Diyarbakırlı fırıncıların sorunları Meclis’te

Siyaset (GEG) - Güneydoğuekspres Gazetesi | 26.07.2024 - 17:28, Güncelleme: 26.07.2024 - 17:28 1830+ kez okundu.
 

Diyarbakırlı fırıncıların sorunları Meclis’te

DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır’da standartların altında çalışan fırıncıların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, kentteki fırıncıların ağır koşullarda çalıştığını ve yaşam standartlarının açlık sınırının altında kaldığını söyledi. Önergesinde DİSK Gıda İş Sendikası ile Diyarbakır Fırıncılar Odası’nın Ocak 2023’te imzaladıkları protokolü hatırlatan Kaya, “Bu protokol fırın işçilerinin çalışma saatlerinin düşürülmesini, yevmiyeler artırılmasını ve sigortasız işçilere sigorta yapılmasını öngörüyordu. Ancak Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketiyle birlikte protokolün uygulanmasında sorunlar yaşanmıştır.   Fırın çalışanları protokolün yeniden hayata geçirilerek; çalışma sürelerinin haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmesini, haftada 1 gün tatil hakkı verilmesini, bayramlarda izin hakkı sağlanmasını, sigortasız işçi çalıştıran fırınların denetlenmesini, tüm fırın çalışanlarının sigortasının yapılmasını talep etmektedir” dedi. “KOŞULLAR NE ZAMAN DÜZELTİLECEK?” Kaya, önergesinde Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi: “ 1-    Türkiye’de haftalık azami çalışma süresi olan 45 saatin üzerinde işçi çalıştırılan sigortalı işçilerin toplam sigortalı çalışan sayısına göre oranı kaçtır? 2-    İş yerlerinin işçileri azami çalışma süresine uygun çalıştırıp çalıştırmadıkları ne sıklıkla denetlenmektedir? 3-    Diyarbakır’daki fırınların çalışma koşulları en son ne zaman denetlenmiştir? 4-    İş yerlerinin güvencesiz ve yasal mevzuata aykırı biçimde işçi çalıştırmasını önlemek için hangi önlemleri alacaksınız?”
DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır’da standartların altında çalışan fırıncıların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, kentteki fırıncıların ağır koşullarda çalıştığını ve yaşam standartlarının açlık sınırının altında kaldığını söyledi.

Önergesinde DİSK Gıda İş Sendikası ile Diyarbakır Fırıncılar Odası’nın Ocak 2023’te imzaladıkları protokolü hatırlatan Kaya, “Bu protokol fırın işçilerinin çalışma saatlerinin düşürülmesini, yevmiyeler artırılmasını ve sigortasız işçilere sigorta yapılmasını öngörüyordu. Ancak Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketiyle birlikte protokolün uygulanmasında sorunlar yaşanmıştır.  
Fırın çalışanları protokolün yeniden hayata geçirilerek; çalışma sürelerinin haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmesini, haftada 1 gün tatil hakkı verilmesini, bayramlarda izin hakkı sağlanmasını, sigortasız işçi çalıştıran fırınların denetlenmesini, tüm fırın çalışanlarının sigortasının yapılmasını talep etmektedir” dedi.

“KOŞULLAR NE ZAMAN DÜZELTİLECEK?”

Kaya, önergesinde Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1-    Türkiye’de haftalık azami çalışma süresi olan 45 saatin üzerinde işçi çalıştırılan sigortalı işçilerin toplam sigortalı çalışan sayısına göre oranı kaçtır?

2-    İş yerlerinin işçileri azami çalışma süresine uygun çalıştırıp çalıştırmadıkları ne sıklıkla denetlenmektedir?

3-    Diyarbakır’daki fırınların çalışma koşulları en son ne zaman denetlenmiştir?

4-    İş yerlerinin güvencesiz ve yasal mevzuata aykırı biçimde işçi çalıştırmasını önlemek için hangi önlemleri alacaksınız?”

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.