İstikrar için hızlı adımlar atılmalı
İstikrar için hızlı adımlar atılmalı
Diyarbakır’daki ekonomi dinamikleri, yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Batmanlı Mehmet Şimşek’in getirilmesini pozitif olarak yorumladı ve beklentilerini sıraladı.
Yeni kabinenin kurulması ve ekonominin güçlendirilmesi için Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmesi, iş dünyasında olumlu karşılandı. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ve OSB Başkanı Mustafa Fidan, istikrarlı bir ekonominin yürütülmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğine dikkat çekti.
Güneydoğu Ekspres Gazetesinde Güneş Ocağa'nın geçtiği özel haberinde Türkiye’nin en önemli ve ilk düzeltilmesi gereken sorunlarının başında ekonomi geliyor. Bölge ve ülke halkı, ekonomik anlamda daha refah bir yaşam için yoksulluk ile işsizliğin giderilmesi ve enflasyonun da düzeltilmesini istiyor. Bu nedenle 2009-2015 yılları arasında Bakanlık yapmış deneyimli olan Batmanlı ekonomist ve siyasetçi Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak tekrar görevlendirilmesi, bölgedeki iş dünyası tarafından olumlu karşılandı. Diyarbakır’ın ekonomisine hakim ve yürütücüsü olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ile Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e yeni kabineyi ve ekonomiden beklentilerini değerlendirdiler.
“YENİ KABİNE ÇOK OLUMLU”
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bir önceki kabineyle karşılaştırıldığında yeni kabinenin çok olumlu olduğuna dikkat çekerek, şunları belirtti:
“Bu kabinede bağımsız çalışmayı önceleyen bir anlayış var. Mehmet Şimşek’in kabinede yer alması için programlar düzenlendi ve defalarca davet edildi. Bu kabinenin oluşumunda ekonomi öncelik olmuş. Bir önceki kabinenin kutuplaştırıcı bir dili vardı. Ülkede başta ekonomi olmak üzere birçok ihmalin güvenlik konseptinden dolayı göz ardı edildiği bir kabineydi. Bugünkü kabine devir teslim törenlerinde de gördüğümüz gibi hem ekonominin önceleneceği, hem de insan hakları konusunda yeni bir anayasanın gündeme alınacağı bir çalışma yöntemi oluşacağı mesajı verildi. Bu anlamda da bence toplumda da çok erken olmakla birlikte bir umut oluştu” dedi.
“ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINMALI”
Mehmet Şimşek’in ekonominin başına getirilmesinin piyasaya olumlu bir etkisinin olacağını belirten Kaya, “Bugüne kadar uygulanan ekonomik yöntemlerden tamamen vazgeçip yeni uygulamalara geçilmeli. Mehmet Şimşek’in önceliği enflasyonu belli bir kontrol altına almak ve en önemlisi dışardaki yatırımcıları Türkiye’ye çekerek yatırım yapmalarını sağlamak. Bu anlamda adımların atılacağı güvencesi var. Mehmet Şimşek’in de yapacağı tam da budur. Zaten kendisi de bunları ifade ederek görevi devraldı. Davet edilmesinin sebebi de budur. Onun için ekonomik ortama baktığımızda da piyasaya olumlu olarak yansımaktadır” diye konuştu.
“BÖLGENİN EN ÖNEMLİ SORUNU FİNANSA ERİŞİMDİR”
“Bölgenin en önemli sorunu iş dünyasının finansa erişimidir” diyen Kaya, şöyle devam etti:
“İş dünyası ve sanayici bankalarda kredi bulmak konusunda sorun yaşıyor. Evet Türkiye’de de sorun var, ama bölgede sorun daha büyük. Yatırımcıların Türkiye’ye gelmesiyle yapacağı yatırımın faydası bölgeye de olacak. Ülkenin kredilimitesinin de yükselmesi bankaların da dışarıdan kredi bulmasında kolaylık sağlanacak. Bankalar dışarıdan aldığı krediyi yatırımcılara ve iş insanlarına verecek. Real faiz ile uygulanan faiz birbirinden çok farklı olması nedeniyle bankalar da dışarından kredi alamıyor. Ama o anlamda doğru bir konumlandırma yapılırsa bankalarımızda da faiz oranlarıyla ilgili bazı düzenlemeler olacak. Ve bu güvence verilirse bankalar kredi bulmakta sorun yaşamaz. Kredinin bulunması sanayinin işini kolaylaştırır ve kalkınmasını sağlar. Bunun da istihdama katkısı olacak. Bölge sanayi altyapısı olarak önemli bir noktada. Düzelmeler sağlandığı taktirde bölgede sanayi gelişecek. Bir diğer önemli konu ise özellikle Irak’la ticaretin yeniden büyümesi, gelişmesi için gerek Mehmet şimşek olsun gerek Cevdet Yılmaz olsun yaşanan sorunların çözümünde önemli katkıları olacak.”
Kaya son olarak, “Bölgeye ekonomik desteğin sağlanması ve kalkındırılması için gelecekte girişimlerimiz de olacak. Geçen hafta daha otomasyon yapılmadan Cevdet Yılmaz beyle bir görüşme gerçekleştirmiştik. Orada da bakan olması durumunda kendisiyle bir görüşme gerçekleştireceğimiz konusunda hemfikir olunmuştu. Tam da böyle oldu. Oda başkanları olarak hem kendisini hem de Mehmet beyi ziyaret edeceğiz ve bölgeye davet edeceğiz” dedi.
“YENİ KABİNE SEVİNDİRDİ”
DTB Başkanı Engin Yeşil ise, yeni seçilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ülke için hayırlı olmasını temenni ederek bakanlara yeni görevlerinden dolayı başarılar diledi. Yeşil, “Cevdet Yılmaz, 23, 24, 26 ve 27. dönem Bingöl, 25. dönem de Diyarbakır Milletvekilliği yapmış, ekonomik anlamda kendini kanıtlamış ve bölgemizi de çok iyi bilen bir isim. Cevdet Yılmaz Beyin Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’na görevlendirilmiş olması bizler için çok sevindirici bir durum. Aynı şekilde bölgemizden olan ve ekonomik anlamda başarılı işlere imza atmış Mehmet Şimşek’in de Hazine ve Maliye Bakanı olması bizleri çok mutlu etti. Artık ülkece büyük bir el birliğiyle daha fazla üretmeli ve çalışmalıyız. Ekonomik istikrara ve öncelikli sorunların giderilmesi Diyarbakır ve Türkiye halkının en büyük beklentisi. Ekonomi yatırımların acilen yapılması gerekiyor. Bu şuanda hepimizin en büyük beklentisidir. Özellikle bürokrasiyi azaltarak karar alma ve kalkınma hızımızı artırıp, bundan sonraki süreçte hiç vakit kaybetmeden artık büyümeye ve kalkınmaya odaklanmalıyız” dedi.
“BİR YILDA PİYASA RAYINA OTURACAK”
Yeni kabinenin sevindirici olduğunu söyleyen Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan da, “Kürt bir ismin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması bizi ayrıca sevindirdi. Yine bölgeden bir isim olan Mehmet Şimşek’in de ekonominin başına getirilmesi ekonomik sorunların giderilmesi için önemli bir tercih olduğuna inanıyorum. Mehmet beyden beklentimiz var olan krizi bir yılda giderip toparlaması. Mehmet bey tecrübeli bir isim. İsmi kabine için dillendirildiğinde piyasaya bir güven geldi. Tahminimce kademeli faiz artımına giderilecek ve bir yılda piyasadaki ekonominin oturacağına inanıyorum” dedi. Sanayicilerin sorunlarına da değinin Fidan, “Sanayiciler piyasadaki finansa erişemiyor. Bu bizler için büyük bir sıkıntıya dönüşmüş durumda. Yaklaşık bir aydır sanayiciler bankalardan kredi kullanamıyor. Bir an önce bu sorun giderilmeli. Yoksa üretim yapamayacağız. Ekonominin kalkındırılması için üretime daha çok önem verilmesi gerekir. Bununla beraber ihracatın da daha çok yapılması lazım. Türkiye’ye doların girmesi acil bir ihtiyaç” diye konuştu.
BÖLGENİN SOSYOLOJİSİNİ BİLEN İSİMLER
Yeni kabinenin herkes tarafından olumlu karşılandığını belirten DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu da “Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’na Bingöllü Cevdet Yılmaz’ın getirilmesi ve yine Batmanlı Mehmet Şimşek’in ekonominin başına getirilmesini bizim açımızdan çok olumlu bir adım. Çünkü bu isimler bölgenin sosyolojisini çok iyi biliyorlar. Bölgeyi yakından tanıyorlar ve tecrübeli isimler. Onlardan beklentimiz çok, bölgeye büyük katkılarının olacağına inanıyoruz” dedi.
“RADİKAL KARARLARIN ALINMASI GEREKİR”
Ekonominin iyileştirilmesi için radikal kararların alınması gerektiğine dikkat çeken Ebedinoğlu, “Mehmet Bey çok tecrübeli bir isim. Yüksek enflasyonun durdurulması için istikrarlı bir ekonomik gidişatın olması lazım. Girdi maliyetlerinden tutun da soframıza kadar gelen ürün ve üreticiye kadar ciddi denetimlerin yapılması lazım. Çünkü keyfi ve gelişi güzel fiyatlar belirleniyor. Tarladan çıkan bir ürün neredeyse on katı bir fiyat artışıyla soframıza geliyor. Fırsatçılığa karşı yasal düzenlemeler yapılsın” çağrısı yaptı.
“İSTİHDAMI SAĞLAYAN KESİMLERE DESTEK VERİLSİN”
İstihdamı sağlayan kesimlere destekler verilmesi gerektiğine de vurgu yapan Ebedinoğlu, şöyle devam etti: “Özellikle küçük işletmeler, kobilerden yararlananlar, esnaf ve hizmet sektörünün ayakta kalması için yeni tedbirler alınmalı. Çünkü bu saydığım işletmeler sosyal istihdam yükünü devletin sırtından alan en büyük kesimdir. Bunların ayakta kalması demek, devletin sırtındaki istihdam yükünün azalması demektir. Yeni alınacak yasal düzenlemeyle birlikte bu işletmeler bir daha desteklenmeli ve kapasitelerinin genişletilmesi için önlerinin açılması gerekiyor.”
“BÖLGELER ARASI BİR EKONOMİK FARKLILIK VAR”
Bölgeler arası bir ekonomik farkın olduğunu da söyleyen Ebedinoğlu, “Buradan birçok genç batıya çalışmaya gidiyor. Özellikle birçoğu turizm bölgelerine çalışmaya gidiyor. Bu gençlerin kendi bölgelerinde çalışması için istihdamı yaratacak adımların atılması gerekiyor. Bölgede yeni üretim alanları oluşturulsun. Yeni bir teşvik yasası çıkarılsın. Çünkü biz hem pazardan uzağız, hem de ham maddeden uzağız. Bununla ilgili ayrıca yeni bir çalışma yapılsın. Ve bu çalışma sahada yapılmalı. Bölgede böyle bir çalışma olacaksa da bu işin temsilcisi olan bizlerle birlikte yürütülmeli. Aksi takdirde yeterli bir adım olmaz. Çünkü geçmiş yıllarda da birçok teşvik çıkartıldı, birçok destek verildi ama yetersiz kalındı. Bölgeler arası ekonomik dengesizlik halen devam ediyor. Güneydoğu bölgemiz ekonomik anlamda birçok bölgeden halen geride” diye konuştu.
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.