Tarihi çeşmeler kaderine terk edildi

Silvan (MG) - Malabadi Gazetesi | 06.06.2024 - 11:58, Güncelleme: 06.06.2024 - 11:58 2184+ kez okundu.
 

Tarihi çeşmeler kaderine terk edildi

Silvan İlçesinde Mervani, Artuklu ve Eyyübiler dönemin inşa edilen tarihi çeşmeler kaderine terk edildi. Tarihi çeşmenin kaderine terk edilmesine Silvanlılardan tepki gösterdi.
Haber: İhsan YILMAZ Silvanlı Dengbej Mehmet Şerif Farqini, Tarihi Kaniya derge çeşmesinin tarihi çok eskilere dayanıyor, Mervaniler döneminde kalma tarihi çeşme neden kurudu diye sorarken, çeşmenin bir an önce bakım onarım çalışmaları yapılarak, turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Silvan ilçesine bağlı Selahattin Mahallesi'ndeki tarihi çeşmeler, Mervani Artuklu ve Eyyübiler döneminde inşa edildi. Tarihi çeşmeler, uzun bir süre vatandaşların içme suyu ihtiyacını karşıladı. Geçen zamanda çeşmelere gelen suyolları tıkandığı için kullanılamaz hale geldi. Zamanla bakımsız kalan çeşmelere sprey boya ile yazılar yazılarak zarar verildi. “Tarihi çeşmeye sahip çıkılsın” Dengbej Mehmet Şerif Farqini, “Çocukluğumda bu çeşme şarıl şarıl akardı. Ne oldu da çeşme kurudu. Silvan şehrin altında akıp gelen Kaniya derge çeşmesi 2000’li yıllara kadarda şarıl şarıl akardı. Ama nedense kuruyup gitti. Sonra zamanlarda sprey boyalarla üzerine yazılar yapılıp çizilerek, tarihi çeşmenin dokusuna zarar veriliyor. Kaniye derge çeşmesinin motiveleri ve taşları Mervaniler döneminde kalan bir eserdir. Çeşmenin kuruduğu gibi etrafında ve içindeki çöplerle tam bir çöplük alan gibi görünmeye başladı. Yetkililerden ricam o güzelim çeşmenin heybetini ortaya çıkarılarak, tarihi çeşmeye sahip çıkalım” dedi. “Su kanalı kesildi, çeşme kurudu” Silvanlı vatandaşlar, "Silvan tarihi çok eskiye dayanan tarihi bir kent, Silvan’da 6-7 tane tarihi çeşme vardı. Diğerleri hepsi yıkıldı. Ancak Tarihi Altınbulak Çeşmesi ayakta kalan tek çeşmedir. Yani bölgede nadir rastlanan çeşmelerden bir tanesi. Şehri Altından gelen suyla vatandaşların su ihtiyacını karşılıyordu.  Yan yana olan iki çeşme mevcuttur. Çeşmelerden ikisinin kitabesi vardı. Çeşmelerin kitabeleri şimdi ise maalesef bulunmuyor. Dolayısıyla yapımını bilinmemekle beraber çok eskiye dayanıyor. Mervaniler de olabilir, Artuklu veya Eyyübiler sonlarına doğru olarak düşünebiliriz. Günümüzde suyolları tıkandığı için çeşmelerden artık su akmıyor. Bazen özellikle kışın ara ara akıyor. Çeşmeler nispeten sağlam durumda. Bazen akıyor bazen akmıyor. Ama etrafındaki pislikler, bakımsızlık yüzünde bu tarihi çeşmenin kaybolmasını istemiyoruz. Yetkililerden ricamız bu tarihi çeşmenin koruma altına alınması ve gerekli bakım onarım çalışmasının yapılmasıdır. Su kanalları kesilen bu çeşmelerin sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bir proje çerçevesinde bu çeşmeler restore edilerek yok olmaktan kurtulabilir" dedi.   
Silvan İlçesinde Mervani, Artuklu ve Eyyübiler dönemin inşa edilen tarihi çeşmeler kaderine terk edildi. Tarihi çeşmenin kaderine terk edilmesine Silvanlılardan tepki gösterdi.

Haber: İhsan YILMAZ

Silvanlı Dengbej Mehmet Şerif Farqini, Tarihi Kaniya derge çeşmesinin tarihi çok eskilere dayanıyor, Mervaniler döneminde kalma tarihi çeşme neden kurudu diye sorarken, çeşmenin bir an önce bakım onarım çalışmaları yapılarak, turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Silvan ilçesine bağlı Selahattin Mahallesi'ndeki tarihi çeşmeler, Mervani Artuklu ve Eyyübiler döneminde inşa edildi. Tarihi çeşmeler, uzun bir süre vatandaşların içme suyu ihtiyacını karşıladı. Geçen zamanda çeşmelere gelen suyolları tıkandığı için kullanılamaz hale geldi. Zamanla bakımsız kalan çeşmelere sprey boya ile yazılar yazılarak zarar verildi.

“Tarihi çeşmeye sahip çıkılsın”

Dengbej Mehmet Şerif Farqini, “Çocukluğumda bu çeşme şarıl şarıl akardı. Ne oldu da çeşme kurudu. Silvan şehrin altında akıp gelen Kaniya derge çeşmesi 2000’li yıllara kadarda şarıl şarıl akardı. Ama nedense kuruyup gitti. Sonra zamanlarda sprey boyalarla üzerine yazılar yapılıp çizilerek, tarihi çeşmenin dokusuna zarar veriliyor. Kaniye derge çeşmesinin motiveleri ve taşları Mervaniler döneminde kalan bir eserdir. Çeşmenin kuruduğu gibi etrafında ve içindeki çöplerle tam bir çöplük alan gibi görünmeye başladı. Yetkililerden ricam o güzelim çeşmenin heybetini ortaya çıkarılarak, tarihi çeşmeye sahip çıkalım” dedi.

“Su kanalı kesildi, çeşme kurudu”

Silvanlı vatandaşlar, "Silvan tarihi çok eskiye dayanan tarihi bir kent, Silvan’da 6-7 tane tarihi çeşme vardı. Diğerleri hepsi yıkıldı. Ancak Tarihi Altınbulak Çeşmesi ayakta kalan tek çeşmedir. Yani bölgede nadir rastlanan çeşmelerden bir tanesi. Şehri Altından gelen suyla vatandaşların su ihtiyacını karşılıyordu.  Yan yana olan iki çeşme mevcuttur. Çeşmelerden ikisinin kitabesi vardı. Çeşmelerin kitabeleri şimdi ise maalesef bulunmuyor. Dolayısıyla yapımını bilinmemekle beraber çok eskiye dayanıyor. Mervaniler de olabilir, Artuklu veya Eyyübiler sonlarına doğru olarak düşünebiliriz. Günümüzde suyolları tıkandığı için çeşmelerden artık su akmıyor. Bazen özellikle kışın ara ara akıyor. Çeşmeler nispeten sağlam durumda. Bazen akıyor bazen akmıyor. Ama etrafındaki pislikler, bakımsızlık yüzünde bu tarihi çeşmenin kaybolmasını istemiyoruz. Yetkililerden ricamız bu tarihi çeşmenin koruma altına alınması ve gerekli bakım onarım çalışmasının yapılmasıdır. Su kanalları kesilen bu çeşmelerin sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bir proje çerçevesinde bu çeşmeler restore edilerek yok olmaktan kurtulabilir" dedi. 

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.