Silvan ilçe Tarım Müdürlüğü’nden ‘anız yakma’ uyarısı

Haber: M.Romedi YILMAZ

Türkiye'de önemli tarım arazilerine sahip olan Diyarbakır'da üretim son hızıyla sürerken Silvan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden çiftçilere anız yakma uyarısı yapıldı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü hazırladı el broşürleriyle anız yakmanın suç olduğu hatırlatılarak paylaşımda, "Anız yakmak, geleceğimizi yakmak demektir. Anız yakmak suçtur. Anız yakarak toprağı fakirleştirirsiniz. Toprakta yaşayan canlıları yok edersiniz. Ekositemi bozar geleceği yok edersiniz. Topraklarımız; Atalarımızdan Bize Miras Değil, Çocuklarımızın Bize Emanetidir. Karayoluna yakın anız yangınları ile görüş mesafesine engel olarak kazaya sebebiyet verebilirsiniz. Anız yangını yakın tarla, bahçe veya ormanlara sıçrayarak kontrolden çıkarabilir, başkalarına zarar verebilirsiniz" ifadelerine yer verildi.

Silvan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat BAL

Silvan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Bal, “"Anız yangınları toprak verimliliğini düşürmekte, toprağın zamanla çölleşmesine neden olmaktadır. Anız yangınları insanların ve hayvanların yaşam kalitelerini düşürmekte ve zarar vermektedir. Evlerimizin içine kadar kül, duman girmekte, toprağımız, hayvanlarımız, tüm doğa anız yangınlarından zarar görmektedir."

Bal, Saha ve Uydu üzerinde yapılan tespitlerle arazi sahipleri uyarılmaktadır. Bu uyarıları dikkate almayan çiftçilerimize daha önce, valilik tebliği ile anız yakılması yasaklanmış olup, yakanlar hakkında dekar başına bin 933,95 lira idari para cezası uygulanacak ve 5 yıl boyunca tarımsal desteklerden yararlanmayacaktır.