Diyarbakır Büyükşehir’den şiddete karşı 3 dilli kamu spotu!

Diyarbakır (MG) - Malabadi Gazetesi | 04.12.2024 - 12:45, Güncelleme: 04.12.2024 - 12:45 2152 kez okundu.
 

Diyarbakır Büyükşehir’den şiddete karşı 3 dilli kamu spotu!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için, Kurmancî, Zazaca ve Türkçe kamu spotu hazırladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle başlatılan “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyası kapsamında kamu spotu hazırladı. Kadına yönelik şiddetin daha çok “fiziksel şiddet” olarak görülmesinden yola çıkılarak hazırlanan kamu spotunda, farklı kesimlerden kadınların evde, sokakta, işyerinde kısacası hayatın her alanında maruz bırakıldıkları cinsel, ekonomik, psikolojik, dijital şiddet türlerine vurgu yapıldı. Erkeklerin ‘utanç’larına da yer verildi Bir diğer kamu spotunda ise toplumsal bir mesele olan kadın katliamlarına vurgu yapıldı. Erkeklerin ‘utanç’larına yer verilen kamu spotunda, erkek arkadaşı, ağabeyi, yeğenleri ya da hiç tanımadığı bir erkek tarafından katledilen kadınlara dikkat çekildi. Kamu spotunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları ile amatör oyuncular rol aldı. Katledilen kadınların hikayeleri Kamu spotunda yer alan bazı şiddet türleri katledilen kadınlara ilişkin hikayeler şöyle: “Erkek arkadaşım, telefonla beni sürekli arayarak konumumu bildirmeye fotoğraf atmaya zorluyor. Bunları yapmak istemediğimi söylememe rağmen ısrar ediyor. Bunun bir ‘şiddet’ olduğunun farkındayım.” "15 yıllık evliliğimin ardından boşandım. Ailem, akrabalarım ve arkadaşlarım her defasında boşanmış bir kadın olduğumu hatırlatıp, davranışlarımı sorgulayarak baskı uyguluyor. Artık bunun bir 'şiddet' olduğunun farkındayım." "Haftada 50 ya da 100 lira bırakıyor. Bana verdiği bu parayla evin tüm ihtiyaçlarını bu parayla karşılamamı bekliyor. Üstelik bana verdiği bu paranın da hesabını soruyor. Bu da yetmiyor gibi ev temizliği işinden kazandığım parayı da elimden alıyor. Artık bunun ortak bir yaşam olmadığının bir 'şiddet' olduğunun farkındayım." "Hiç tanımadığım bir kişiyle 13 yaşında evlendirildim. Şu an 35 yaşındayım. Çocuklarımın babası ve kocam olan kişiyi hala sevemiyorum. Çünkü istemediğim bir hayatı, istemediğim bir evliliği ve istemediğim bir cinselliği yaşıyorum. Artık bunun da bir 'şiddet' olduğunun farkındayım." “16 yaşındaki Kadriye yeğenleri tarafından tecavüze uğradı. Ailesiyle bu olayı paylaşan Kadriye, ailesinin kararıyla abisi tarafından sokakta katledildi. Katledildiğinde 6,5 aylık hamileydi. Utanç duyuyorum.” “32 yaşındaki Pakistan, şiddet gördüğü kocasından şikayetçi oldu. 5 kez ‘evden uzaklaştırma’ kararı verilen kocası tarafından iki çocuğunun gözleri önünde katledildi. Utanç duyuyorum.”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için, Kurmancî, Zazaca ve Türkçe kamu spotu hazırladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle başlatılan “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyası kapsamında kamu spotu hazırladı. Kadına yönelik şiddetin daha çok “fiziksel şiddet” olarak görülmesinden yola çıkılarak hazırlanan kamu spotunda, farklı kesimlerden kadınların evde, sokakta, işyerinde kısacası hayatın her alanında maruz bırakıldıkları cinsel, ekonomik, psikolojik, dijital şiddet türlerine vurgu yapıldı.

Erkeklerin ‘utanç’larına da yer verildi

Bir diğer kamu spotunda ise toplumsal bir mesele olan kadın katliamlarına vurgu yapıldı. Erkeklerin ‘utanç’larına yer verilen kamu spotunda, erkek arkadaşı, ağabeyi, yeğenleri ya da hiç tanımadığı bir erkek tarafından katledilen kadınlara dikkat çekildi. Kamu spotunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları ile amatör oyuncular rol aldı.

Diyarbakır Büyükşehir’den anlamlı kamu spotu

Katledilen kadınların hikayeleri

Kamu spotunda yer alan bazı şiddet türleri katledilen kadınlara ilişkin hikayeler şöyle:

“Erkek arkadaşım, telefonla beni sürekli arayarak konumumu bildirmeye fotoğraf atmaya zorluyor. Bunları yapmak istemediğimi söylememe rağmen ısrar ediyor. Bunun bir ‘şiddet’ olduğunun farkındayım.”

"15 yıllık evliliğimin ardından boşandım. Ailem, akrabalarım ve arkadaşlarım her defasında boşanmış bir kadın olduğumu hatırlatıp, davranışlarımı sorgulayarak baskı uyguluyor. Artık bunun bir 'şiddet' olduğunun farkındayım."

"Haftada 50 ya da 100 lira bırakıyor. Bana verdiği bu parayla evin tüm ihtiyaçlarını bu parayla karşılamamı bekliyor. Üstelik bana verdiği bu paranın da hesabını soruyor. Bu da yetmiyor gibi ev temizliği işinden kazandığım parayı da elimden alıyor. Artık bunun ortak bir yaşam olmadığının bir 'şiddet' olduğunun farkındayım."

"Hiç tanımadığım bir kişiyle 13 yaşında evlendirildim. Şu an 35 yaşındayım. Çocuklarımın babası ve kocam olan kişiyi hala sevemiyorum. Çünkü istemediğim bir hayatı, istemediğim bir evliliği ve istemediğim bir cinselliği yaşıyorum. Artık bunun da bir 'şiddet' olduğunun farkındayım."

“16 yaşındaki Kadriye yeğenleri tarafından tecavüze uğradı. Ailesiyle bu olayı paylaşan Kadriye, ailesinin kararıyla abisi tarafından sokakta katledildi. Katledildiğinde 6,5 aylık hamileydi. Utanç duyuyorum.”

“32 yaşındaki Pakistan, şiddet gördüğü kocasından şikayetçi oldu. 5 kez ‘evden uzaklaştırma’ kararı verilen kocası tarafından iki çocuğunun gözleri önünde katledildi. Utanç duyuyorum.”

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.