Diyarbakır Dicle Üniversitesi meclis gündeminde

DEM Parti Diyarbakır milletvekili Serhat Eren, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hakkındaki iddiaları meclis gündemine taşıdı.

Eren, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde son yıllarda giderek artan ve sistematik hale geldiği ifade edilen usulsüzlük ve yasa dışı faaliyet iddiaları, kamuoyunda ciddi endişeler yarattığını belirterek, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

DEM Parti Diyarbakır milletvekili Serhat Eren, Hastalardan "bıçak parası" alındığı, bazı öğretim üyelerinin hastane dışında yasa dışı muayenehaneler işlettikleri ve tıp cihazlarını kamunun kaynaklarından çalarak kullandıkları gibi iddialar hem hasta haklarını hem de tıp eğitiminin kalitesini olumsuz etkilediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu iddialar, hastane büyüklüğündeki kamu kaynaklarının suiistimal edildiği, öğrencilerin ve asistanların eğitim hakkının engellendiği, hastaların ise can güvenliğinin tehlikeye atıldığı bir durumu ortaya koymaktadır.

Daha özelde;

Ortopedi, Üroloji, Beyin Cerrahisi, Kadın Doğum gibi bölümlerde "bıçak parası" talep edildiği ve ameliyatların bu ödemeler karşılığında yapıldığı, GETAT Merkezi'nde yasa dışı IBAN hesaplarına para yatırıldığı, Bazı öğretim üyelerinin hastane dışında kayıtsız muayenehaneler işlettikleri ve burada heyet raporları düzenledikleri, Tıp Fakültesi'ndeki öğrencilerin derslere girmeyen öğretim üyeleri nedeniyle eğitimlerinin aksadığı, Hastanede yoğunluğun kasıtlı olarak yaratılıp hastaları özel muayenehanelere yönlendirme politikası izlendiği,

İddiaları, üniversite hastanesinin bir kamu kurumu olmaktan çıkarak kayıt dışı ve etik dışı bir yapıya dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Bu kapsamda; gerek kamuoyunun vicdanını rahatlatarak sağlık hizmetlerine olan güveni yeniden tesis etmek gerekse Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin eğitim ve sağlık alanındaki rolünü layıkıyla yerine getirmesini hasta haklarının ihlalinin önlenmesi için acilen şeffaf bir soruşturma başlatılması zorunludur.”

Eren, Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

“Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışması gereken ancak fiilen görevine gelmeyen öğretim üyesi var mıdır? Varsa bu kişilerin sayısı nedir ve haklarında ne gibi işlemler yapılmıştır? Son beş yılda, tıp fakültesi öğrencileri ve uzmanlık eğitimi alan asistanlar tarafından derslere girmeyen veya yetersiz eğitim veren öğretim üyelerine ilişkin yapılan CİMER başvurularının sayısı nedir? Bu başvurular sonucunda ne gibi işlemler yapılmıştır? Tıp Fakültesi'nde "bıçak parası" aldığı iddiasıyla şikâyet edilen kaç kişi hakkında soruşturma başlatılmıştır? Soruşturma sonucunda bu kişilere uygulanan yaptırımlar nelerdir? GETAT Merkezi'nde yasa dışı IBAN hesaplarına para yatırıldığı iddiaları doğru mudur? Merkezin gelir-gider dengesi hakkında bir denetim yapılmış mıdır? Yapıldıysa bulgular nelerdir? Yasadışı muayenehane işlettikleri iddia edilen öğretim üyelerinin sayısı nedir ve bu kişiler hakkında ne gibi yasal işlemler yapılmıştır? Tıp Fakültesi'nde başka üniversitelerden kadro değişikliği ile gelen öğretim üyesi sayısı nedir? Bu kişilerin "elden para alma kolaylığı" gibi nedenlerle geçiş yaptıkları iddiaları doğru mudur? Hastane kaynaklı kayıt dışı tıbbi malzeme veya ilaç kullanımı ile ilgili herhangi bir tespit yapılmış mıdır? Tespit edilen vakaların sayısı nedir ve bu konuda alınan tedbirler nelerdir? Anestezi teknisyenlerinin, ameliyathane işleyişi ve "para karşılığı ameliyat" iddialarıyla ilgili CİMER ve farklı kurumlara yapmış oldukları şikayetler doğrultusunda bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?”