50 köy sular altında kalacak! Doğa yok oluyor

Silvan (MG) - Malabadi Gazetesi | 15.09.2024 - 14:10, Güncelleme: 15.09.2024 - 14:10 1797+ kez okundu.
 

50 köy sular altında kalacak! Doğa yok oluyor

Diyarbakır’ın Lice, Kulp, Silvan ve Hazro ilçeleri sınırında bulunan 50 kırsal mahalle, Silvan Barajı nedeniyle sular altında kalacak.
Diyarbakır’ın Lice, Kulp, Silvan ve Hazro ilçeleri üçgeninde bulunan Geliyê Godernê (Godernê Vadisi), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 2009 yılında yapımına başlanan Silvan Barajı inşaatıyla yok ediliyor. İnşaat nedeniyle şu ana kadar bölgede binlerce ağaç kesildi. Diyarbakır Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü’nün viyadük yapım işi sırasında kullanılan dinamitler nedeniyle 17 Ocak’ta vadideki Taşköprü zarar gördü. Dağlardan kopan kaya parçalarının köprünün bir bölümüne ve ayaklarına isabet etmesi sonucu çökmeler meydana geldi. Silvan Barajı’nın gölette su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Kulp, Lice, Silvan ve Hazro’da bulunan 50 kırsal mahallenin de su altında kalacağı belirtiliyor. Viyadük çalışması kapsamında dinamitler patlatılmaya devam ediyor. Bu durum bölgedeki tüm canlıların yaşam alanlarını yok ediyor. “Güvenlik” gerekçesiyle yapılan baraj bölgesinin etrafı kalakollarla çevrilirken, insanların bölgedeki tarım arazilerine gidişleri ise engelleniyor. PİKNİK DE YASAK Kulp’ta piknik yapmak için Geliyê Godernê’ye giden ancak asker engeli nedeniyle yemek yiyemeden bölgeden çıkartılan Vecdettin Aydın, “Piknik yapmak için geldik büyük tahribatla karşılaştık. Ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Diyebileceğim tek şey burada baraj yapılırsa yaşam biter. Burada yaşayan bir sürü insan var, hepsinin hayatında hasar bırakacak. Baraj projesi biran önce son bulsun” diye belirtti. “ORMANLARIMIZI TALAN ETTİLER” Geliyê Godernê’nin tarihi bir yer olduğunu ve bu tarihin yok edilmek istendiğinin altını çizen İsmail Can da “Geliyê Godernê’nin çok güzel bir doğası vardı, insanların piknik alanıydı. Ama doğamızı mahvettiler. Ormanlarımızı talan ettiler. Yaptıkları çalışmalardan çıkan toz-duman insanların hayatıyla oynuyor” diyerek halkı yapılanlara karşı durmaya çağırdı. Patlatılan dinamitlerden evi zarar gören yurttaşlardan Hasan Esvet ise dinamitlerin etkisiyle deprem olmuşçasına köyün sallandığını belirterek evlerinde çatlaklar olduğunu, oluşan tozdan dolayı da ektikleri ürünlerden verim alamadıklarını söyledi. BAKANLIK SORULARI YANITLAMADI Söz konusu duruma dair Halkların DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren 2023 Ağustos ayında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Bakanlık tarafından önergeye yanıt ise verilmedi. Barajın ekosisteme vereceği zararlara dair kamuoyuna bilgilendirme yapılmaması ve cevapsız soruların cevaplanması için kent vekili Eren, 12 Eylül’de bir kez daha Tarım ve Orman Bakanı’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. MA
Diyarbakır’ın Lice, Kulp, Silvan ve Hazro ilçeleri sınırında bulunan 50 kırsal mahalle, Silvan Barajı nedeniyle sular altında kalacak.

Diyarbakır’ın Lice, Kulp, Silvan ve Hazro ilçeleri üçgeninde bulunan Geliyê Godernê (Godernê Vadisi), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 2009 yılında yapımına başlanan Silvan Barajı inşaatıyla yok ediliyor. İnşaat nedeniyle şu ana kadar bölgede binlerce ağaç kesildi.

Diyarbakır Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü’nün viyadük yapım işi sırasında kullanılan dinamitler nedeniyle 17 Ocak’ta vadideki Taşköprü zarar gördü. Dağlardan kopan kaya parçalarının köprünün bir bölümüne ve ayaklarına isabet etmesi sonucu çökmeler meydana geldi.

Silvan Barajı’nın gölette su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Kulp, Lice, Silvan ve Hazro’da bulunan 50 kırsal mahallenin de su altında kalacağı belirtiliyor. Viyadük çalışması kapsamında dinamitler patlatılmaya devam ediyor. Bu durum bölgedeki tüm canlıların yaşam alanlarını yok ediyor.

“Güvenlik” gerekçesiyle yapılan baraj bölgesinin etrafı kalakollarla çevrilirken, insanların bölgedeki tarım arazilerine gidişleri ise engelleniyor.

PİKNİK DE YASAK
Kulp’ta piknik yapmak için Geliyê Godernê’ye giden ancak asker engeli nedeniyle yemek yiyemeden bölgeden çıkartılan Vecdettin Aydın, “Piknik yapmak için geldik büyük tahribatla karşılaştık. Ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Diyebileceğim tek şey burada baraj yapılırsa yaşam biter. Burada yaşayan bir sürü insan var, hepsinin hayatında hasar bırakacak. Baraj projesi biran önce son bulsun” diye belirtti.

“ORMANLARIMIZI TALAN ETTİLER”
Geliyê Godernê’nin tarihi bir yer olduğunu ve bu tarihin yok edilmek istendiğinin altını çizen İsmail Can da “Geliyê Godernê’nin çok güzel bir doğası vardı, insanların piknik alanıydı. Ama doğamızı mahvettiler. Ormanlarımızı talan ettiler. Yaptıkları çalışmalardan çıkan toz-duman insanların hayatıyla oynuyor” diyerek halkı yapılanlara karşı durmaya çağırdı.

Patlatılan dinamitlerden evi zarar gören yurttaşlardan Hasan Esvet ise dinamitlerin etkisiyle deprem olmuşçasına köyün sallandığını belirterek evlerinde çatlaklar olduğunu, oluşan tozdan dolayı da ektikleri ürünlerden verim alamadıklarını söyledi.

BAKANLIK SORULARI YANITLAMADI
Söz konusu duruma dair Halkların DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren 2023 Ağustos ayında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Bakanlık tarafından önergeye yanıt ise verilmedi. Barajın ekosisteme vereceği zararlara dair kamuoyuna bilgilendirme yapılmaması ve cevapsız soruların cevaplanması için kent vekili Eren, 12 Eylül’de bir kez daha Tarım ve Orman Bakanı’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 MA

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.