Diyarbakırlı psikolog uyardı: Bu oyuncakları göndermeyin!
Diyarbakırlı psikolog uyardı: Bu oyuncakları göndermeyin!
Diyarbakırlı uzman Klinik Psikolog Duygu Berekatoğlu, depremzede çocuklara oyuncak yardımı yapacak kişileri uyardı. “Lego, jenga ve kepçe gibi depremi hatırlatacak oyuncaklar göndermeyin” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili vurup geçen depremin yaralarının sarılması için çalışmalar sürüyor. Çadır, giysi ve gıda yardımının yanı sıra depremden yaralı kurtulan ya da yakınlarını kaybeden binlerce insanın psikolojik desteğe ihtiyacı var. Diyarbakırlı Uzman Klinik Psikolog Duygu Berekatoğlu, Amida Haber’e konuştu. Berekatoğlu, önümüzdeki günlerde “gönüllü psikolojik destek” için çalışmalara katılacağını açıkladı.
‘Psikolojik destek için erken’
Berekatoğlu, deprem gibi afet durumlarında öncelikle arama kurtarma çalışmalarının, sonra da barınma, beslenme ve güvenlik ihtiyacının giderilmesinin mağdurlara güven duygusu kazandıracağını söyledi. Psikolojik destek için erken olduğunun atını çizen Berekatoğlu, “Çünkü deprem sonrasında sersemleme, uyku problemleri, sorgulama, anlam arama, iştah kaybı, çaresiz hissetme odaklanma sorunları anormal bir duruma verilen normal tepkilerdir” dedi.
‘TSSB gelişebilir’
Tepkilerin 6-8 hafta içinde geçmemesi durumunda, posttravmatik stres bozukluğundan bahsedilebileceğine dikkat çeken Berekatoğlu, şunları söyledi: “Flashback dediğimiz yeniden yaşantılama olabilir. Kişi sanki deprem şok anını, sallantı anını tekrar tekrar olacak gibi yaşayabilir. Evlerini yakınlarını kaybeden bireylerde hayatta kalma sendromu veya sağ kalma suçluluğu (survivor’s guilt) görülebilir. Bunun için psikolojik destek önemlidir. Deprem bölgesindeki kişilerle ilişki kurulduğunda yaşadıkları pek çok deneyimin normal bir sürecin parçası olduğu onlara bildirilmeli ve bu kişiler bu açıdan rahatlatılmalıdır. Ruh sağlığı çalışanlarının en önemli görevi bu sorunların uzamasını engellemektir.”
Çocuklara lego, jenga göndermeyin!
Berekatoğlu, depremde yakınlarını kaybedenlerle ilişki kurarken dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: “Deprem ile ilgili konuşmak istemiyorsa nasıl oldu ne oldu ne yaptın gibi sorular sorulmamalı. Çocuklara deprem enkaz görüntüleri izletilmemeli Oyuncaklar çok önemli, psikososyal gelişimlerini desteklemek için çocuklara oyuncaklar temin edilmeli. Oyuncak alırken janga Lego kepçe gibi deprem anını hatırlayacakları oyuncaklar dağıtılmamalı.” Amida Haber/Gönül Morkoç
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.