Diyarbakır’da ‘pankart’ çılgınlığı: Seçmen ne kadar etkileniyor?

Diyarbakır (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 18.03.2024 - 11:07, Güncelleme: 18.03.2024 - 11:07 2601+ kez okundu.
 

Diyarbakır’da ‘pankart’ çılgınlığı: Seçmen ne kadar etkileniyor?

Diyarbakır’da seçimlere iki hafta kala partilerin bayrak ve flama asma yarışı kenti adeta “seçim çöplüğüne” çevirdi. Klinik Psikolog Duygu Berekatoğlu, “Asılan bayraklar, seçmeni etkilemiyor, sadece çevre kirliliğine katkı sunuyor” dedi.
31 Mart’ta yapılacak seçimlerde Diyarbakır’da 1 milyon 1444 bin 533 seçmen sandık başına gidecek. Seçimlere 13 gün kala siyasi partiler de çalışmalarını hızlandırdı. Diyarbakır’da seçim heyecanı, geçen dönemlere oranla daha az hissedilirken, seçimi görünür kılan tek şey ise siyasi partilerin kentteki, köprü, kavşak, üst geçitlere astığı bayrak, pankart ve flamalar. Partiler arasında adeta yarışa dönen bayrak ve flama asma, kentte ciddi bir görüntü kirliliğine neden oldu. ‘Çevre ve görüntü kirliliğine katkı sunuyor’ Konuyla ilgili Amida Habere açıklama yapan Klinik Psikolog Duygu Bayar Berekatoğlu, Diyarbakır gibi siyasi tabanı güçlü illerde asılan bayrak ve pankartların seçmenin tercihini değiştirmediğini söyledi. Berekatoğlu, “Yapılan çalışmalarda ‘kararlı seçmen’ psikolojik olarak siyasal propaganda araçlarından yani flama, resim, fotoğraf ve afişler, seçim araçlarından etkilenmiyor. Sadece adayların tanıtımı konusunda işe yarıyor oy verme konusunda kararlı seçmen kitlesini etkilemiyor. Çevre ve gürültü kirliliğine katkı sunuyor” dedi. ‘Kararsız seçmene sosyal medya üzerinden’ Seçmenlerin tercihlerinin ülkenin psikolojik, tarihsel, sosyo ekonomik ve sosyo kültürel dinamikleri ile ilişkili olduğuna vurgu yapan Berekatoğlu şunları söyledi: “Siyasetçilerin ‭ söylemleri davranışları ‬şahsi menfaatlerini ‬ön planda tutması, ülkenin geleceği hakkındaki öngörüler,seçmenlerin siyasal bilgi tecrübeleri, seçimlere ve kullandıkları oya verdikleri önem,‬ geleneksel, muhafazakar ve kimliğine değerlere vurgu yapılması,‭ seçmenlerde ortaya çıkan ‬kolektif ruhu derinden etkiliyor Diyarbakır gibi siyasi tabanı güçlü bir şehirde x partinin seçim arabasında çalınan müzik kararlı seçmeni neden etkilesin? Dijital çağdayız artık kararsız seçmeni daha çok sosyal medya üzerinden atılan tweetler, e-mailler, tv kanallarında yapılan konuşmalar, yüz yüze temaslar etkiler.”
Diyarbakır’da seçimlere iki hafta kala partilerin bayrak ve flama asma yarışı kenti adeta “seçim çöplüğüne” çevirdi. Klinik Psikolog Duygu Berekatoğlu, “Asılan bayraklar, seçmeni etkilemiyor, sadece çevre kirliliğine katkı sunuyor” dedi.

31 Mart’ta yapılacak seçimlerde Diyarbakır’da 1 milyon 1444 bin 533 seçmen sandık başına gidecek. Seçimlere 13 gün kala siyasi partiler de çalışmalarını hızlandırdı. Diyarbakır’da seçim heyecanı, geçen dönemlere oranla daha az hissedilirken, seçimi görünür kılan tek şey ise siyasi partilerin kentteki, köprü, kavşak, üst geçitlere astığı bayrak, pankart ve flamalar. Partiler arasında adeta yarışa dönen bayrak ve flama asma, kentte ciddi bir görüntü kirliliğine neden oldu.

secim-afisss.jpg

‘Çevre ve görüntü kirliliğine katkı sunuyor’

Konuyla ilgili Amida Habere açıklama yapan Klinik Psikolog Duygu Bayar Berekatoğlu, Diyarbakır gibi siyasi tabanı güçlü illerde asılan bayrak ve pankartların seçmenin tercihini değiştirmediğini söyledi. Berekatoğlu, “Yapılan çalışmalarda ‘kararlı seçmen’ psikolojik olarak siyasal propaganda araçlarından yani flama, resim, fotoğraf ve afişler, seçim araçlarından etkilenmiyor. Sadece adayların tanıtımı konusunda işe yarıyor oy verme konusunda kararlı seçmen kitlesini etkilemiyor. Çevre ve gürültü kirliliğine katkı sunuyor” dedi.

duygu-berekatoglu.jpg

‘Kararsız seçmene sosyal medya üzerinden’

Seçmenlerin tercihlerinin ülkenin psikolojik, tarihsel, sosyo ekonomik ve sosyo kültürel dinamikleri ile ilişkili olduğuna vurgu yapan Berekatoğlu şunları söyledi: “Siyasetçilerin ‭ söylemleri davranışları ‬şahsi menfaatlerini ‬ön planda tutması, ülkenin geleceği hakkındaki öngörüler,seçmenlerin siyasal bilgi tecrübeleri, seçimlere ve kullandıkları oya verdikleri önem,‬ geleneksel, muhafazakar ve kimliğine değerlere vurgu yapılması,‭ seçmenlerde ortaya çıkan ‬kolektif ruhu derinden etkiliyor Diyarbakır gibi siyasi tabanı güçlü bir şehirde x partinin seçim arabasında çalınan müzik kararlı seçmeni neden etkilesin? Dijital çağdayız artık kararsız seçmeni daha çok sosyal medya üzerinden atılan tweetler, e-mailler, tv kanallarında yapılan konuşmalar, yüz yüze temaslar etkiler.”

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.