Yerel yönetimlerde demokrasinin etkin ve katılımcı bir şekilde uygulanabilmesi için yurttaşların yerel hizmet ve yerel aktivitelerde aktif bir şekilde rol alması gerekmektedir. Yerel yönetimlerde hemşeriler yurttaşlar (hemşeriler), kent konseyleri yoluyla yönetim sürecine katılma fırsatını bulmaktadırlar. Katılımcı demokrasinin yerelde uygulama araçlarından olan kent konseyleri sayesinde bireyler alınan kararlara katılmaktadır. Bu katılım beraberinde demokrasinin yerel yönetimlerde daha etkili bir şekilde uygulanma alanı bulmasını sağlamaktadır.
Yerel Gündem 21 etkinlikleri kapsamındaki çalışmalar ile kent konseylerinin önemi artmıştı. Belediyelerin bünyesi varlığını sürdüren kent konseyleri, yerel katılımın teşviki için son derece önemli bir yapıya sahiptir. Yerel yönetimlerde halk, yapılacak olan faaliyetler için bir araya gelecek ve ortak çıkarlar doğrultusunda karar alma fırsatı bulacaktır.
Halkın bu alanlarda ortak karar alması ve bu kararları etkili bir biçimde kullanması beraberinde kolektif yararı getirecektir. Bu kararlar ile bireysel, kişisel faydanın önüne geçilmiş olup toplumsal fayda sağlanmış olacaktır. Böylece bireylerin demokrasiye olan güven duygusu artacaktır.
Kent konseyleri aracılığıyla bir araya gelen bireyler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşları kent ile ilgili ortak kararlar alacakları için, doğal olarak kentin tümünü temsil eden geniş tabanlı bir katılım sağlanmış olacaktır. Dolaysıyla bu geniş tabanlı katılım süreci, kentte meydana gelecek her türlü faaliyet ve ilişkilerde ortak bir aidiyet bilincinin gelişimine imkân sağlayacaktır.
Türkiye’de 1990’lı yıllardan sonra Yerel Gündem 21 programı çerçevesinde yerel meclisler oluşturulmuştur. 5393 sayılı Belediye Kanunu ile yerel gündem yapılanmaları kent konseylerine dönüştürülmüştür. Bu yasal düzenleme gereği bazı kentlerde bu yönde çalışmalar olsa da henüz bütün kentlerde istenilen seviyeye ulaştığını söylemek çok zordur. Ancak demokratik bir düzen ve yerel halkın katılımı bağlamında kent konseyleri bir an önce gerekli seviyeye getirilmeli ve bu çalışmalara öncelik tanınmalıdır. Bu tip yerel örgütler ile yerel yönetimlerde katılım konusunda gelişmeler yaşanacak ve bu durum yerel yönetimlerin demokratikleşmesine önemli fayda sağlayacaktır. Bu kapsamda çalışmada, kavramsal alt yapı olarak yerel yönetimler, demokrasi, yerel demokrasi, kent konseyi, kent, katılım kavramları açıklanmıştır.
Akabinde kent konseylerinin yerel demokrasinin gelişimine olan katkısı açıklanmıştır. Çalışma kent konseyleri üzerinde yapılan alan araştırması sonucu elde edilen verilerin yorumlanması ile sonuçlandırılmıştır.
Kent konseyleri, yerelde demokratik katılımın sağlanması, kentsel bilincin geliştirilmesi, kentin temel sorunların çözülmesinde ortak aklın oluşturulması, hemşeri ve kentli haklarının geliştirilmesi, kent kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasına katkı sağlaması, kentin hem sorunlarını çözmede hem de gelecek ile ilgili stratejik planların yapılmasında kentte ortak aklın oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş gönüllülük esasına dayanan yerel meclislerdir. Yerelde Belediye yönetimine hemşerilerin katılımına imkân veren kent konseyleri, bu temel hedeflerin hangi düzeyde gerçekleştirildiğinin ve demokrasiye olan katkısının ortaya çıkartılıp araştırılması, çalışmanın temel hedefini oluşturmaktadır.
Araştırmanın amacına uygun olarak, kent konseylerinin yerel demokrasi üzerindeki etkisini ölçmek için örneklemdeki kent konseyleri ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma örneklemini, Türkiye’deki kent konseylerini kapsamaktadır. Çalışma sonucunda kent konseylerinin yerel demokrasiyi güçlendirdiğine, ancak kent konseylerinin kent ile ilgili almış olduğu kararların belediyelerce dikkate alınmadığı görülmüştür.