide bilemez. Evet Tarihi köprünün Silvan'a ait olduğunu bilmeyen insanlar, eminim ki, nereli olduklarını dahi bilmeyen insanlardır. Tek kelimeyle köprü Diyarbakır ilimize ait, Silvan sınırları dahilindedir" dedi.   

Malabadi Köprusü-2

Resmi kayıtlara göre Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan ve aşıklara konu olan tarihi Malabadi Köprüsü Batman’a da yakın olduğu için yıllardır Batmanlılar ile Diyarbakırlılar arasında tartışma yaratıyor. Özellikle Diyarbakır’a gelen youtuberler Malabadi Köprüsünü video olarak paylaşıp altına konum olarak Diyarbakır yazınca Batmanlılar yorumlarda burası Batman, Diyarbakır değildir gibi birçok yorumlar yazılmaya başlandı. Yıllardır süren tartışma hiç bitmeyecek gibi duruyor. 

İŞTE VİDEOLARIN ALTINA GELEN BAZI YORUMLAR;
-Silvana aittir Batman demeyin
-Batman’dır baba candır ciğerdir
-Kime yakınsa onun olsun
-Malabadi Köprüsü Silvan’ın hazinesidir
-Diyarbakır Silvan’a aittir, Batman ile alakası yoktur
-Canım Batman’ım
-Diyarbakır/Malabadi Köprüsü
-Batman/Malabadi Köprüsü

diyarbakır malabadi köprüsü sahil

MALABADİ KÖPRÜSÜ TARİHİ
Diyarbakır Silvan yakınlarında ve Batman çayı üzerindedir. Artuklular döneminde 1147 yılında Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından yaptırılmıştır. 7 m. eninde ve 150 m. uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 m.'dir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Malabadi Köprüsü dünyada taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olandır. Köprü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi sınırları içerisindedir. Kemerin her iki yanında, iç tarafta kervan ve yolcular tarafından, özellikle kışın zorlu günlerinde barınak olarak kullanılan iki oda bulunmaktadır. Köprü nöbetçileri tarafından da kullanılan bu odaları daha önceleri dehlizlerle yolun dipleri ile bağlantılı olduğu, gelen kervanların ayak seslerinin bu dehlizler vasıtası ile daha uzaklarda iken duyulduğu söylenir.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.