Diyarbakır’da orman alanını yok edecek proje Meclis gündeminde

Diyarbakır (MG) - Malabadi Gazetesi | 24.05.2024 - 14:44, Güncelleme: 24.05.2024 - 14:44 2231+ kez okundu.
 

Diyarbakır’da orman alanını yok edecek proje Meclis gündeminde

Diyarbakır'ın Lice ilçesi bulunan 700 hektarlık orman alanı bakır maddeni arama şirketinden dolayı yok olacak” haberinin ardından CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması üzerine soru önergesi hazırladı.
Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kılıçlı, Saydamlı, Bayırlı, Ulucak, Akçabudak, Baharlar ve Yorulmaz kırsal mahallelerinde 700 hektarlık alanda yapılmak istenen bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesine tepkiler sürüyor. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından Meclis’e taşındı. Tanrıkulu, hazırladığı soru önergesinde, 700 hektarlık ormanlık alanda bir maden şirketine ait bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesi sebebiyle ormanlık alanın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı haberleri kamuoyuna yansıdığını belirterek, bahse konu proje için 2020 yılında askıya çıkartılmadan “ÇED gerekli değildir” kararı alınması sebebiyle bölgede yaşayanların bilgisinde olmadığına dikkat çekti. Mevcut projenin tamamen ormanlık alan üzerinde planlanması ile 700 hektar ormanlık alan yok olma tehlikesinin olduğunu aktaran Tanrıkulu, bölgede yaşayanların sosyal ve ekonomik yaşamlarını tamamen etkileyecek bu proje, ormanlık alanda yaşayan habitat ve florayı da yok edeceğinin bilgisini paylaştı. Tanrıkulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması üzerine hazırladığı sorular ise şöyle: -Lice İlçesinde Kılıçlı, Saydamlı, Bayırlı, Ulucak, Akçabudak, Baharlar ve Yorulmaz köyleri mevkiinde yer alan yaklaşık 700 hektarlık ormanlık alanla ilgili “ÇED gerekli değildir” kararı alınmasının gerekçesi ve izahı nedir? -2020 yılında “ÇED gerekli değildir” kararının askıya çıkartılmaması, kamuoyundan bu kararın adeta kaçırılmasının gerekçesi ve izahı nedir? -Bahse konu arazide bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesini gerçekleştirecek olan şirket kime aittir? -700 hektarlık alanda bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesi için gerçekleştirilen ihalenin şartları ve kapsamı nedir? -Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası ve iç sözleşmeler uyarınca ormanlık alanlarla ilgili uygulanması gereken prosedürler dikkate alınmış mıdır? -Maden şirketi görevlilerinin sondaj çalışmalarına başladığı bölgede bu izin hangi kurum tarafından ve hangi gerekçeyle verilmiştir? -Projenin kapsamı bölge halkıyla şeffaf biçimde paylaşılacak mıdır? -İlgili maden projesinin detaylarına bakıldığında dinamitlerle, açık ocak sistemiyle yapılacağı görülmektedir. Dolayısıyla bölge halkına ve doğaya yaratacağı tahribatlar düşünüldüğünde “ÇED’e gerek yoktur” kararı veren ilgili görevliler hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır? -“ÇED’e gerek yoktur” kararı verilirken bahse konu 700 hektarlık ormanlık alana dair ne tür incelemeler yapılmıştır?
Diyarbakır'ın Lice ilçesi bulunan 700 hektarlık orman alanı bakır maddeni arama şirketinden dolayı yok olacak” haberinin ardından CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması üzerine soru önergesi hazırladı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kılıçlı, Saydamlı, Bayırlı, Ulucak, Akçabudak, Baharlar ve Yorulmaz kırsal mahallelerinde 700 hektarlık alanda yapılmak istenen bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesine tepkiler sürüyor. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından Meclis’e taşındı.

Tanrıkulu, hazırladığı soru önergesinde, 700 hektarlık ormanlık alanda bir maden şirketine ait bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesi sebebiyle ormanlık alanın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı haberleri kamuoyuna yansıdığını belirterek, bahse konu proje için 2020 yılında askıya çıkartılmadan “ÇED gerekli değildir” kararı alınması sebebiyle bölgede yaşayanların bilgisinde olmadığına dikkat çekti.

Mevcut projenin tamamen ormanlık alan üzerinde planlanması ile 700 hektar ormanlık alan yok olma tehlikesinin olduğunu aktaran Tanrıkulu, bölgede yaşayanların sosyal ve ekonomik yaşamlarını tamamen etkileyecek bu proje, ormanlık alanda yaşayan habitat ve florayı da yok edeceğinin bilgisini paylaştı.

Tanrıkulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması üzerine hazırladığı sorular ise şöyle:

-Lice İlçesinde Kılıçlı, Saydamlı, Bayırlı, Ulucak, Akçabudak, Baharlar ve Yorulmaz köyleri mevkiinde yer alan yaklaşık 700 hektarlık ormanlık alanla ilgili “ÇED gerekli değildir” kararı alınmasının gerekçesi ve izahı nedir?

-2020 yılında “ÇED gerekli değildir” kararının askıya çıkartılmaması, kamuoyundan bu kararın adeta kaçırılmasının gerekçesi ve izahı nedir?

-Bahse konu arazide bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesini gerçekleştirecek olan şirket kime aittir?

-700 hektarlık alanda bakır çıkarma, eleme ve kırma tesisi projesi için gerçekleştirilen ihalenin şartları ve kapsamı nedir?

-Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası ve iç sözleşmeler uyarınca ormanlık alanlarla ilgili uygulanması gereken prosedürler dikkate alınmış mıdır?

-Maden şirketi görevlilerinin sondaj çalışmalarına başladığı bölgede bu izin hangi kurum tarafından ve hangi gerekçeyle verilmiştir?

-Projenin kapsamı bölge halkıyla şeffaf biçimde paylaşılacak mıdır?

-İlgili maden projesinin detaylarına bakıldığında dinamitlerle, açık ocak sistemiyle yapılacağı görülmektedir. Dolayısıyla bölge halkına ve doğaya yaratacağı tahribatlar düşünüldüğünde “ÇED’e gerek yoktur” kararı veren ilgili görevliler hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

-“ÇED’e gerek yoktur” kararı verilirken bahse konu 700 hektarlık ormanlık alana dair ne tür incelemeler yapılmıştır?

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.