Diyarbakır’ın 6 İlçesi’nde petrol aranacak: Baro itiraz edecek

Ekonomi (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 19.12.2023 - 14:23, Güncelleme: 19.12.2023 - 14:23 1885+ kez okundu.
 

Diyarbakır’ın 6 İlçesi’nde petrol aranacak: Baro itiraz edecek

Diyarbakır’ın Silvan ve 5 İlçesi’nde petrol araması için sulanabilir tarım arazilerine dair "acele kamulaştırma" kararı verildi. Diyarbakır Barosu Çevre Komisyonu, 'kamulaştırma' kararına itiraz edecek.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur, Silvan, Bismil, Dicle, Ergani ve Çınar ilçelerinde birçok sulanabilir tarım arazisine dair "acele kamulaştırma" kararı verdi. Karara, petrol araması gerekçe gösterildi. Ayrıca söz konusu bölgelere dair “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. 9 mahallede petrol aranacak Bu kapsamda Sur ilçesine bağlı Qerenaz mahallesinde "Sebyan-4"; Farqîn'in Hacîcan mahallesinde "Duru-7", Helîne mahallesinde "Duru-6", Kasimiyê Jêrin mahallesinde "Kutlualan-6"; Bismil ilçesinin Mirkulyan mahallesinde "Ham Petrol"; Xana Axpar ilçesine bağlı Şukurlî mahallesinde "Şükürlü-2" ve "Şükürlü-3"; Erxêni ilçesine bağlı Xençerlî mahallesinde "Hançerli-9"; Piran ilçesine bağlı Qelbîn mahallesinde "EĞİL-1" adı altında petrol araması için sondaj çalışması yapılacak. 'Vatandaşın geçim kaynağı kamulaştırıldı' Konuya dair konuşan Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Genel Sekreteri Ahmet İnan, projelerin iptali için dava açacaklarını aktardı. Çalışmanın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üzerinden başlatıldığını aktaran İnan, şikayetler üzerinde konuyu araştırdıklarını ifade etti. Çınar ilçesine bağlı Şükürlü mahallesinde sondaj çalışması için 15 hektarlık tek parça tarım arazisinin kamulaştırıldığına dikkati çeken İnan, “Burası bölge insanının geçim kaynağı. Köylüler bir kalkıyor ve bakıyor arazi kamulaştırılmış, bankaya para yatıyor. Toprak artık onun değil. Mahallede kamulaştırılan alan birinci sınıf sulu tarım arazisidir" dedi. Su deposu yanında petrol araması Dicle ilçesindeki arama kuyusunun Devlet Su İşleri (DSİ) su depolama yerlerinin yanında olduğuna dikkati çeken İnan, DSİ'nin bu duruma "su havuzlarımın yanında bu aramayı yapıyorsun, çok dikkatli ol" dediğini söyledi. İnan, "Petrol arama faaliyetlerinde toksit maddeler ve radyoaktif maddeler kuyulardan içeriye bırakılır. Bunun yeraltı suyuna karışma ihtimali var. Eğil ilçesindeki petrol arama kuyuları, Dicle Nehri'nin 2 metre kadar yakınında. Dicle Nehri'nin de kirlenme ihtimali var. Bu faaliyetleri yaparken 'ÇED gerekli değildir' kararı alınmış. Yani buna karşı ‘Doğaya zararı var mı, varsa nelerdir?’ gibi bir süreç yürütülmeyecek. İstediğin gibi deşebilir, kirletebilirsin. Orada tarım mı yapılıyor, temiz su kaynakları mı var, nehir mi geçiyor... Bu tür durumların hiçbir önemi yok. Doğayı, kenti, toprak sahiplerini ve halkı korumak adına hukuki süreci başlatmaya hazırız" ifadelerini kullandı. (MA)
Diyarbakır’ın Silvan ve 5 İlçesi’nde petrol araması için sulanabilir tarım arazilerine dair "acele kamulaştırma" kararı verildi. Diyarbakır Barosu Çevre Komisyonu, 'kamulaştırma' kararına itiraz edecek.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur, Silvan, Bismil, Dicle, Ergani ve Çınar ilçelerinde birçok sulanabilir tarım arazisine dair "acele kamulaştırma" kararı verdi. Karara, petrol araması gerekçe gösterildi. Ayrıca söz konusu bölgelere dair “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

9 mahallede petrol aranacak

petrol-1.jpg

Bu kapsamda Sur ilçesine bağlı Qerenaz mahallesinde "Sebyan-4"; Farqîn'in Hacîcan mahallesinde "Duru-7", Helîne mahallesinde "Duru-6", Kasimiyê Jêrin mahallesinde "Kutlualan-6"; Bismil ilçesinin Mirkulyan mahallesinde "Ham Petrol"; Xana Axpar ilçesine bağlı Şukurlî mahallesinde "Şükürlü-2" ve "Şükürlü-3"; Erxêni ilçesine bağlı Xençerlî mahallesinde "Hançerli-9"; Piran ilçesine bağlı Qelbîn mahallesinde "EĞİL-1" adı altında petrol araması için sondaj çalışması yapılacak.

'Vatandaşın geçim kaynağı kamulaştırıldı'

Konuya dair konuşan Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Genel Sekreteri Ahmet İnan, projelerin iptali için dava açacaklarını aktardı. Çalışmanın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üzerinden başlatıldığını aktaran İnan, şikayetler üzerinde konuyu araştırdıklarını ifade etti. Çınar ilçesine bağlı Şükürlü mahallesinde sondaj çalışması için 15 hektarlık tek parça tarım arazisinin kamulaştırıldığına dikkati çeken İnan, “Burası bölge insanının geçim kaynağı. Köylüler bir kalkıyor ve bakıyor arazi kamulaştırılmış, bankaya para yatıyor. Toprak artık onun değil. Mahallede kamulaştırılan alan birinci sınıf sulu tarım arazisidir" dedi.

Su deposu yanında petrol araması

Dicle ilçesindeki arama kuyusunun Devlet Su İşleri (DSİ) su depolama yerlerinin yanında olduğuna dikkati çeken İnan, DSİ'nin bu duruma "su havuzlarımın yanında bu aramayı yapıyorsun, çok dikkatli ol" dediğini söyledi.

İnan, "Petrol arama faaliyetlerinde toksit maddeler ve radyoaktif maddeler kuyulardan içeriye bırakılır. Bunun yeraltı suyuna karışma ihtimali var. Eğil ilçesindeki petrol arama kuyuları, Dicle Nehri'nin 2 metre kadar yakınında. Dicle Nehri'nin de kirlenme ihtimali var. Bu faaliyetleri yaparken 'ÇED gerekli değildir' kararı alınmış. Yani buna karşı ‘Doğaya zararı var mı, varsa nelerdir?’ gibi bir süreç yürütülmeyecek. İstediğin gibi deşebilir, kirletebilirsin. Orada tarım mı yapılıyor, temiz su kaynakları mı var, nehir mi geçiyor... Bu tür durumların hiçbir önemi yok. Doğayı, kenti, toprak sahiplerini ve halkı korumak adına hukuki süreci başlatmaya hazırız" ifadelerini kullandı. (MA)

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.