Faturasız İşlemler ve Elden Kira Ödemeleri İçin Çarpıcı Cezalar Geliyor!

Ekonomi (MG) - Malabadi Gazetesi | 22.06.2024 - 13:18, Güncelleme: 22.06.2024 - 13:18 2002+ kez okundu.
 

Faturasız İşlemler ve Elden Kira Ödemeleri İçin Çarpıcı Cezalar Geliyor!

Vergi paketiyle sertleşen önlemler! Faturasız işlemler ve elden kira ödemelerine ağır cezalar getiriliyor. Detaylar bu haberimizde!
Vergi paketi, özellikle hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitlerini merkeze alıyor. Bu kapsamda, serbest meslek erbabı ve ticaret erbabının günlük hasılatları düzenli olarak denetlenecek. Mükelleflerin beyan ettikleri hasılat ile yapılan denetimlerde belirlenen hasılat arasındaki farklar dikkate alınacak ve caydırıcı cezalar uygulanacak. Bu düzenleme, özellikle kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkin bir rol oynayacak. Tevkifat Kapsamının Genişlemesi Gelir ve kurumlar vergisi açısından, ticari nitelikteki ödemelerde tevkifatın genişletilmesi planlanıyor. Özellikle kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde, ödemelerin tevkifat yoluyla vergiye tabi tutulması için Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek. Bu düzenleme ile vergi kaçakçılığının önlenmesi ve vergiye gönüllü uyumun artırılması hedefleniyor. Usulsüzlük Cezalarında Artış Paketle birlikte, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında artış öngörülüyor. Özellikle fatura verilmemesi veya alınmaması gibi durumlarda, özel usulsüzlük cezaları artırımlı olarak uygulanacak. Vergi Usul Kanunu'na aykırı belgeler düzenlendiğinde ise cezalar iki katına çıkarılacak. Ayrıca, kayıt dışı faaliyetlerde vergi ziyaı cezaları da artırımlı olarak uygulanacak. Cihazı Paylaşımına Cezalar Başkasının banka hesaplarını kullanmak veya başkasına ait POS cihazlarını kullandırmak da pakette cezai yaptırımlarla karşılanacak. Banka hesapları üzerinden yapılan işlemlerde, işleme konu tutarın belirli bir yüzdesi oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezalar, asgari 25 bin lira ile 20 milyon lira arasında değişecek. Hapis Cezalarının Artırılması Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırının 5 yıla çıkarılması üzerinde de çalışmalar yapılıyor. Ayrıca, vergi kayıtlarına ilişkin usulsüzlüklerde etkin pişmanlık gibi hükümlerin kaldırılması düşünülüyor. Elektronik Ticaret ve Yükümlülükler Paket, elektronik ticaret platformlarının vergi yükümlülüklerine uyumunu sağlamak amacıyla cezaların artırılmasını öngörüyor. Vergi kayıtlarına ilişkin bilgi verme yükümlülüğüne uymayan platformlara kesilen cezaların miktarları da artırılacak. Bu detaylar, vergi paketinin geniş kapsamlı ve kayıt dışılığı önlemeye yönelik stratejiler içerdiğini gösteriyor. Özellikle vergi mükelleflerinin yasal düzenlemelere uyumunu teşvik etme ve kayıt dışı ekonomiyi azaltma amacı güdülmektedir. Paketin yasalaşması durumunda, vergi denetimlerinin daha etkin ve sıkı bir şekilde yapılması beklenmektedir. Haber Merkezi
Vergi paketiyle sertleşen önlemler! Faturasız işlemler ve elden kira ödemelerine ağır cezalar getiriliyor. Detaylar bu haberimizde!

Vergi paketi, özellikle hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitlerini merkeze alıyor. Bu kapsamda, serbest meslek erbabı ve ticaret erbabının günlük hasılatları düzenli olarak denetlenecek. Mükelleflerin beyan ettikleri hasılat ile yapılan denetimlerde belirlenen hasılat arasındaki farklar dikkate alınacak ve caydırıcı cezalar uygulanacak. Bu düzenleme, özellikle kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkin bir rol oynayacak.

Tevkifat Kapsamının Genişlemesi

Gelir ve kurumlar vergisi açısından, ticari nitelikteki ödemelerde tevkifatın genişletilmesi planlanıyor. Özellikle kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde, ödemelerin tevkifat yoluyla vergiye tabi tutulması için Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek. Bu düzenleme ile vergi kaçakçılığının önlenmesi ve vergiye gönüllü uyumun artırılması hedefleniyor.

Usulsüzlük Cezalarında Artış

Paketle birlikte, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında artış öngörülüyor. Özellikle fatura verilmemesi veya alınmaması gibi durumlarda, özel usulsüzlük cezaları artırımlı olarak uygulanacak. Vergi Usul Kanunu'na aykırı belgeler düzenlendiğinde ise cezalar iki katına çıkarılacak. Ayrıca, kayıt dışı faaliyetlerde vergi ziyaı cezaları da artırımlı olarak uygulanacak.

Cihazı Paylaşımına Cezalar

Başkasının banka hesaplarını kullanmak veya başkasına ait POS cihazlarını kullandırmak da pakette cezai yaptırımlarla karşılanacak. Banka hesapları üzerinden yapılan işlemlerde, işleme konu tutarın belirli bir yüzdesi oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezalar, asgari 25 bin lira ile 20 milyon lira arasında değişecek.

Hapis Cezalarının Artırılması

Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırının 5 yıla çıkarılması üzerinde de çalışmalar yapılıyor. Ayrıca, vergi kayıtlarına ilişkin usulsüzlüklerde etkin pişmanlık gibi hükümlerin kaldırılması düşünülüyor.

Elektronik Ticaret ve Yükümlülükler

Paket, elektronik ticaret platformlarının vergi yükümlülüklerine uyumunu sağlamak amacıyla cezaların artırılmasını öngörüyor. Vergi kayıtlarına ilişkin bilgi verme yükümlülüğüne uymayan platformlara kesilen cezaların miktarları da artırılacak.

Bu detaylar, vergi paketinin geniş kapsamlı ve kayıt dışılığı önlemeye yönelik stratejiler içerdiğini gösteriyor. Özellikle vergi mükelleflerinin yasal düzenlemelere uyumunu teşvik etme ve kayıt dışı ekonomiyi azaltma amacı güdülmektedir. Paketin yasalaşması durumunda, vergi denetimlerinin daha etkin ve sıkı bir şekilde yapılması beklenmektedir. Haber Merkezi

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.