Dicle Elektrik Diyarbakır’a şarj edilmiş elektrik satacak: Prototipi üretildi

Diyarbakır (H M) - Haber Merkezi | 11.11.2024 - 14:11, Güncelleme: 11.11.2024 - 14:11 1790 kez okundu.
 

Dicle Elektrik Diyarbakır’a şarj edilmiş elektrik satacak: Prototipi üretildi

Dicle Elektrik tarafından hazırlanan, AR-GE Çalıştayı'nda ikincilik ödülü alan "Mobil Süper Şarj Cihazı Projesi"nde prototip üretimi tamamlandı. Diyarbakır ve Ankara’da saha testleri yapılan ürünle birlikte abonelere şarj edilmiş elektrik satılacak.
Dicle Elektrik, olası afet ve krizlerde ortaya çıkabilecek tüm geçici enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek "Mobil Süper Şarj Cihazı Projesi", Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Enerji Uzmanları Derneği’nin düzenlediği AR-GE Çalıştayı’nda 54 proje arasında ikincilik ödülüne layık görüldü. Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, elektrikli araç sayısındaki artış, doğal afetler ve savunma sanayi başta olmak üzere farklı alanlardaki güncel gelişmelerin, taşınabilir enerji depolama ünitelerine ihtiyacı da artırdığına işaret edilen açıklamada, AR-GE merkezini kuran Dicle Elektrik'in bu önemli ihtiyaca cevap veren projeyi hazırladığı bildirildi. Ankara ve Diyarbakır’da saha testleri yapıldı Çok katlı binaların enerji ihtiyacının günlerce karşılanmasına ve elektrikli araçların mobil olarak şarj edilebilmesine olanak tanıyacak proje, 18 aylık bir çalışma sonucu geliştirildi. Projenin mobil enerji kaynağının, Ankara ve Diyarbakır'da yapılan saha denemelerinden başarıyla geçtiği bildirildi. Dicle Elektrik AR-GE Direktörü Mustafa Çelikpençe, proje kapsamında uygun depolama teknolojilerinin seçimi için literatür taramaları yapılarak fizibilite ve analiz çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirterek, "Prototipin şarj ve deşarj testleri sahada farklı senaryolarda uygulandı" dedi. "Satışa hazır hale getireceğiz" Okul ve iş yeri gibi farklı tipteki abonelerin enerji ihtiyacını karşılayabilmesinin, farklı güç seviyelerinde elektrikli araçları şarj edebilmesinin sistemin geniş kullanım alanına sahip olduğunun bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Çelikpençe, böylece projenin sadece sabit enerji ihtiyaçlarını değil aynı zamanda mobil ve elektrikli araçların şarj gereksinimlerini de karşılayabileceğini kanıtlamış olduğunu belirtti. Çelikpençe, sistemin artık pratik olarak kullanılabilir olduğunu ve talepler doğrultusunda daha da geliştirilebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Gerçekleşen saha testleri, projemizin çeşitli senaryolar altında başarılı bir performans sergilediğini ve taşınabilir enerji depolama çözümleri için yüksek verimlilik sağladığını bir kez daha teyit etti. Sektör dışında kullanım talebi olan şirketler için de ürünümüzü ticarileştirilerek satışa hazır hale getireceğiz."
Dicle Elektrik tarafından hazırlanan, AR-GE Çalıştayı'nda ikincilik ödülü alan "Mobil Süper Şarj Cihazı Projesi"nde prototip üretimi tamamlandı. Diyarbakır ve Ankara’da saha testleri yapılan ürünle birlikte abonelere şarj edilmiş elektrik satılacak.

Dicle Elektrik, olası afet ve krizlerde ortaya çıkabilecek tüm geçici enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek "Mobil Süper Şarj Cihazı Projesi", Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Enerji Uzmanları Derneği’nin düzenlediği AR-GE Çalıştayı’nda 54 proje arasında ikincilik ödülüne layık görüldü.

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, elektrikli araç sayısındaki artış, doğal afetler ve savunma sanayi başta olmak üzere farklı alanlardaki güncel gelişmelerin, taşınabilir enerji depolama ünitelerine ihtiyacı da artırdığına işaret edilen açıklamada, AR-GE merkezini kuran Dicle Elektrik'in bu önemli ihtiyaca cevap veren projeyi hazırladığı bildirildi.

Ankara ve Diyarbakır’da saha testleri yapıldı

dicle-elektrik-prototip.jpg

Çok katlı binaların enerji ihtiyacının günlerce karşılanmasına ve elektrikli araçların mobil olarak şarj edilebilmesine olanak tanıyacak proje, 18 aylık bir çalışma sonucu geliştirildi. Projenin mobil enerji kaynağının, Ankara ve Diyarbakır'da yapılan saha denemelerinden başarıyla geçtiği bildirildi.

dicle-elektrik-prototipeee.jpg

Dicle Elektrik AR-GE Direktörü Mustafa Çelikpençe, proje kapsamında uygun depolama teknolojilerinin seçimi için literatür taramaları yapılarak fizibilite ve analiz çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirterek, "Prototipin şarj ve deşarj testleri sahada farklı senaryolarda uygulandı" dedi.

"Satışa hazır hale getireceğiz"

dicle-elektrik-prototipee.jpg

Okul ve iş yeri gibi farklı tipteki abonelerin enerji ihtiyacını karşılayabilmesinin, farklı güç seviyelerinde elektrikli araçları şarj edebilmesinin sistemin geniş kullanım alanına sahip olduğunun bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Çelikpençe, böylece projenin sadece sabit enerji ihtiyaçlarını değil aynı zamanda mobil ve elektrikli araçların şarj gereksinimlerini de karşılayabileceğini kanıtlamış olduğunu belirtti.

Çelikpençe, sistemin artık pratik olarak kullanılabilir olduğunu ve talepler doğrultusunda daha da geliştirilebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gerçekleşen saha testleri, projemizin çeşitli senaryolar altında başarılı bir performans sergilediğini ve taşınabilir enerji depolama çözümleri için yüksek verimlilik sağladığını bir kez daha teyit etti. Sektör dışında kullanım talebi olan şirketler için de ürünümüzü ticarileştirilerek satışa hazır hale getireceğiz."

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.