Maliyetler uçtu, TMO yüzde 5 zam verdi: Diyarbakır’da mısır üreticisi isyanda

Diyarbakır (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 23.08.2023 - 17:21, Güncelleme: 23.08.2023 - 17:21 2102+ kez okundu.
 

Maliyetler uçtu, TMO yüzde 5 zam verdi: Diyarbakır’da mısır üreticisi isyanda

400 bin ton mısır hasadının beklendiği Diyarbakır’da, açıklanan alım fiyatı, hayal kırıklığı yarattı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Maliyetler yüzde 100 -150 arttı. Allah’tan korkun” dedi.
Türkiye’nin önemli mısır üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı mısır alım fiyatı ile şoka girdi. Geçen yıl ton başına 5 bin 700 TL olan mısır alım fiyatı bu yıl yüzde 5 zam ile 6 bin TL olarak belirlendi. Mısır fiyatındaki yüzde 5 zamma karşılık, maliyetler yüzde 100-150 arasında artış gösterdi. 'Çiftçinin aklı ile dalga mı geçiyorsunuz?' Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, TMO’nun ton başına yaptığı 300 TL’lik zammın “komik” olduğunu söyledi. 2002 yılında 19,70 TL olan mazotun litre fiyatının bugün 40 TL’ye yaklaştığını belirten İskenderoğlu, “2022 yılında bir torba mısır tohumu 450 TL idi, şimdi 1150 lira oldu. Yüzde 120 artış var. 2022 yılında ilaç fiyatı yüzde 110 zamlandı. Gübre geçen yıl 9 TL idi, şimdi 15 TL. Artış yüzde 85. Mısıra verilen yüzde 5 gibi bir farkı kabul etmiyoruz. Bu olacak bir şey mi? Çiftçinin aklı ile dalga mı geçiliyor?” dedi. ‘Yazıklar olsun!’ TMO’nun açıkladığı fiyat nedeniyle çiftçinin serbest piyasanın eline mahkum edildiğine dikkat çeken İskenderoğlu şunları söyledi: “Serbest piyasada geçen yıl mısır 5 bin 600 TL’ye giderken, şuan serbest piyasada 5 bin TL. Bakanlığın yanlış stratejisi, buralara kadar getirdi çiftçiyi. Çiftçinin yüzde 71’i Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne (TKK) borçlu. Bu ayın sonunda TKK’ye, sulama birliğine borcunu ödemek zorunda. Çiftçi mısırı kaça, nasıl satacak? Kime borcunu ödeyecek? Yazıklar olsun!” Silolarda yer yok TMO’nun 350 bin tonluk silolarının 175 bin tonunun geçen yıldan kalan mısır ile dolu olduğunu belirten İskenderoğlu, “Çiftçi merak ediyor. TMO 400 bin ton mısırı nereye alacak? 2022 yılından kalma depolarda 175 bin ton mısır duruyor. Depoların kapasitesi ise 350 bin ton. Geriye kalan boşlukta ise buğday var. Bir kilo alacak boşluk yok. TMO tamamını alacağını söylüyor. Yer yoksa nasıl alacaklar, nereye koyacaklar?” (Amida Haber-Gönül Morkoç)
400 bin ton mısır hasadının beklendiği Diyarbakır’da, açıklanan alım fiyatı, hayal kırıklığı yarattı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Maliyetler yüzde 100 -150 arttı. Allah’tan korkun” dedi.

Türkiye’nin önemli mısır üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı mısır alım fiyatı ile şoka girdi. Geçen yıl ton başına 5 bin 700 TL olan mısır alım fiyatı bu yıl yüzde 5 zam ile 6 bin TL olarak belirlendi. Mısır fiyatındaki yüzde 5 zamma karşılık, maliyetler yüzde 100-150 arasında artış gösterdi.

'Çiftçinin aklı ile dalga mı geçiyorsunuz?'

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, TMO’nun ton başına yaptığı 300 TL’lik zammın “komik” olduğunu söyledi. 2002 yılında 19,70 TL olan mazotun litre fiyatının bugün 40 TL’ye yaklaştığını belirten İskenderoğlu, “2022 yılında bir torba mısır tohumu 450 TL idi, şimdi 1150 lira oldu. Yüzde 120 artış var. 2022 yılında ilaç fiyatı yüzde 110 zamlandı. Gübre geçen yıl 9 TL idi, şimdi 15 TL. Artış yüzde 85. Mısıra verilen yüzde 5 gibi bir farkı kabul etmiyoruz. Bu olacak bir şey mi? Çiftçinin aklı ile dalga mı geçiliyor?” dedi.

suleyman-iskenderoglu1.jpg

‘Yazıklar olsun!’

TMO’nun açıkladığı fiyat nedeniyle çiftçinin serbest piyasanın eline mahkum edildiğine dikkat çeken İskenderoğlu şunları söyledi:

“Serbest piyasada geçen yıl mısır 5 bin 600 TL’ye giderken, şuan serbest piyasada 5 bin TL. Bakanlığın yanlış stratejisi, buralara kadar getirdi çiftçiyi. Çiftçinin yüzde 71’i Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne (TKK) borçlu. Bu ayın sonunda TKK’ye, sulama birliğine borcunu ödemek zorunda. Çiftçi mısırı kaça, nasıl satacak? Kime borcunu ödeyecek? Yazıklar olsun!”

Silolarda yer yok

TMO’nun 350 bin tonluk silolarının 175 bin tonunun geçen yıldan kalan mısır ile dolu olduğunu belirten İskenderoğlu, “Çiftçi merak ediyor. TMO 400 bin ton mısırı nereye alacak? 2022 yılından kalma depolarda 175 bin ton mısır duruyor. Depoların kapasitesi ise 350 bin ton. Geriye kalan boşlukta ise buğday var. Bir kilo alacak boşluk yok.

TMO tamamını alacağını söylüyor. Yer yoksa nasıl alacaklar, nereye koyacaklar?” (Amida Haber-Gönül Morkoç)

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.