TGS raporu: Ağustos ayında 64 milyon 125 ihlal yaşandı

Gündem (MG) - Malabadi Gazetesi | 03.09.2024 - 12:43, Güncelleme: 03.09.2024 - 12:43 909 kez okundu.
 

TGS raporu: Ağustos ayında 64 milyon 125 ihlal yaşandı

TGS Diyarbakır Temsilciliği, basına yönelik Ağustos ayında gerçekleşen hak ihlalleri raporunu açıklayarak, 64 milyon 125 ihlal yaşandığını duyurdu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, basına yönelik Ağustos ayında gerçekleşen hak ihlalerin dair raporunu açıkladı. TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral tarafından hazırlanan raporda, “Hemen her gün ülkenin bir yerinden özgürleşmenin vazgeçilmezi olan gazetecilik ve halkın haber alma hakkına yönelik ihlallere tanık oluyoruz” denildi. ‘INSTAGRAM YASAĞI’ Basın önündeki engellere dikkat çekilen raporun değerlendirme bölümünde şu ifadeler yer aldı: “Bir anda ülkenin en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’a erişim engeli getirildiğini gördük. Daha Istagram’ın engellenmesine ilişkin şok dalgasının etkileri atılmamış iken, iktidarın ikinci salvosu da geldi ve Rolbox adlı oyun platformuna da erişim engeli getirildiği açıklandı. Yaşanan bu sosyal medya engellenmesi vakasından çok daha derin anlamı olan bir gelişmeyi daha gördü bu ülkenin insanları. Anayasa Mahkemesi (AYM) ki, ülkenin en yüksek hukuk mercii, bu kurumun internet sitesine erişim engeli getirildiği ortaya çıktı. Her ne kadar bu durum Hükümet kanalları tarafından reddedilse de engelin, AYM’nin İletişim Başkanlığı’nın bazı yetkilerini iptal etmesine bağlı olarak getirildiği de ortaya çıktı.” ‘RTÜK’ÜN UYGULAMALARI’ Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), başta YouTube olmak üzere birçok sosyal medya platformu üzerinden yayın yapan içerik üreticilerinin, yakın takibe alınacağını açıkladığna dikkat çekiken. Raporda “Ülkede halkın dertlerini anlatabildiği mecralar, iktidarın cezalandırma politikaları nedeniyle can çekişir durumda. Bu nedenle sosyal medya üzerinden yayımlanan içerikler, halkın gerçek gündemine ilişkin önemli ip uçları barındırıyor. Ve iktidar, bu mecraları da susturma peşinde. Bunun için hazırlıkların sürdüğü her fırsatta dile getirilmeye başlandı” denildi. ‘TEHDİT EDİLEN GAZETECİLERİN SUÇ DUYURUSUNA TAKİPSİZLİK KARARI’ Raporun değerlendirme bölümünün devamı şöyle: “Geçen ay dikkati çeken gelişmelerden bir diğeri de tehdit edilen gazeteciler hakkında oldu. Adil ve tarafsız olması beklenen yargı, maalesef iktidar ve ona yakın kesimlerce tehdit edilen gazetecilerin yaptığı suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı vererek, onları tehlikeye açık hale getiren bir tutum sergiledi.” AĞUSTOS AYINDA 64 MİLYON 125 İHLAL YAŞANDI Raporun istatistik bölümünde basına yönelik hak ihlallerinin arttığına dikkat çekilerek, Ağustos ayında 64 milyon 125 ihlalin yaşandığı belirtildi. Yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı: Tutuklu gazeteci (TGS Türkiye geneli): 13 Adliyeye sevk edilen: 1 Tutuklanan : 1 Tutuk itirazı reddedilen: 1 Cezaevinden tahliye olan: 3 Cezası onanan: 1 Hapis cezası alan: 1 Toplam hapis süresi: 1 yıl 8 ay Dava açılan: 2 Soruşturmada takipsizlik: 2 Suç duyurusuna takipsizlik: 5 Soruşturma açılan: 2 İfadeye çağrılan: 2 Tehdit edilen: 1 Engelleme: 1 Saldırı/Darp: 1 Erişim engeli kararı: 64 milyon 85 RTÜK Cezası: 1 RTÜK Soruşturması: 2 Anayasa Mahkemesi İhlal Kararı: 1 Toplam: 64 milyon 125
TGS Diyarbakır Temsilciliği, basına yönelik Ağustos ayında gerçekleşen hak ihlalleri raporunu açıklayarak, 64 milyon 125 ihlal yaşandığını duyurdu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, basına yönelik Ağustos ayında gerçekleşen hak ihlalerin dair raporunu açıkladı. TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral tarafından hazırlanan raporda, “Hemen her gün ülkenin bir yerinden özgürleşmenin vazgeçilmezi olan gazetecilik ve halkın haber alma hakkına yönelik ihlallere tanık oluyoruz” denildi.

‘INSTAGRAM YASAĞI’

Basın önündeki engellere dikkat çekilen raporun değerlendirme bölümünde şu ifadeler yer aldı: “Bir anda ülkenin en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’a erişim engeli getirildiğini gördük. Daha Istagram’ın engellenmesine ilişkin şok dalgasının etkileri atılmamış iken, iktidarın ikinci salvosu da geldi ve Rolbox adlı oyun platformuna da erişim engeli getirildiği açıklandı. Yaşanan bu sosyal medya engellenmesi vakasından çok daha derin anlamı olan bir gelişmeyi daha gördü bu ülkenin insanları. Anayasa Mahkemesi (AYM) ki, ülkenin en yüksek hukuk mercii, bu kurumun internet sitesine erişim engeli getirildiği ortaya çıktı. Her ne kadar bu durum Hükümet kanalları tarafından reddedilse de engelin, AYM’nin İletişim Başkanlığı’nın bazı yetkilerini iptal etmesine bağlı olarak getirildiği de ortaya çıktı.”

‘RTÜK’ÜN UYGULAMALARI’

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), başta YouTube olmak üzere birçok sosyal medya platformu üzerinden yayın yapan içerik üreticilerinin, yakın takibe alınacağını açıkladığna dikkat çekiken. Raporda “Ülkede halkın dertlerini anlatabildiği mecralar, iktidarın cezalandırma politikaları nedeniyle can çekişir durumda. Bu nedenle sosyal medya üzerinden yayımlanan içerikler, halkın gerçek gündemine ilişkin önemli ip uçları barındırıyor. Ve iktidar, bu mecraları da susturma peşinde. Bunun için hazırlıkların sürdüğü her fırsatta dile getirilmeye başlandı” denildi.

‘TEHDİT EDİLEN GAZETECİLERİN SUÇ DUYURUSUNA TAKİPSİZLİK KARARI’

Raporun değerlendirme bölümünün devamı şöyle: “Geçen ay dikkati çeken gelişmelerden bir diğeri de tehdit edilen gazeteciler hakkında oldu. Adil ve tarafsız olması beklenen yargı, maalesef iktidar ve ona yakın kesimlerce tehdit edilen gazetecilerin yaptığı suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı vererek, onları tehlikeye açık hale getiren bir tutum sergiledi.”

AĞUSTOS AYINDA 64 MİLYON 125 İHLAL YAŞANDI

Raporun istatistik bölümünde basına yönelik hak ihlallerinin arttığına dikkat çekilerek, Ağustos ayında 64 milyon 125 ihlalin yaşandığı belirtildi.

Yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

Tutuklu gazeteci (TGS Türkiye geneli): 13

Adliyeye sevk edilen: 1

Tutuklanan : 1

Tutuk itirazı reddedilen: 1

Cezaevinden tahliye olan: 3

Cezası onanan: 1

Hapis cezası alan: 1

Toplam hapis süresi: 1 yıl 8 ay

Dava açılan: 2

Soruşturmada takipsizlik: 2

Suç duyurusuna takipsizlik: 5

Soruşturma açılan: 2

İfadeye çağrılan: 2

Tehdit edilen: 1

Engelleme: 1

Saldırı/Darp: 1

Erişim engeli kararı: 64 milyon 85

RTÜK Cezası: 1

RTÜK Soruşturması: 2

Anayasa Mahkemesi İhlal Kararı: 1

Toplam: 64 milyon 125

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.