Diyarbakır’da eğitimde 1300 TL krizi!

Diyarbakır (Amida Haber) - Amida Haber | 26.09.2024 - 14:37, Güncelleme: 26.09.2024 - 14:37 1791 kez okundu.
 

Diyarbakır’da eğitimde 1300 TL krizi!

Diyarbakır’da taşıma ihalesini alan firma ile şoförler arasındaki “1300 lira” krizi yüzlerce öğrenciyi eğitimden mahrum bıraktı. Milli Eğitim Müdürlüğü, sert tedbirler almaya hazırlanıyor.
Diyarbakır’da eğitim öğretim dönemi 9 Eylül’de başladı. Kente yarım saat uzaklıktaki Çınar İlçesi’ne bağlı 40 okulda taşımalı eğitim krize dönüştü. İhaleyi alan firma, şoförlere günlük olarak bin 700 lira ödenmesine karar verdi. Şoförlerin talep ettiği ücret ise 3 bin lira oldu. “Para anlaşmazlığı” köylerden taşımalı eğitim ile okula giden yüzlerce öğrenciyi eğitim hakkından mahrum bıraktı. ‘Çocuklar mağdur oluyor’ Amida Haberde yer alan habere göre, Çocukların 3 haftadır eğitimlerden geri kaldığını söyleyen Çınar İlçesi Kavşağı Mola Ali Köyü sakini Necmettin Solmaz, şöyle konuştu: “Okulların açılmasının üzerinden 3 hafta geçti. 3 haftadır çocuklarımız okula gidemiyor. Sorunun giderilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittim, sorunun giderileceğini söylüyor. Fakat hiçbir gelişme olmadı. Köyümüzde lise ve ortaokul okuyan 40 öğrenci var. Servis şoförleri ve firma arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklı çocuklar eğitimden mahrum kalıyor, mağdur oluyor. Bizim durumda olan çevrede 40 köy var. Bu sorunun bir an önce çözülmesi ve çocukların eğitimlerine devam etmesini istiyoruz.” ‘Bize güvence verilmiyor’ 14 yıldır aynı köyde servis şoförlüğü yapan Mehmet Seyitoğlu, mağdur oldukları ve bu koşullarda çalışmanın imkânsız olduğunu söyledi. Seyitoğlu, “Biz bu koşullarda çalışamıyoruz. Geçen sene 2 bin liraya taşıma yaparken bu sene bin 700’e indirildi. Bizim 3 bin lira talebiz var, fakat bu sene, geçen senenin bile altında veriliyor. Firma başka servisleri gönderse biz öğrenci almasında demiyoruz. Öğrencilere de engel olamayız. Öyle yaparsak suç işlemiş oluyoruz. Bizim istediğimiz bir işçinin aylık parasıdır. Normal bir işçi de gitse 3 binden aşağı çalışamaz. Bizim vergimiz var, oraya bir araba bağlamış benim bir kazancımın olması lazım. Bu gidişle ihale iptal olacak. Bize güvence verilmiyor, biz de bu koşullarda çalışamayız.”
Diyarbakır’da taşıma ihalesini alan firma ile şoförler arasındaki “1300 lira” krizi yüzlerce öğrenciyi eğitimden mahrum bıraktı. Milli Eğitim Müdürlüğü, sert tedbirler almaya hazırlanıyor.

Diyarbakır’da eğitim öğretim dönemi 9 Eylül’de başladı. Kente yarım saat uzaklıktaki Çınar İlçesi’ne bağlı 40 okulda taşımalı eğitim krize dönüştü. İhaleyi alan firma, şoförlere günlük olarak bin 700 lira ödenmesine karar verdi. Şoförlerin talep ettiği ücret ise 3 bin lira oldu. “Para anlaşmazlığı” köylerden taşımalı eğitim ile okula giden yüzlerce öğrenciyi eğitim hakkından mahrum bıraktı.

‘Çocuklar mağdur oluyor’

renci3.png

Amida Haberde yer alan habere göre, Çocukların 3 haftadır eğitimlerden geri kaldığını söyleyen Çınar İlçesi Kavşağı Mola Ali Köyü sakini Necmettin Solmaz, şöyle konuştu: “Okulların açılmasının üzerinden 3 hafta geçti. 3 haftadır çocuklarımız okula gidemiyor. Sorunun giderilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittim, sorunun giderileceğini söylüyor. Fakat hiçbir gelişme olmadı. Köyümüzde lise ve ortaokul okuyan 40 öğrenci var. Servis şoförleri ve firma arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklı çocuklar eğitimden mahrum kalıyor, mağdur oluyor. Bizim durumda olan çevrede 40 köy var. Bu sorunun bir an önce çözülmesi ve çocukların eğitimlerine devam etmesini istiyoruz.”

‘Bize güvence verilmiyor’

araba.png

14 yıldır aynı köyde servis şoförlüğü yapan Mehmet Seyitoğlu, mağdur oldukları ve bu koşullarda çalışmanın imkânsız olduğunu söyledi. Seyitoğlu, “Biz bu koşullarda çalışamıyoruz. Geçen sene 2 bin liraya taşıma yaparken bu sene bin 700’e indirildi. Bizim 3 bin lira talebiz var, fakat bu sene, geçen senenin bile altında veriliyor. Firma başka servisleri gönderse biz öğrenci almasında demiyoruz. Öğrencilere de engel olamayız. Öyle yaparsak suç işlemiş oluyoruz. Bizim istediğimiz bir işçinin aylık parasıdır. Normal bir işçi de gitse 3 binden aşağı çalışamaz. Bizim vergimiz var, oraya bir araba bağlamış benim bir kazancımın olması lazım. Bu gidişle ihale iptal olacak. Bize güvence verilmiyor, biz de bu koşullarda çalışamayız.”

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.