Asırlardır Malabadi Köprüsü Silvan'ın Simgesidir!
Asırlardır Malabadi Köprüsü Silvan'ın Simgesidir!
Batman, Hasankeyf'e alternatif değil, hiç olmadı. Malabadi Köprüsü, asırlardır Diyarbakır'a bağlı olan bu çekişmelere dur diyoruz. Hasankeyf'i kaybettiler, şimdi Silvan'da bulunan Malabadi Köprüsü'ne göz koydukları anlaşılıyor, maalesef.
Evet, doğru. Malabadi Köprüsü, Silvan'ın tarihinde önemli bir simge olarak yer alır. Yüzyıllardır bölgenin resmi kimliğini oluşturan bu tarihi köprü, kültürel mirası ve mimari değeriyle öne çıkmaktadır. Silvan'ın simgesi olarak köprü, yerel halk için önemli bir sembol haline gelmiştir.
Malabadi Köprüsü (Orta Çağ'daki Türkçe kaynaklarda adı: Akarman veya Karaman Köprüsü), Malabadi Köprüsü Diyarbakır tarihi envanterleri katıtlı olan köprü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta olup Silvan ilçe sınırları dahilindedir. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü, Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.
Artuklu Beyliği döneminde, Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından 1147 yılında yapılmıştır. Yedi metre eninde ve 150 metre uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına kadar 19 metredir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Köprü adını Mervaniler'in kurucusu olan Bad'dan almış olabilir. Malabadi Kürtçe'de Bad'ın evi, mülkü anlamına gelmektedir. Ayrıca Malabadi köprüsünün bulunduğu Silvan'da yaşayan Badıkan Aşireti'nin kökleri de Bad'a dayanmaktadır.
Malabadi Köprüsü, Türkiye ve yakın doğuda taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olandır. Köprü, Diyarbakır il sınırları içerisindedir. Kemerin her iki yanında, iç tarafta kervan ve yolcular tarafından özellikle kışın zorlu günlerinde barınak olarak kullanılan iki oda bulunmaktadır. Köprü nöbetçileri tarafından da kullanılan bu odaları daha önceleri dehlizlerle yolun dipleri ile bağlantılı olduğu, gelen kervanların ayak seslerinin bu dehlizler vasıtası ile daha uzaklarda iken duyulduğu söylenir.
Her biri başka uzunluklarda ve kırık hatlar halinde üç bölümden oluşan köprü, doğu ve batıda hafif eğimlerle yollara bağlanmıştır. Orta bölüm kayalıklar üzerine oturtulmuş bir kitle halindedir. Burada sivri şekilde ve 38,60 m açıklıkta çok büyük bir kemer ile sepet kulpu şeklinde, üç metre açıklıkta küçük bir kemer vardır. Üçüncü bölüm fark edilir derecede birinci kısma paralel bir durum arz eder. Burada sivri kemerli iki açıklık ve ayrıca yola bağlanan yer yakınında da bir açılık görülür. Böylece köprü, biri çok büyük olmak üzere beş gözlüdür. Köprünün boyu 150, eni yedi, yüksekliği ise alçak su seviyesinden kilit taşına kadar 19 metredir. Köprü renkli taşlarla inşa olunmuştur. Büyük kemerin iki tarafında 4,5-5,3 m ölçüde, iki hafif kemerli odacıklar, büyük kemerin ortasında, gelip geçişin kontrol edildiği beş metre genişlikte kâgir bir kapı ve bunun iki tarafında da ayrıca iki kapı vardır. Bunlardan Batman tarafındaki kalmış, diğeri yıkılmıştır. Bunların sol taraflarından birer merdivenle odacıklara inilir. Bu odalar yüksek tavanlı ve tuğla örtülüdür. Pencereleri geniş ve...
Malabadi Köprüsü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde bulunan tarihi bir taş köprüdür. Nehrin üzerinde yer alan bu köprü, Artukoğulları Beyliği dönemine aittir ve 1147 yılında inşa edilmiştir. Malabadi Köprüsü, mimari özellikleri ve tarihi dokusuyla önemli bir kültürel miras olarak bilinir.
Gastronomi yazarı danışman
Chef Mehmet Kudat
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.