Binlerce Yıllık Takas Usulü Diyarbakır'da Yeniden Can Buldu

Diyarbakır (MG) - Malabadi Gazetesi | 30.09.2024 - 13:04, Güncelleme: 30.09.2024 - 13:05 1622+ kez okundu.
 

Binlerce Yıllık Takas Usulü Diyarbakır'da Yeniden Can Buldu

Takas yöntemi, M.Ö. 9000’lerde Mısır’da ilk kez uygulanan ve paranın icadına kadar devam eden bir alışveriş biçimi olarak tarihte yer aldı. İhtiyacı olanı almak için sahip olduklarını takas eden bu kadim yöntem, Diyarbakır’da düzenlenen Takas Pazarı’nda yeniden hayat buldu. Ekoloji Derneği tarafından bu yıl 6.’sı organize edilen Takas Pazarı, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Haber: Baver ŞAHİNLİ "Atma, Alma, Takas Et" Bu yıl Sümer Park’ta düzenlenen 6. Takas Pazarı'nda vatandaşlar, kullanmadıkları eşyalarını ihtiyaç duydukları eşyalarla takas etti. "Atma, Alma, Takas Et" sloganıyla yola çıkan bu etkinlik, vatandaşlara atıl durumdaki eşyalarını paylaşarak başkalarına yardımcı olma fırsatı sundu. Diyarbakır Ekoloji Derneği Üyesi Elida Zerri, pazarın sadece bir alışveriş alanı değil, aynı zamanda dayanışma göstermek için de bir fırsat olduğunu belirtti. Zerri, "Bu pazarda isteyen takas yapar, isteyen ise bağış yaparak dayanışmaya katılır. Üstelik ihtiyacımız olan bir şeyi almak için mutlaka bir eşya bırakmamız gerekmiyor. Eğer takas edecek bir eşyamız yoksa bile, ihtiyacımız varsa bu pazardan yararlanabiliriz," dedi. "Paranın Değil, Dayanışmanın Söz Geçtiği Bir Yer" Elida Zerri, günümüzün bireyselleşme ve tüketim toplumunun toplumsal ilişki ve değerleri nasıl erittiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Sürekli üretilen ‘ihtiyaç’ kavramıyla büyüyen tüketim kültürü, bir yanda şirketleri zenginleştirirken, diğer yanda ekonomik zorluklar nedeniyle gerçek ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yoksullaşan geniş bir toplum gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Paranın değil, dayanışmanın sözünün geçtiği; toplumsal birlikteliğin yeniden inşa edildiği bir takas pazarı kurmak istedik. Artık ihtiyaç duymadığımız eşyalar başkaları için çok değerli olabilir." "Burası Sadece Takas Değil, Dayanışma Yeridir" Zerri, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Evlerimizde atıl durumda olan her türlü malzemeyi bu takas pazarında değerlendirme fırsatı buluyoruz. İsteyen takas yapıyor, isteyen bağış yaparak katkıda bulunuyor. Üstelik ihtiyacımız olan bir şeyi almak için illa ki bir şey bırakmak zorunda değiliz. Takas edecek bir eşyamız olmasa da ihtiyacımız varsa buradan karşılayabiliyoruz. Çünkü burası sadece takas değil, aynı zamanda bir dayanışma yeridir."  
Takas yöntemi, M.Ö. 9000’lerde Mısır’da ilk kez uygulanan ve paranın icadına kadar devam eden bir alışveriş biçimi olarak tarihte yer aldı. İhtiyacı olanı almak için sahip olduklarını takas eden bu kadim yöntem, Diyarbakır’da düzenlenen Takas Pazarı’nda yeniden hayat buldu. Ekoloji Derneği tarafından bu yıl 6.’sı organize edilen Takas Pazarı, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Haber: Baver ŞAHİNLİ

"Atma, Alma, Takas Et"

Bu yıl Sümer Park’ta düzenlenen 6. Takas Pazarı'nda vatandaşlar, kullanmadıkları eşyalarını ihtiyaç duydukları eşyalarla takas etti. "Atma, Alma, Takas Et" sloganıyla yola çıkan bu etkinlik, vatandaşlara atıl durumdaki eşyalarını paylaşarak başkalarına yardımcı olma fırsatı sundu.

Diyarbakır Ekoloji Derneği Üyesi Elida Zerri, pazarın sadece bir alışveriş alanı değil, aynı zamanda dayanışma göstermek için de bir fırsat olduğunu belirtti.

Zerri, "Bu pazarda isteyen takas yapar, isteyen ise bağış yaparak dayanışmaya katılır. Üstelik ihtiyacımız olan bir şeyi almak için mutlaka bir eşya bırakmamız gerekmiyor. Eğer takas edecek bir eşyamız yoksa bile, ihtiyacımız varsa bu pazardan yararlanabiliriz," dedi.

"Paranın Değil, Dayanışmanın Söz Geçtiği Bir Yer"

Elida Zerri, günümüzün bireyselleşme ve tüketim toplumunun toplumsal ilişki ve değerleri nasıl erittiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Sürekli üretilen ‘ihtiyaç’ kavramıyla büyüyen tüketim kültürü, bir yanda şirketleri zenginleştirirken, diğer yanda ekonomik zorluklar nedeniyle gerçek ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yoksullaşan geniş bir toplum gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Paranın değil, dayanışmanın sözünün geçtiği; toplumsal birlikteliğin yeniden inşa edildiği bir takas pazarı kurmak istedik. Artık ihtiyaç duymadığımız eşyalar başkaları için çok değerli olabilir."

"Burası Sadece Takas Değil, Dayanışma Yeridir"

Zerri, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Evlerimizde atıl durumda olan her türlü malzemeyi bu takas pazarında değerlendirme fırsatı buluyoruz. İsteyen takas yapıyor, isteyen bağış yaparak katkıda bulunuyor. Üstelik ihtiyacımız olan bir şeyi almak için illa ki bir şey bırakmak zorunda değiliz. Takas edecek bir eşyamız olmasa da ihtiyacımız varsa buradan karşılayabiliyoruz. Çünkü burası sadece takas değil, aynı zamanda bir dayanışma yeridir."

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.