Diyarbakır’da kozalaklardan fidan üretimi başladı: Yılda 15 bin adet

Diyarbakır (H M) - Haber Merkezi | 07.01.2025 - 13:12, Güncelleme: 07.01.2025 - 13:12 2492 kez okundu.
 

Diyarbakır’da kozalaklardan fidan üretimi başladı: Yılda 15 bin adet

Diyarbakır’daki park ve ormanlık alanlarda yer alan İran Çamı ile Mavi Servi ağaçlarının kozalaklarından elde edilen tohumlardan fidan üretiliyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, kendi tesislerinde ürettiği farklı türlerde fidan, çalı ve mevsimlik çiçek türlerine kozalak tohumlarını da ekledi. Ekipler yeşil alanlarda yer alan İran Çamı ve Mavi Servi ağaçlarının kış aylarıyla birlikte dökmeye başladığı kozalakların içindeki tohumları değerlendirerek fidan üretimine başladı. Önce teste tabi tutuluyorlar İran Çamı ve Mavi Servi ağaçlarında olgunlaşıp yere temas etmesiyle birlikte harekete geçen ekipler, ormanlık alanda, ıslak ve nemli şekilde topladıkları kozalakları kurumaları için seralara seriyor. Kuruduktan sonra çatlamaya başlayan kozalaklar ekipler, tarafından canlı teste tabii tutuluyor. Canlı testi geçen tohumlar ekim torbalarına yerleştiriliyor. Bir yılın ardından daha büyük üretim torbalarına konulan ibreli ağaçlar, toprakla buluşturulmak üzere yurttaşlara, kamu kurumlarına, ilçe belediyelerine ücretsiz dağıtılıyor ve daha yeşil bir Diyarbakır için belirlenen alanlarda dikimi yapılıyor. Yapraklı ağaç tohumları fidana dönüşüyor Fidanlık ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü ekipleri, ayrıca dişbudak ve akçaağaç tohumlarını bu mevsimde; kentte refüj, kaldırım ve parklarda sıkça yer verilen çınar ağacı tohumlarını da sonbahar aylarında toplayarak üretiyor. Yılda yaklaşık 15 bin fidan üretiliyor Büyükşehir’den yapılan açıklamada, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Şilbe TOKİ Fidanlık Şefliğinde, farklı mevsimlerde yeşil alanlarda toplanan yapraklı ve ibreli ağaç tohumlarından yaklaşık 15 bin adet fidan üretildiği belirtildi.
Diyarbakır’daki park ve ormanlık alanlarda yer alan İran Çamı ile Mavi Servi ağaçlarının kozalaklarından elde edilen tohumlardan fidan üretiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, kendi tesislerinde ürettiği farklı türlerde fidan, çalı ve mevsimlik çiçek türlerine kozalak tohumlarını da ekledi.

Ekipler yeşil alanlarda yer alan İran Çamı ve Mavi Servi ağaçlarının kış aylarıyla birlikte dökmeye başladığı kozalakların içindeki tohumları değerlendirerek fidan üretimine başladı.

Önce teste tabi tutuluyorlar

İran Çamı ve Mavi Servi ağaçlarında olgunlaşıp yere temas etmesiyle birlikte harekete geçen ekipler, ormanlık alanda, ıslak ve nemli şekilde topladıkları kozalakları kurumaları için seralara seriyor. Kuruduktan sonra çatlamaya başlayan kozalaklar ekipler, tarafından canlı teste tabii tutuluyor.

buyuksehir-kozalakm.jpg

Canlı testi geçen tohumlar ekim torbalarına yerleştiriliyor. Bir yılın ardından daha büyük üretim torbalarına konulan ibreli ağaçlar, toprakla buluşturulmak üzere yurttaşlara, kamu kurumlarına, ilçe belediyelerine ücretsiz dağıtılıyor ve daha yeşil bir Diyarbakır için belirlenen alanlarda dikimi yapılıyor.

Yapraklı ağaç tohumları fidana dönüşüyor

kozalak333.jpeg

Fidanlık ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü ekipleri, ayrıca dişbudak ve akçaağaç tohumlarını bu mevsimde; kentte refüj, kaldırım ve parklarda sıkça yer verilen çınar ağacı tohumlarını da sonbahar aylarında toplayarak üretiyor.

Yılda yaklaşık 15 bin fidan üretiliyor

buyuksehir-kozalak22.jpg

Büyükşehir’den yapılan açıklamada, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Şilbe TOKİ Fidanlık Şefliğinde, farklı mevsimlerde yeşil alanlarda toplanan yapraklı ve ibreli ağaç tohumlarından yaklaşık 15 bin adet fidan üretildiği belirtildi.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.