"DEDAŞ hakkında Meclis araştırması yapılsın" teklifi

Gündem (MG) - Malabadi Gazetesi | 25.06.2024 - 11:43, Güncelleme: 25.06.2024 - 11:43 1583+ kez okundu.
 

"DEDAŞ hakkında Meclis araştırması yapılsın" teklifi

DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, bölgede çıkan yangın olayıyla ilgili DEDAŞ hakkında Meclis araştırması yapılmasını teklif etti.
Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan yangın sonrası 15 kişi yaşamını yitirmiş, 76 kişi de yaralanmıştı.  Olayın hemen ardından  Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada çıkan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olduğu tespitine yer verilmişti. DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk de verdiği önergede, DEDAŞ hakkında Meclis araştırması yapılmasını teklif etti. DEDAŞ'IN YANGINDAKİ SORUMLULUĞU Çıkan yangında DEDAŞ'ın sorumluluğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Çelenk,  Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı köylerde 21 Haziran gecesi büyük bir yangın meydana gelmiş, Mardin’e bağlı köylere de sıçrayan yangında 15 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 76 yurttaş da yaralanmıştır. Olayla ilgili Diyarbakır Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmış, savcılığın hazırladığı ön raporda yangının elektrik kaynaklı olduğu tespitinin yapıldığı bilgisi basına yansımıştır. Elektrik Mühendisleri Odası da hazırladığı uzman raporunda yangının elektrik hatlarından kaynaklandığını rapor etmiştir. Elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ ise 21 Haziran günü yaptığı yazılı açıklamada yangının elektrik dağıtım hatlarından kaynaklanmadığını iddia etmiştir. Elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’ın teknik araştırmaya ve delillere dayanmayan açıklaması yetkililerce tekrarlanmıştır. DEDAŞ’ın yangındaki sorumluluğu hakkında yetkililerce hiçbir açıklama yapılmamış ve DEDAŞ’a hukuki müeyyidelerin uygulanacağıyla ilgili bir beyanda bulunulmamıştır" dedi. DEM PARTİ'DEN MECLİS'E TEKLİF  DEDAŞ'la ilgili meclis araştırmasının yapılmasını isteyen Çelenk, şunları söyledi: "DEDAŞ’ın Elektrik Piyasası Kanunu’nun 1’inci ve Anayasa’nın 44’üncümaddeleri başta olmak üzere hukuki mevzuata uymayan çalışma, faaliyet ve tüm tasarruflarının hukuka uyum ve uygunluğunun sağlanması amacıyla Meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını teklif ederim."
DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, bölgede çıkan yangın olayıyla ilgili DEDAŞ hakkında Meclis araştırması yapılmasını teklif etti.

Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan yangın sonrası 15 kişi yaşamını yitirmiş, 76 kişi de yaralanmıştı.  Olayın hemen ardından  Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada çıkan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olduğu tespitine yer verilmişti. DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk de verdiği önergede, DEDAŞ hakkında Meclis araştırması yapılmasını teklif etti.

DEDAŞ'IN YANGINDAKİ SORUMLULUĞU

Çıkan yangında DEDAŞ'ın sorumluluğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Çelenk,  Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı köylerde 21 Haziran gecesi büyük bir yangın meydana gelmiş, Mardin’e bağlı köylere de sıçrayan yangında 15 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 76 yurttaş da yaralanmıştır. Olayla ilgili Diyarbakır Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmış, savcılığın hazırladığı ön raporda yangının elektrik kaynaklı olduğu tespitinin yapıldığı bilgisi basına yansımıştır. Elektrik Mühendisleri Odası da hazırladığı uzman raporunda yangının elektrik hatlarından kaynaklandığını rapor etmiştir. Elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ ise 21 Haziran günü yaptığı yazılı açıklamada yangının elektrik dağıtım hatlarından kaynaklanmadığını iddia etmiştir. Elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’ın teknik araştırmaya ve delillere dayanmayan açıklaması yetkililerce tekrarlanmıştır. DEDAŞ’ın yangındaki sorumluluğu hakkında yetkililerce hiçbir açıklama yapılmamış ve DEDAŞ’a hukuki müeyyidelerin uygulanacağıyla ilgili bir beyanda bulunulmamıştır" dedi.

DEM PARTİ'DEN MECLİS'E TEKLİF

 DEDAŞ'la ilgili meclis araştırmasının yapılmasını isteyen Çelenk, şunları söyledi:

"DEDAŞ’ın Elektrik Piyasası Kanunu’nun 1’inci ve Anayasa’nın 44’üncümaddeleri başta olmak üzere hukuki mevzuata uymayan çalışma, faaliyet ve tüm tasarruflarının hukuka uyum ve uygunluğunun sağlanması amacıyla Meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını teklif ederim."

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.