Silvan'daki Kent Meydanına Kürtçe isim verildi

Silvan (MG) - Malabadi Gazetesi | 18.08.2024 - 17:05, Güncelleme: 19.08.2024 - 15:10 3181+ kez okundu.
 

Silvan'daki Kent Meydanına Kürtçe isim verildi

Silvan Belediye Meclisi, Geçtiğimiz yıl Kayyum döneminde yapılan 1. Kılıçaslan Kent Meydanın isminin Rindexan olarak değiştirilmesini karara bağladı.
Haber: M.Romedi YILMAZ Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 16 bin 711 metrekarelik alanın bir bölümünü çocukların eğlenceli vakit geçirmesi için 1. Kılıçaslan Kent Meydanı yaptı. Silvan ilçesindeki 16 bin metrekare alana sahip 1. Kılıçarslan Kent Meydanının isim değişikliği talebi Silvan Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı Meclisi Toplantısında görüşüldü. Meclisdeki görüşmede, 5393 sayı Belediye Kanunun cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır. Bu kararlar mülkî idare amirinin onayı ile yürürlüğe girdiği belirtildi. MÜLKİ İDARE AMİRİNE SUNULACAK Bu kapsamda Silvan 1. Kılıçarslan Kent Meydanının isminin Rindexan olarak değiştirilmesi karar bağlanırken, kararın işlemlerinin yürütülmesi ve mülki idare amiri onayınına sunulmak üzere Silvan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne tevdi edilmesi kararlaştırıldı.   RİNDEXAN KİMDİR? HİKAYESİ NEDİR? Rindêxan, “Güzel hanım” anlamına gelir. Rivayete göre Rindêxan, güzelliği ve cesaretiyle tanınan 1926'daki Sason isyanının lideri Mihemede Aliye Yunus’ın kızıdır. Sason ayaklanması sert bir şekilde bastırıldıktan sonra, Rindexan yaralı olarak esir yakalanır. Esir alındıktan sonra Batman Çayı'nı kendi sınırları olarak belirleyip Malabadi Köprüsü’nün ardından kendini suya atlayarak hayatına son verdiği rivayet edilir. Bir tiyatro oyununda Rindexan’ın suya atlamadan önce söylediği şu sözler aktarılır: “Ezim Rinda Rindêxan Keça Mîr û axayê çîyan Ey Tirkê Tacîk Karê we çîye li van cîyan Rinda rindê namdar Ez dimirim, birîndar û bê zar Teslîm nabim destê neyar û najîm bê ar…”
Silvan Belediye Meclisi, Geçtiğimiz yıl Kayyum döneminde yapılan 1. Kılıçaslan Kent Meydanın isminin Rindexan olarak değiştirilmesini karara bağladı.

Haber: M.Romedi YILMAZ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 16 bin 711 metrekarelik alanın bir bölümünü çocukların eğlenceli vakit geçirmesi için 1. Kılıçaslan Kent Meydanı yaptı.

Silvan ilçesindeki 16 bin metrekare alana sahip 1. Kılıçarslan Kent Meydanının isim değişikliği talebi Silvan Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı Meclisi Toplantısında görüşüldü.

Meclisdeki görüşmede, 5393 sayı Belediye Kanunun cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır. Bu kararlar mülkî idare amirinin onayı ile yürürlüğe girdiği belirtildi.

MÜLKİ İDARE AMİRİNE SUNULACAK

Bu kapsamda Silvan 1. Kılıçarslan Kent Meydanının isminin Rindexan olarak değiştirilmesi karar bağlanırken, kararın işlemlerinin yürütülmesi ve mülki idare amiri onayınına sunulmak üzere Silvan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne tevdi edilmesi kararlaştırıldı.
 
RİNDEXAN KİMDİR? HİKAYESİ NEDİR?

Rindêxan, “Güzel hanım” anlamına gelir. Rivayete göre Rindêxan, güzelliği ve cesaretiyle tanınan 1926'daki Sason isyanının lideri Mihemede Aliye Yunus’ın kızıdır. Sason ayaklanması sert bir şekilde bastırıldıktan sonra, Rindexan yaralı olarak esir yakalanır. Esir alındıktan sonra Batman Çayı'nı kendi sınırları olarak belirleyip Malabadi Köprüsü’nün ardından kendini suya atlayarak hayatına son verdiği rivayet edilir.

Bir tiyatro oyununda Rindexan’ın suya atlamadan önce söylediği şu sözler aktarılır:
“Ezim Rinda Rindêxan
Keça Mîr û axayê çîyan
Ey Tirkê Tacîk
Karê we çîye li van cîyan
Rinda rindê namdar
Ez dimirim, birîndar û bê zar
Teslîm nabim destê neyar û najîm bê ar…”

Diyarbakır’da 1. Kılıçaslan Kent Meydanı tamamlandı 2

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.