Şimşek'ten bankalara çağrı: Tüketici kredisini kıs, ihracatçıya ver

Ekonomi (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 17.08.2023 - 12:45, Güncelleme: 17.08.2023 - 12:45 2835+ kez okundu.
 

Şimşek'ten bankalara çağrı: Tüketici kredisini kıs, ihracatçıya ver

Bakan Şimşek, "Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız" diyerek, 2024'ün ikinci yarısını işaret etti. Özel bankalara da kredi çağrısı yaparak, "Sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı" açıklamasında bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği'nin 66. Genel Kurulu'n katılarak konuşma yaptı. Özel bankaların reel sektörü desteklemesi gerektiğini belirten Şimşek, özellikle ihracatın finansmanının desteklenmesinin önemli olduğunu ifade etti. Şimşek'in konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle: Önümüzdeki dönemde finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Sadeleşme ve sıkılaşma politikaları sürecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız. MERKEZ BANKASI'NIN KATILIM FİNANSA UYUMUNU SAĞLAYACAĞIZ: Ekonomimizde yeniden dengeleme ihtiyacı çok açıktır. Politika çerçevemizi bu ihtiyaca göre şekillendiriyoruz. Kısa vadede önceliğimiz istikrarlı bir öngörülebilirliği sağlamak. Katılım esaslı sigortacılığın gelişmesi için yeni adımlar atacağız. Önümüzdeki dönemde finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Sadeleşme ve sıkılaşma politikaları sürecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız. Katılım esaslı sigortacılığın gelişmesi için yeni adımlar atacağız. YÜZDE 4,5 BÜYÜME BEKLİYORUZ: 2023'te yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır. FON AKIŞI BAŞLADI: Sermaye piyasalarına fon akışı başladı. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ülkemiz için daha olumlu perspektif sunmaya başlamış, bir kurum bankacılık sektörümüzün görünümünü durağana yukarı yönlü değiştirmiştir. BANKALAR YURTDIŞI FİNANSMANINI GÜÇLENDİRMELİ: Sektörün yurt dışı finansmanı geliştirmesini bekliyoruz. Dezenflasyon süreci için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Özellikle ihracatın finansmanı önemlidir. Özel bankaların tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir, bu konuda özel bankaların haklı gerekçesi de kalmamıştır. ORTAK ŞİKAYET FİNANSMANA ERİŞİM: Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemlidir. Dün TOBB'un bir etkinliğine katıldık. Temsilcilerin hemen hemen hepsinin belirttiği nokta finansmana erişimdi. Bu konuda üzerimize düşeni biz de yapacağız. Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak. Bankacılık sektörü bugüne kadar ülkemizin büyümesini güçlü şekilde desteklemiştir. Bunun devamı da bir ihtiyaçtır. (HABER MERKEZİ)
Bakan Şimşek, "Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız" diyerek, 2024'ün ikinci yarısını işaret etti. Özel bankalara da kredi çağrısı yaparak, "Sadece tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı" açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği'nin 66. Genel Kurulu'n katılarak konuşma yaptı. Özel bankaların reel sektörü desteklemesi gerektiğini belirten Şimşek, özellikle ihracatın finansmanının desteklenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Şimşek'in konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

Önümüzdeki dönemde finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Sadeleşme ve sıkılaşma politikaları sürecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız.

MERKEZ BANKASI'NIN KATILIM FİNANSA UYUMUNU SAĞLAYACAĞIZ: Ekonomimizde yeniden dengeleme ihtiyacı çok açıktır. Politika çerçevemizi bu ihtiyaca göre şekillendiriyoruz. Kısa vadede önceliğimiz istikrarlı bir öngörülebilirliği sağlamak. Katılım esaslı sigortacılığın gelişmesi için yeni adımlar atacağız. Önümüzdeki dönemde finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Sadeleşme ve sıkılaşma politikaları sürecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız. Katılım esaslı sigortacılığın gelişmesi için yeni adımlar atacağız.

YÜZDE 4,5 BÜYÜME BEKLİYORUZ: 2023'te yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır.

FON AKIŞI BAŞLADI: Sermaye piyasalarına fon akışı başladı. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ülkemiz için daha olumlu perspektif sunmaya başlamış, bir kurum bankacılık sektörümüzün görünümünü durağana yukarı yönlü değiştirmiştir.

BANKALAR YURTDIŞI FİNANSMANINI GÜÇLENDİRMELİ: Sektörün yurt dışı finansmanı geliştirmesini bekliyoruz. Dezenflasyon süreci için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Özellikle ihracatın finansmanı önemlidir. Özel bankaların tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir, bu konuda özel bankaların haklı gerekçesi de kalmamıştır.

ORTAK ŞİKAYET FİNANSMANA ERİŞİM: Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemlidir. Dün TOBB'un bir etkinliğine katıldık. Temsilcilerin hemen hemen hepsinin belirttiği nokta finansmana erişimdi. Bu konuda üzerimize düşeni biz de yapacağız. Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak. Bankacılık sektörü bugüne kadar ülkemizin büyümesini güçlü şekilde desteklemiştir. Bunun devamı da bir ihtiyaçtır. (HABER MERKEZİ)

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.