STÖ temsilcileri Diyarbakır Büyükşehir’e bir dizi öneride bulundu
STÖ temsilcileri Diyarbakır Büyükşehir’e bir dizi öneride bulundu
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Plan hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen odak grup toplantılarının beşincisi tamamlandı. Sivil Toplum temsilcileri toplantıda Büyükşehir Belediyesine birçok öneride bulundu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yıldız, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Diyarbakır Tabip Odası, Veteriner Hekimler Odası, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN), Sosyo Politik Saha Araştırmalar Merkezi, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği (DMS) ile birlikte birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda, afetlere hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreci ile ilgili talep ve önerilerini dile getirildi.
‘Sivil toplumun deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz’
Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yıldız, 2025-2029 yıllarını kapsayan Stratejik Planı hazırlamak amacıyla bir araya geldiklerini hatırlatarak, sivil toplum örgütü temsilcilerine toplantıya katkılarından dolayı teşekkür etti. Afet İşleri Daire Başkanlığının büyükşehir belediyelerinde kurulmasının zorunlu olduğunu ifade eden Yıldız, afetlere hazırlık ve sonraki aşamalarda sivil toplum örgütleriyle yerel yönetimlerin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Sivil toplum örgütleriyle dayanışma içinde bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak istediklerini dile getiren Yıldız, “Biz sizin görüşlerinizi not aldık, Stratejik Planımıza yedireceğiz” dedi.
‘Bilimsel çalışmalarımız olacak’
Afet İşleri Daire Başkanı Murat Eminoğlu da Stratejik Planın hazırlanması için katılımcılık ilkesini esas aldıklarını belirterek, “Afete hazırlık, afet esnasında müdahale ve afet sonrası iyileştirme süreciyle ilgili ana başlıklarımız var. Bu konularda görüş ve önerileriniz bizim için çok önemlidir. 6 Şubat 2023 depremleriyle can, mal, sosyal, psikolojik ve ekonomik çok fazla kayıplarımız oldu. Bu tarz afetlerin yaşattığı yıkımlarla beraber ülkemizin ve özellikle kentimizin afetlere ilişkin ciddi anlamda esas alacağımız bilimsel çalışmalarımız olacak” şeklinde konuştu.
Afet İşleri Daire Başkanlığının çalışmalarını anlatan Eminoğlu, kentte oluşturulacak Afet Koordinasyon Merkezi ile ilgili bilgi verdi.
Sivil toplumdan Büyükşehir'e öneriler
Toplantıda öneri ve taleplerini dile getiren STÖ temsilcileri, olası depremlerden önce önlemlerin alınması ve ruhsat izinlerinde afetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Kentin afet risk araştırmasının oluşturulmasını isteyen STÖ temsilcilerinin taleplerinden bazıları şu şekilde sıralandı: “Mühendislik mimarlık izni olmayan hiçbir yapıya müsaade edilmeyerek ruhsat verilmemeli. Afet Eylem Planı oluşturulmalı. Kentte hasarlı ve hasarsız tüm yapıların kontrolleri yapılmalı. Kırsal bölgelerde İtfaiye birimleri kurulmalı.”
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.