DEM Parti, Taşköprü’deki tahribatı sordu

Silvan (GEG) - Güneydoğuekspres Gazetesi | 13.09.2024 - 11:25, Güncelleme: 13.09.2024 - 11:25 1408 kez okundu.
 

DEM Parti, Taşköprü’deki tahribatı sordu

DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, Silvan, Kulp, Lice ve Hazro üçgeninde bulunan Taşköprü’deki tahribatı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.
Diyarbakır’ın Silvan, Kulp, Lice ve Hazro üçgeninde bulunan Geliyê Godernê’deki Taşköprü, yol çalışmalarında kullanılan dinamit nedeniyle hasar gördü. Hasar gören köprü 42 milyon liraya restore edilecek. Ancak yapılacak baraj nedeniyle köprü bu kez sular altında kalacak.  DEM PARTİLİ EREN, TAŞKÖPRÜ’YÜ SORDU DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Taş Köprü’yü Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. Eren verdiği önergede, “Silvan Barajı'nın devreye girmesiyle birlikte Sarım Çayı üzerindeki tarihi Taşköprü'nün su altında kalacağı öngörülmekte midir? Bu ve benzeri tarihi yapıları korumak adına baraj projesi kapsamında ne tür önlemler alınmıştır?” dedi. “GELİYÊ GODERNÊ VE TAŞKÖPRÜ İÇİN ALTERNATİF PROJE GÜNDEME GETİRİLMİŞ MİDİR?” Eren verdiği soru önergesinde “42 milyon lira bedelle ihalesi yapılan viyadük projesinin, Silvan Barajı'nın devreye girmesiyle kısa süre içinde su altında kalacak olması göz önünde bulundurulduğunda, bu projede uzun vadeli planlama ve maliyet etkinliği nasıl değerlendirilmiştir? Barajlar ve HES projeleri nedeniyle kaç köy, tarımsal alan, kültürel miras ve tarihi yapı su altında kalacaktır? Bu yapıların korunması için alınan önlemler var mıdır? Geliyê Godernê Vadisi ve Taşköprü'nün sular altında kalmasını önleyecek herhangi bir alternatif proje gündeme getirilmiş midir?” sorularını sordu. “KAÇ KİŞİ EVİNİ TERK EDECEK?” Eren’in soru önergesinde şu sorular yer aldı: “Bu baraj ve HES projelerinin çevre üzerindeki kısa, orta ve uzun vadeli etkileri neler olacaktır? Bu bulgular kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Baraj projeleri nedeniyle bölge halkından kaç kişinin evlerini terk etmek zorunda kalacağı belirlenmiş midir? Bu kişilere yönelik bir yerleşim ve tazminat planı var mıdır? Geliyê Godernê Vadisi’nde inşa edilen baraj ve HES projelerinin bölgedeki flora ve fauna üzerindeki etkileri araştırılmış mıdır? Bölgedeki ekosistemin korunması için hangi adımlar atılmaktadır?”
DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, Silvan, Kulp, Lice ve Hazro üçgeninde bulunan Taşköprü’deki tahribatı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.

Diyarbakır’ın Silvan, Kulp, Lice ve Hazro üçgeninde bulunan Geliyê Godernê’deki Taşköprü, yol çalışmalarında kullanılan dinamit nedeniyle hasar gördü. Hasar gören köprü 42 milyon liraya restore edilecek. Ancak yapılacak baraj nedeniyle köprü bu kez sular altında kalacak. 

DEM PARTİLİ EREN, TAŞKÖPRÜ’YÜ SORDU

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Taş Köprü’yü Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. Eren verdiği önergede, “Silvan Barajı'nın devreye girmesiyle birlikte Sarım Çayı üzerindeki tarihi Taşköprü'nün su altında kalacağı öngörülmekte midir? Bu ve benzeri tarihi yapıları korumak adına baraj projesi kapsamında ne tür önlemler alınmıştır?” dedi.

Dem Parti, Taşköprü’deki Tahribatı Sordu3

“GELİYÊ GODERNÊ VE TAŞKÖPRÜ İÇİN ALTERNATİF PROJE GÜNDEME GETİRİLMİŞ MİDİR?”

Eren verdiği soru önergesinde “42 milyon lira bedelle ihalesi yapılan viyadük projesinin, Silvan Barajı'nın devreye girmesiyle kısa süre içinde su altında kalacak olması göz önünde bulundurulduğunda, bu projede uzun vadeli planlama ve maliyet etkinliği nasıl değerlendirilmiştir? Barajlar ve HES projeleri nedeniyle kaç köy, tarımsal alan, kültürel miras ve tarihi yapı su altında kalacaktır? Bu yapıların korunması için alınan önlemler var mıdır? Geliyê Godernê Vadisi ve Taşköprü'nün sular altında kalmasını önleyecek herhangi bir alternatif proje gündeme getirilmiş midir?” sorularını sordu.

“KAÇ KİŞİ EVİNİ TERK EDECEK?”

Eren’in soru önergesinde şu sorular yer aldı: “Bu baraj ve HES projelerinin çevre üzerindeki kısa, orta ve uzun vadeli etkileri neler olacaktır? Bu bulgular kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
Baraj projeleri nedeniyle bölge halkından kaç kişinin evlerini terk etmek zorunda kalacağı belirlenmiş midir? Bu kişilere yönelik bir yerleşim ve tazminat planı var mıdır? Geliyê Godernê Vadisi’nde inşa edilen baraj ve HES projelerinin bölgedeki flora ve fauna üzerindeki etkileri araştırılmış mıdır? Bölgedeki ekosistemin korunması için hangi adımlar atılmaktadır?”

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.