Diyarbakır'dan dünyanın en etkili bilim insanları arasına girdi

Sağlık (H M) - Haber Merkezi | 24.04.2025 - 13:07, Güncelleme: 24.04.2025 - 13:07 1336 kez okundu.
 

Diyarbakır'dan dünyanın en etkili bilim insanları arasına girdi

Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz, Stanford Üniversitesi'nin ''Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları'' listesine üst üste iki kez girdi.
AKADEMİSYENİMİZ DÜNYANIN EN ETKİLİ BİLİM İNSANLARI ARASINDA Diyarbakır Dicle Üniversitesi yarım asırlık tarihi boyunca uluslararası görevli akademisyenlerinin başarıları nadir olarak gerçekleşiyor. Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz,   Son olarak  Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı’nda akademisyen olan olan Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) bünyesinde Kütle Spektrometre ve Kromatografi Birimi’nin sorumluluğunu yürütüyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler ile doğal ürünlerden elde edilen ekstrelerin hastalıklar üzerindeki tedavi edici etkileri üzerine çalışan Yılmaz, bu alanda önemli bilimsel buluşlara imza atıyor. 160’tan fazla uluslararası makalesi bulunan Yılmaz ayrıca pek çok kitap bölümüne katkı sağladı ve 100’ü aşkın bilimsel sunumla uluslararası kongrelerde Türkiye’yi temsil etti. Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz, dünyanın en prestijli akademik derecelendirmelerinden biri olan ve ABD’deki Stanford Üniversitesi tarafından belirlenen "Dünyanın En Etkili yüzde 2’lik Bilim İnsanları" listesine 2023 ve 2024 yıllarında üst üste iki kez girmeyi başardı. DOĞAL ÜRÜNLER Endemik bitkiler ve doğal ürünler üzerine yoğun bilimsel araştırmalar yapan Yılmaz, Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜBTAM) özellikle tıbbi ve aromatik özellik taşıyan bitki türlerinden elde edilen ekstreler ve bu ürünlerdeki biyoaktif bileşikler üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalar, Alzheimer, diyabet, cilt hastalıkları ve çeşitli kanser türleri gibi kronik hastalıkların tedavisine yönelik yeni nesil ilaçların geliştirilmesi için çaba sarf ediyor. 160’TAN FAZLA BİLİMSEL MAKALE Yılmaz’ın 160’tan fazla bilimsel makalesi, çok sayıda kitap bölümü ve uluslararası yayınevlerinde yayımlanmış bilimsel eserleri bulunan Yımaz, ''Bu çalışmalar sadece bireysel bir başarı değil, aynı zamanda ülkemizin milli ilaç geliştirme hedefleri açısından büyük bir potansiyel taşıyor. Hedefim, Dicle Üniversitesi’nin adını dünyada daha fazla duyurmak ve milli değerlerimiz olan endemik bitkileri sağlık alanında etkin biçimde kullanmak,'' dedi. Bülten
Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz, Stanford Üniversitesi'nin ''Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları'' listesine üst üste iki kez girdi.

AKADEMİSYENİMİZ DÜNYANIN EN ETKİLİ BİLİM İNSANLARI ARASINDA

Diyarbakır Dicle Üniversitesi yarım asırlık tarihi boyunca uluslararası görevli akademisyenlerinin başarıları nadir olarak gerçekleşiyor.

Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz,

 
Son olarak  Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı’nda akademisyen olan olan Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) bünyesinde Kütle Spektrometre ve Kromatografi Birimi’nin sorumluluğunu yürütüyor.

Tıbbi ve aromatik bitkiler ile doğal ürünlerden elde edilen ekstrelerin hastalıklar üzerindeki tedavi edici etkileri üzerine çalışan Yılmaz, bu alanda önemli bilimsel buluşlara imza atıyor. 160’tan fazla uluslararası makalesi bulunan Yılmaz ayrıca pek çok kitap bölümüne katkı sağladı ve 100’ü aşkın bilimsel sunumla uluslararası kongrelerde Türkiye’yi temsil etti.

Doç. Dr. Mustafa Abdullah Yılmaz, dünyanın en prestijli akademik derecelendirmelerinden biri olan ve ABD’deki Stanford Üniversitesi tarafından belirlenen "Dünyanın En Etkili yüzde 2’lik Bilim İnsanları" listesine 2023 ve 2024 yıllarında üst üste iki kez girmeyi başardı.

DOĞAL ÜRÜNLER

Endemik bitkiler ve doğal ürünler üzerine yoğun bilimsel araştırmalar yapan Yılmaz, Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜBTAM) özellikle tıbbi ve aromatik özellik taşıyan bitki türlerinden elde edilen ekstreler ve bu ürünlerdeki biyoaktif bileşikler üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalar, Alzheimer, diyabet, cilt hastalıkları ve çeşitli kanser türleri gibi kronik hastalıkların tedavisine yönelik yeni nesil ilaçların geliştirilmesi için çaba sarf ediyor.

160’TAN FAZLA BİLİMSEL MAKALE

Yılmaz’ın 160’tan fazla bilimsel makalesi, çok sayıda kitap bölümü ve uluslararası yayınevlerinde yayımlanmış bilimsel eserleri bulunan Yımaz, ''Bu çalışmalar sadece bireysel bir başarı değil, aynı zamanda ülkemizin milli ilaç geliştirme hedefleri açısından büyük bir potansiyel taşıyor. Hedefim, Dicle Üniversitesi’nin adını dünyada daha fazla duyurmak ve milli değerlerimiz olan endemik bitkileri sağlık alanında etkin biçimde kullanmak,'' dedi.

Bülten

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.