Tanrıkulu’ndan bakanlığa DEDAŞ soruları
Tanrıkulu’ndan bakanlığa DEDAŞ soruları
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, devletin bölge kentlerindeki çiftçiye verdiği enerjide yüzde 35 indirim desteğini kesmesiyle çiftçilerin mağduriyet yaşayacağını belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Dicle Elektrik arasında yapılan anlaşmanın içeriğini Bakan Bayraktar’a sordu.
Devletin bölgedeki çiftçilere tarım sulama faaliyetlerinde kullandıkları enerjide yüzde 35 indirim desteği sona eriyor. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, çiftçilerin yaşayacağı mağduriyeti ile DEDAŞ’ın devlet ile yaptığı anlaşmanın içeriğini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sordu.
Tanrıkulu, hazırladığı soru önergesinde Diyarbakır ve çevre illerde uzun zamandan beri vatandaşların yaşadığı elektrik sorunları büyük sıkıntılara neden olduğunu belirterek, “Tarımsal üretim yapan çiftçiler ise bu sorundan en çok etkilenen kesimlerden biri haline gelmiştir. DEDAŞ’ın özelleştirildiği 2014 yılından yapılan anlaşmaya göre %65 Devlet desteği uygulanmaktaydı. Ancak daha sonrasında Devlet desteği oranı önce %55’e ardından %35’e inmişti. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre söz konusu desteğin 2024 itibariyle tamamen sonlandırılacağı belirtilmektedir. Mevcut ekonomik koşullarda bile enerji maliyetlerini karşılayamayan çiftçilerin, elektrik giderlerinde Devlet desteği olmadan üretime devam etmeleri giderek daha da zorlaşacak ve ülke genelinde tarımsal üretim sorunları yaşanacağından konuyla ilgili soruların cevaplandırılması önem taşımaktadır” dedi.
Bu kapsamda Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yönettiği sorular ise şöyle:
-DEDAŞ’ın 2014 yılında özelleştirilmesi sırasında yapılan anlaşmanın detayları ve maddeleri nelerdir?
-Yapılan sözleşmede çiftçilere verilecek Devlet desteği oranı nasıl hesaplanmış ve belirlenmiştir?
-DEDAŞ maliyetleri konusunda çiftçilere verilecek Devlet desteği konusunda herhangi bir tarih aralığı belirtilmiş midir?
-Üretim maliyetleri artarken çiftçilere elektrik giderleri için verilen Devlet desteğinin 2024 yılı itibariyle sonlanacağı iddiası doğru mudur?
-Ekonomik sıkıntılar karşısında çiftçilerin üretimini desteklemek ve maliyetlerini düşürmek için hazırlanan çalışmalarınız var mıdır? Varsa detayları nelerdir?
-Söz konusu Devlet desteğinin sonlandırılması halinde çiftçilere yansıyacak elektrik maliyeti ne kadardır?
Kaynak:Yenigün Gazetesi
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.