Valilik talimatına rağmen; Diyarbakır’da yolsuzluğa 21/B kılıfı!
Valilik talimatına rağmen; Diyarbakır’da yolsuzluğa 21/B kılıfı!
Diyarbakır Valiliğinin talimatına rağmen 2 ayda 100’e yakın ihale doğrudan temin usulü ile yapıldı. Afet durumu olmamasına rağmen 21/B (pazarlık) usulü ile yapılan ihaleler, milyonlarca liralık kamu zararına yol açıyor.
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu imzası ile iki ay önce yayımlanan genelge ile kentteki tüm kamu kurumlarının yapacağı mal, hizmet alımları ve yapım işleri ihalelerinin kanun hükümlerine göre yapılması istendi. Valilik tarafından yayınlanan genelgeye rağmen kentteki bir çok kurum iki ayda 100’e yakın ihaleyi 21/B maddesine (pazarlık usulü) göre yaptı.
Kurumların keyfi tutumu zarara yol açıyor
Edinilen bilgilere göre Diyarbakır’da Ekim ayı içinde 40’a yakın ihale yapıldı. Bu ihalelerin birçoğu sel ve afet olmamasına rağmen 21/B maddesine göre yapıldı. Eylül ayında ise benzer şekilde yaklaşık 45 ihale adrese teslim şekilde gerçekleştirildi. Afet ve sel olmamasına rağmen kurumlar “acil” adı altında 3 firma çağırıp ihaleleri “belirlenen” kişi ya da şirketlere verdi. Şeffaflık ilkesine aykırı yapılan ihaleler milyonlarca lira kamu zararı oluşmasına neden oldu.
İhaleler kim(ler)e peşkeş çekiliyor?
Diyarbakır’da 30 yıldır kamu kurumlarının ihalelerine katılan bir iş insanı, milyonlarca liralık zarara neden olan ihalelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kentte sel, bulaşıcı hastalık ve afet olmamasına rağmen ihalelerin 21/B maddesine göre yapıldığına dikkat çeken iş insanı, “Kamu kurumlarının satın almalarına bakan kişilerin çoğu liyakatsiz kişiler. Kurumların satın almalarına bakan kişiler normalde malzeme bitmeden en az iki üç ay önce ihtiyaçlarını kurumuna bildirmeli. Zamanında bildirildiğinde kurumlar rekabete açık ihaleye çıkabiliyor. Ancak Diyarbakır’daki birçok kurumun satın almaları bunu yapmıyor.
'Kurumlar bizi suça zorluyor'
Sadece 3 firmaya davetiye gönderiliyor ve ihaleler yüksek fiyatlarla veriliyor. Kurumlar bir nevi bizleri de suça zorluyorlar. Neden önceden hazırlık yapılmıyor? 80 milyona yapılacak iş 100 milyona yapılıyor. Bu kentin parası ortadan kaldırılıyor. Birilerinin cebine giriyor. Bütün hastanelerde torpilli kişiler var. Özellikle hastaneler bitmiş durumda. Kurumdaki kavgaların büyük nedeni bu durum” ifadelerini kullandı.
İşte valinin genelgesi
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu imzası ile iki ay önce yayınlanan genelgede şu ifadelere yer verildi: “İlimiz genelinde yapılacak olan ihalelerde ‘Doğrudan Temin’ usulünün, genel bir ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için yapılacak ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi, Kamu İhale Kanununda belirtilen hükümlerin dışına çıkılmaması, istenilen rekabet ortamının oluşturularak, kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması, ihalenin ilanına ilişkin hükümlerin yerine getirilerek olası itiraz ve iptallerin önüne geçilmesi için gazete ve internet haber sitelerinde Basın İlan Kurumu aracılığıyla neşrinin gerçekleştirilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim.”
21/B ihale şartı nedir?
4734 sayılı Kanunun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (f) bentleri çerçevesinde pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek ihalelerde ilan yapılması zorunlu olmayıp en az üç firmanın davet edilmesi gerekiyor. Davet edilen firmalardan sadece birinin teklif vermesi yeterlidir’ maddesini dayanak gösterip ihalelerini pazarlık yoluyla yapıyor. İhalelerin 21/B ile yapılması için, kentte sel, deprem, bulaşıcı hastalık gibi bir afet durumunun yaşanması gerekiyor.:HABER MERKEZİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.