Diyarbakır için kritik uyarı: Sebzelerde ‘ağır metal’ şüphesi!

Diyarbakır (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 28.03.2024 - 17:36, Güncelleme: 28.03.2024 - 17:36 1214+ kez okundu.
 

Diyarbakır için kritik uyarı: Sebzelerde ‘ağır metal’ şüphesi!

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Vedat Pirinç, Hevsel Bahçeleri’nde yetiştirilen sebzelerde ağır metal şüphesi bulunduğuna dikkat çekti.
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde bulunan, 8 bin yıldır tarım yapılan UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri, tarımsal üretim ve biyolojik zenginliğiyle dikkat çekiyor. 2 bin 800 dekar alanda marul, maydanoz, tere, patlıcan, biber, elma, kayısı, dut ve vişne gibi sebze ve meyveler yetiştiriliyor. Kentin ‘oksijen deposu’ olan Hevsel Bahçeleri sürüngen hayvanlardan, kuş türlerine kadar çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor. ‘Temiz su sorunu var’ Hevsel Bahçeleri’nde üretilen sebze ve meyvelerin kentin farklı noktalarındaki satışı devam ederken, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi üyesi Doç. Dr. Vedat Pirinç, Hevsel Bahçeleri’nde temiz su sorunu yaşandığını söyledi. ‘Ağır metal olduğunu düşünüyorum’ Hevsel’de temiz su kaynağının az olduğunu dile getiren Pirinç, “Atık su kullanıldığı için burada yetişen ürünlerde, ağır metal söz konusu. Bu konuda birkaç ay içinde ciddi bir araştırma yapacağım. Buradaki ürünlerde metal yoğunluğunu öğrenmiş olacağız. Atık su nedeniyle buradaki ürünlerde ağır metal olduğunu düşünüyorum. Ama bilimsel bir çalışma ile bu durumu netleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Karpuz yetiştiriciliği Geçmiş yıllarda karpuz üretiminin yapıldığını belirten Pirinç, “Daha önceleri Hevsel kıyısında 50-60 kiloluk karpuzlar yetiştiriliyordu. Meşhur karpuzumuzu eskisi gibi çiftçiler ekmiyor. Bunun nedenlerini araştırıp çiftçileri teşvik etmek lazım. Çok verimli alanlar var ama bunu değerlendiremiyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Vedat Pirinç, Hevsel Bahçeleri’nde yetiştirilen sebzelerde ağır metal şüphesi bulunduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde bulunan, 8 bin yıldır tarım yapılan UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri, tarımsal üretim ve biyolojik zenginliğiyle dikkat çekiyor. 2 bin 800 dekar alanda marul, maydanoz, tere, patlıcan, biber, elma, kayısı, dut ve vişne gibi sebze ve meyveler yetiştiriliyor. Kentin ‘oksijen deposu’ olan Hevsel Bahçeleri sürüngen hayvanlardan, kuş türlerine kadar çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor.

hevsel-bahceleri12.jpg

‘Temiz su sorunu var’

Hevsel Bahçeleri’nde üretilen sebze ve meyvelerin kentin farklı noktalarındaki satışı devam ederken, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi üyesi Doç. Dr. Vedat Pirinç, Hevsel Bahçeleri’nde temiz su sorunu yaşandığını söyledi.

‘Ağır metal olduğunu düşünüyorum’

Hevsel’de temiz su kaynağının az olduğunu dile getiren Pirinç, “Atık su kullanıldığı için burada yetişen ürünlerde, ağır metal söz konusu. Bu konuda birkaç ay içinde ciddi bir araştırma yapacağım. Buradaki ürünlerde metal yoğunluğunu öğrenmiş olacağız. Atık su nedeniyle buradaki ürünlerde ağır metal olduğunu düşünüyorum. Ama bilimsel bir çalışma ile bu durumu netleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

hevsel-bahceleri1.jpg

Karpuz yetiştiriciliği

Geçmiş yıllarda karpuz üretiminin yapıldığını belirten Pirinç, “Daha önceleri Hevsel kıyısında 50-60 kiloluk karpuzlar yetiştiriliyordu. Meşhur karpuzumuzu eskisi gibi çiftçiler ekmiyor. Bunun nedenlerini araştırıp çiftçileri teşvik etmek lazım. Çok verimli alanlar var ama bunu değerlendiremiyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.