İhsan Yılmaz
Köşe Yazarı
İhsan Yılmaz
 

SEÇİM HAVASI, GEÇİM DAVASI!

Türkiye’de seçim ne kadar çok konuşuluyorsa, Diyarbakır’da öyle konuşuluyor. Diyarbakır’da oy dağılımı Türkiye oy dağılımıyla bir birine yakın olmasa da seçim ve siyaset gündemi hep aynı olmuştur.  Türkiye Cumhuriyetinin belki de önümüzdeki yüzyılına şekil verecek tarihi bir seçim sürecinin tam ortasındayız. Ancak bu seçimi diğer seçimlerden ayıran ve de dikkat çeken bir yanı var. Heyecanı Yok! Geçmiş yıllarda yapılan seçimlerde seçim öncesi her köşe başında siyaset ve seçim gündemi konuşulurdu. Maalesef yaşanan ekonomi sıkıntılar, istikrasızlık vatandaşta SEÇİM KONUŞACAK HAL BIRAKMADI.  Diyarbakır halkı için her seçimin ayrı bir önemi var ama 14 Mayıs’ta yapılacak olan milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimi neredeyse tamamı politik olan bir şehir için apayrı bir öneme sahip. Nitekim söz konusu bir çatışma iklimi ve bunun son bulma çabası yoğun bir biçimde yürütülmekte. Her ne kadar biraz abartılı bir yaklaşım olarak görünse bile, bu seçimi yüz yılın seçimi şeklinde değerlendirmek yerindedir diye düşünüyorum. Lozan’ın yüzyılı geride kalıyor sonuçta! Yaklaşımımız ne olursa olsun, bu seçimin diğer seçimlerden önemli olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Ancak durum böyle olmasına rağmen, Diyarbakır henüz tam anlamıyla bir seçim atmosferine girdiğini söyleyemeyiz.   Kentin genel durumu sesiz, cadde ve sokaklar sakin. Bilboardlara yapıştırılan afişler, Kavşaklara asılan bez parçaları, arada bir geçen ve yüksek sesle partilerin minibüsleri olmazsa seçim döneminde olduğumuzu hatırlatacak tek bir şey kalıyor o da vatandaşları ziyaret eden partililer vs. Tabii bu heyecanın olmamasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan ilki 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yol açtığı travmaları üzerinde atamayan vatandaşların yaşamış olduğu üzüntünün halen devam ediyor olması. Tabi bir de tek derdi akşam olduğunda evine ekmek götürmek ve ay başı geldiğinde kirasını düzenli olarak ödemek olan bir halk profili ve en önemlisi de sadece seçim zamanlarında varlıklarından haberdar olunan seçmene indirgenen yurttaş gerçekliğinin vermiş olduğu bananecilik hakim. Hal böyle olunca seçimin de heyecanı kalmıyor. İlimizde seçimlere 19 parti katılıyor olmasına rağmen, sahada henüz yalnızca iki parti ve bir ittifak ile bir bağımsız aday görülüyor. Diyarbakır ili seçim çevresinde 19 siyasi parti ve 1 bağımsız aday seçimlere katılıyor. Diğer illerde aday gösteren Adalet Birlik Partisi, Anavatan Partisi aday çıkarmazken, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni olan Türkiye İşçi Partisi, ATA İttifakı bileşenleri olan Adalet Partisi ve Zafer Partisi resmi olarak aday çıkarmıştır. Millet İttifakı protokolü gereği Cumhuriyet Halk Partisi 2. sıra adayı DEVA Partisi'ne, 3. sıra adayı ise Saadet Partisi'ne ayırmıştır. Su seçimin, geçim derdinin olmadığı, savaşsız, sömürüsüz ve aydınlık bir geleceğe vesile olmasını dilerim. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 30 Nisan 2023 - Pazar
İhsan Yılmaz

SEÇİM HAVASI, GEÇİM DAVASI!

Türkiye’de seçim ne kadar çok konuşuluyorsa, Diyarbakır’da öyle konuşuluyor. Diyarbakır’da oy dağılımı Türkiye oy dağılımıyla bir birine yakın olmasa da seçim ve siyaset gündemi hep aynı olmuştur.

 Türkiye Cumhuriyetinin belki de önümüzdeki yüzyılına şekil verecek tarihi bir seçim sürecinin tam ortasındayız. Ancak bu seçimi diğer seçimlerden ayıran ve de dikkat çeken bir yanı var. Heyecanı Yok!

Geçmiş yıllarda yapılan seçimlerde seçim öncesi her köşe başında siyaset ve seçim gündemi konuşulurdu. Maalesef yaşanan ekonomi sıkıntılar, istikrasızlık vatandaşta SEÇİM KONUŞACAK HAL BIRAKMADI.

 Diyarbakır halkı için her seçimin ayrı bir önemi var ama 14 Mayıs’ta yapılacak olan milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimi neredeyse tamamı politik olan bir şehir için apayrı bir öneme sahip. Nitekim söz konusu bir çatışma iklimi ve bunun son bulma çabası yoğun bir biçimde yürütülmekte.

Her ne kadar biraz abartılı bir yaklaşım olarak görünse bile, bu seçimi yüz yılın seçimi şeklinde değerlendirmek yerindedir diye düşünüyorum. Lozan’ın yüzyılı geride kalıyor sonuçta!

Yaklaşımımız ne olursa olsun, bu seçimin diğer seçimlerden önemli olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Ancak durum böyle olmasına rağmen, Diyarbakır henüz tam anlamıyla bir seçim atmosferine girdiğini söyleyemeyiz.

 

Kentin genel durumu sesiz, cadde ve sokaklar sakin. Bilboardlara yapıştırılan afişler, Kavşaklara asılan bez parçaları, arada bir geçen ve yüksek sesle partilerin minibüsleri olmazsa seçim döneminde olduğumuzu hatırlatacak tek bir şey kalıyor o da vatandaşları ziyaret eden partililer vs.

Tabii bu heyecanın olmamasının birçok nedeni olabilir.

Bunlardan ilki 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yol açtığı travmaları üzerinde atamayan vatandaşların yaşamış olduğu üzüntünün halen devam ediyor olması.

Tabi bir de tek derdi akşam olduğunda evine ekmek götürmek ve ay başı geldiğinde kirasını düzenli olarak ödemek olan bir halk profili ve en önemlisi de sadece seçim zamanlarında varlıklarından haberdar olunan seçmene indirgenen yurttaş gerçekliğinin vermiş olduğu bananecilik hakim. Hal böyle olunca seçimin de heyecanı kalmıyor.

İlimizde seçimlere 19 parti katılıyor olmasına rağmen, sahada henüz yalnızca iki parti ve bir ittifak ile bir bağımsız aday görülüyor.

Diyarbakır ili seçim çevresinde 19 siyasi parti ve 1 bağımsız aday seçimlere katılıyor. Diğer illerde aday gösteren Adalet Birlik Partisi, Anavatan Partisi aday çıkarmazken, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni olan Türkiye İşçi Partisi, ATA İttifakı bileşenleri olan Adalet Partisi ve Zafer Partisi resmi olarak aday çıkarmıştır. Millet İttifakı protokolü gereği Cumhuriyet Halk Partisi 2. sıra adayı DEVA Partisi'ne, 3. sıra adayı ise Saadet Partisi'ne ayırmıştır.

Su seçimin, geçim derdinin olmadığı, savaşsız, sömürüsüz ve aydınlık bir geleceğe vesile olmasını dilerim.

Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.