Diyarbakır’da gençler iş bulmakta zorlanıyor
Diyarbakır’da gençler iş bulmakta zorlanıyor
Diyarbakır’da düzenlenen çalıştayda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin bölge ekonomisinin gelişimi için büyük bir potansiyel olduğunu ancak bu potansiyelin nitelikli insan kaynağına dönüştürülemediğini belirterek, “İşletmelerimiz personel arıyor, gençlerimiz iş bulmakta zorlanıyor. Aradaki beceri uyumsuzluğunu gideremiyoruz” dedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Gençlik ve Değişim Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen "NEET'lerin İşgücüne Katılımı Önündeki Sorunlar ve Kısıtlar Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştayda, gençlerin ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda’ (NEET) durumuna dikkat çekmek ve çözüm yolları tartışıldı.
Çalıştaya, kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum örgütleri, eğitmenler ve gençler yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar, bölgedeki NEET durumunun en yoğun olduğu illerde ve özellikle Diyarbakır'da eğitimde ve istihdamda bulunmayan genç nüfusun karşılaştığı sorunları ve kısıtları masaya yatırdılar. Bu değerlendirmeler sonucunda, gençlerin işgücüne katılımını engelleyen faktörler ve çözüm önerileri raporlanacak.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bölgedeki yüksek NEET nüfusuna ve bu konuda acil önlemler alınması gerekliliğine vurgu yaptı. Kaya, gençlerin bölge ekonomisinin gelişimi için büyük bir potansiyel olduğunu ancak bu potansiyelin nitelikli insan kaynağına dönüştürülemediğini belirtti. Kaya, İşletmelerin nitelikli işgücü arayışının gençlerin iş bulma zorluğuyla karşılaştığını dile getirdi ve bu durumun acil çözümler gerektirdiğini belirterek, “Gençlerimiz bölge ekonomisinin gelişimi için en büyük potansiyelimiz. Ancak bu potansiyeli nitelikli insan kaynağına dönüştüremiyoruz. İşletmelerimiz personel arıyor, gençlerimiz iş bulmakta zorlanıyor. Aradaki beceri uyumsuzluğunu gideremiyoruz. Gittikçe daha çok gencimiz kalıcı işsiz dediğimiz NEET sınıfına giriyor ve göç ediyor. Bölgemiz illeri ve Diyarbakır gençlerin NEET olma potansiyelinin en yüksek olduğu yerler. Bu durum çok acil önlemler gerektiriyor. Bugün kurumlarımızı, belediyelerimizi, STK’larımızı ve gençlerimizi bir araya getirdik. Bu alanda daha çok çalışmamız lazım. Biz işletmelerin beklentileri ile gençlerin beklentileri uyuşmuyor. Bizlerin üretim yapması için de nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. Bunu nasıl yaratırız? Gençler nasıl istihdama katılır ya da iş kurar? Nerede tıkanıyoruz? Neden gittikçe NEET nüfusu artıyor? Elbette yapısal sorunlar ve genel sorunlar var. Ama yerelden yapabileceklerimiz de var. Bugün işte bunları tartışmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Çalıştayda, proje kapsamındaki çalışmaları aktaran isimler ve NEET durumuyla ilgili verileri paylaşan uzmanlar da yer aldı.
DTSO Bilim Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Korkmaz, proje kapsamındaki çalışmaları aktardı. Sabancı Vakfı Proje Yöneticisi Simla Yavaş, Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamındaki deneyimleri aktardı. Karacadağ Kalkınma Ajansı uzmanı Adnan Tuzcu, bölge illerinde ve Diyarbakır’da genç işsizliği ve NEET nüfusu ile ilgili verileri paylaştı.
Katılımcılar, kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen masalarda sorunlar ve yerel çözüm önerileri tartışıldı.
Çalıştayın sonunda, 11 masadan elde edilen raporlar derlenerek kamuoyu ile paylaşılacak.
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.