Diyarbakırlı KHK’lıları da ilgilendiren tazminat müjdesi

Gündem (H M) - Haber Merkezi | 07.10.2024 - 15:20, Güncelleme: 07.10.2024 - 15:20 1619 kez okundu.
 

Diyarbakırlı KHK’lıları da ilgilendiren tazminat müjdesi

Anayasa Mahkemesi, "Göreve iade edilen KHK'lılar tazminat alamaz" hükmünü iptal etti. Karar re-Resmi Gazete’de yayımlandı. Diyarbakır’da yüzlerce KHK’yı ilgilendiren gelişmenin detayları haberimizde.
 Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilip görevine iade edilen kamu görevlilerine tazminat verilmeyeceğine ilişkin hükmü oy birliğiyle iptal etti. Anayasa Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen kamu görevlileriyle ilgili kritik bir karara imza attı. KHK ile ihraç edilerek işlerinden olan, ancak itiraz üzerine kamu görevlerine geri dönenlerin tazminat alamayacağına yönelik karar, Danıştay 5’inci Dairesi tarafından iptal istemiyle AYM'ye taşınmıştı. AYM, itirazı haklı bularak "göreve iade edilen kamu personellerine tazminat verilmez” hükmünü oy birliği ile kaldırdı. Resmi Gazete‘de yayınlanan kararda, hükmün Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi. Kararda iptal gerekçeleri şöyle açıklandı: "Kural, OHAL süresini aşacak biçimde uygulanmaya imkân vermektedir. Başka bir ifadeyle kural olağanüstü hâl süresiyle sınırlı bir düzenleme öngörmemektedir. Bu nedenle kurala ilişkin incelemenin Anayasa’nın olağan dönem kuralları yönünden öngördüğü denetim rejimine göre yapılması gerekir. Anayasa Mahkemesi 30/6/2022 tarihli ve E.2018/137, K.2022/86 sayılı kararında OHAL KHK’sıyla doğrudan kamu görevinden çıkarılıp Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu (Komisyon) tarafından görevine iade edilenlerin, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarını öngören kuralı iptal etmiştir. İtiraz konusu kural açısından söz konusu karardan ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmamaktadır. Kural kapsamında, göreve iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarının öngörülmesi, devletin kişinin maddi ve manevi varlığına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmamaktadır."
Anayasa Mahkemesi, "Göreve iade edilen KHK'lılar tazminat alamaz" hükmünü iptal etti. Karar re-Resmi Gazete’de yayımlandı. Diyarbakır’da yüzlerce KHK’yı ilgilendiren gelişmenin detayları haberimizde.

 Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilip görevine iade edilen kamu görevlilerine tazminat verilmeyeceğine ilişkin hükmü oy birliğiyle iptal etti.

anayasa-mahkemesi2.jpg

Anayasa Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen kamu görevlileriyle ilgili kritik bir karara imza attı. KHK ile ihraç edilerek işlerinden olan, ancak itiraz üzerine kamu görevlerine geri dönenlerin tazminat alamayacağına yönelik karar, Danıştay 5’inci Dairesi tarafından iptal istemiyle AYM'ye taşınmıştı. AYM, itirazı haklı bularak "göreve iade edilen kamu personellerine tazminat verilmez” hükmünü oy birliği ile kaldırdı.

Resmi Gazete‘de yayınlanan kararda, hükmün Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi.

Kararda iptal gerekçeleri şöyle açıklandı:

"Kural, OHAL süresini aşacak biçimde uygulanmaya imkân vermektedir. Başka bir ifadeyle kural olağanüstü hâl süresiyle sınırlı bir düzenleme öngörmemektedir. Bu nedenle kurala ilişkin incelemenin Anayasa’nın olağan dönem kuralları yönünden öngördüğü denetim rejimine göre yapılması gerekir.

Anayasa Mahkemesi 30/6/2022 tarihli ve E.2018/137, K.2022/86 sayılı kararında OHAL KHK’sıyla doğrudan kamu görevinden çıkarılıp Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu (Komisyon) tarafından görevine iade edilenlerin, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarını öngören kuralı iptal etmiştir.

İtiraz konusu kural açısından söz konusu karardan ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmamaktadır. Kural kapsamında, göreve iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarının öngörülmesi, devletin kişinin maddi ve manevi varlığına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmamaktadır."

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.