Diyarbakır’da edebiyat ödülleri verildi

Diyarbakır (Amida Haber) - Amida Haber | 24.03.2025 - 10:53, Güncelleme: 24.03.2025 - 10:53 3101+ kez okundu.
 

Diyarbakır’da edebiyat ödülleri verildi

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen Abdullah Duran Öykü Yarışması’nın 14’üncüsü sona erdi.
Eğitim Sen 1 Nolu Şube salonunda gerçekleşen etkinlikte “Edebiyat bir dili kurtarır mı ve kimliksiz bir dilin edebiyatı” başlıklı söyleşi düzenlendi. Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra, edebiyatçılar İsmail Dindar, Abdullah Eren Çelik, Ayşen Işık ve Eylem Ata konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte hem Türkçe hem de Kürtçenin Kurmancî ve Zazaki lehçelerinde yazılmış öyküler yarıştı. Zazaca eserlerin desteklenmesi adına pozitif ayrımcılık yapıldığı da özellikle vurgulandı. ‘Edebiyat başka bir dünya kurma imkânı sunar’ Söyleşide ilk konuşmayı yapan yazar ve eğitimci İsmail Dindar, yarışmanın diller arasında köprü kurma potansiyeline dikkat çekti. Edebiyatçı Eylem Ata ise edebiyatın insanlara “başka bir boyutta düşünme” imkânı sunduğunu belirtti. Ata, “Edebiyat, zindancıların göremediği bir boyut yaratmak, iletişim ve anlayışın önüne geçilemeyecek bir alan açmak demektir” diyerek, Parma Manastırı romanından örnekler vererek edebiyatın görünmeyeni somutlaştırma gücüne değindi. Zazaca edebiyatın önemi vurgulandı Yazar Abdullah Eren Çelik, “Edebiyat bir dili kurtarır mı?” başlıklı sunumunda Zazaca edebiyatın önemine dikkat çekti. Çelik, Zazaca’nın yaşatılmasında edebiyatın temel bir rol üstlenebileceğini, ancak bir dili tamamen kurtarmanın mümkün olmadığını ifade etti. Dili yaşatmanın ilk adımının, o dilin eğitim dili olması gerektiğini vurguladı. Ayşen Işık ise muhalif edebiyatın toplumsal sesi duyurma gücüne dikkat çekerek, toplumsal olaylarda yaşamını yitiren çocukların hikâyelerinin edebiyatla yaşatılması gerektiğini söyledi. Yüzden fazla öykü yarıştı, ödüller sahiplerini buldu Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından 100’ün üzerinde öykü katıldı. Edebiyatçılardan oluşan jüri tarafından değerlendirilen eserler arasında dereceye girenlere plaket takdim edildi. Etkinlik, edebiyatın toplumsal olayları görünür kılma ve ortak yaşam hayali kurma gücüne vurgu yapılarak sona erdi.
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen Abdullah Duran Öykü Yarışması’nın 14’üncüsü sona erdi.

Eğitim Sen 1 Nolu Şube salonunda gerçekleşen etkinlikte “Edebiyat bir dili kurtarır mı ve kimliksiz bir dilin edebiyatı” başlıklı söyleşi düzenlendi. Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra, edebiyatçılar İsmail Dindar, Abdullah Eren Çelik, Ayşen Işık ve Eylem Ata konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte hem Türkçe hem de Kürtçenin Kurmancî ve Zazaki lehçelerinde yazılmış öyküler yarıştı. Zazaca eserlerin desteklenmesi adına pozitif ayrımcılık yapıldığı da özellikle vurgulandı.

egitimsen-edebiyet-odul565.jpg

‘Edebiyat başka bir dünya kurma imkânı sunar’

Söyleşide ilk konuşmayı yapan yazar ve eğitimci İsmail Dindar, yarışmanın diller arasında köprü kurma potansiyeline dikkat çekti. Edebiyatçı Eylem Ata ise edebiyatın insanlara “başka bir boyutta düşünme” imkânı sunduğunu belirtti. Ata, “Edebiyat, zindancıların göremediği bir boyut yaratmak, iletişim ve anlayışın önüne geçilemeyecek bir alan açmak demektir” diyerek, Parma Manastırı romanından örnekler vererek edebiyatın görünmeyeni somutlaştırma gücüne değindi.

egitimsen-edebiyet-odula.jpg

Zazaca edebiyatın önemi vurgulandı

Yazar Abdullah Eren Çelik, “Edebiyat bir dili kurtarır mı?” başlıklı sunumunda Zazaca edebiyatın önemine dikkat çekti. Çelik, Zazaca’nın yaşatılmasında edebiyatın temel bir rol üstlenebileceğini, ancak bir dili tamamen kurtarmanın mümkün olmadığını ifade etti. Dili yaşatmanın ilk adımının, o dilin eğitim dili olması gerektiğini vurguladı. Ayşen Işık ise muhalif edebiyatın toplumsal sesi duyurma gücüne dikkat çekerek, toplumsal olaylarda yaşamını yitiren çocukların hikâyelerinin edebiyatla yaşatılması gerektiğini söyledi.

egitimsen-edebiyet-odul111.jpg

Yüzden fazla öykü yarıştı, ödüller sahiplerini buldu

Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından 100’ün üzerinde öykü katıldı. Edebiyatçılardan oluşan jüri tarafından değerlendirilen eserler arasında dereceye girenlere plaket takdim edildi. Etkinlik, edebiyatın toplumsal olayları görünür kılma ve ortak yaşam hayali kurma gücüne vurgu yapılarak sona erdi.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.