ASM’deki yeni düzenleme tartışma yarattı
Aile hekimliği ile ilgili yeni düzenleme, Kasım ayı başında yürürlüğe girdi. Tabip odaları yeni düzenlemeyi protesto etmek için 2-6 Aralık’ta eylem başlattı. Aile hekimliği yeni düzenlemesi neleri getirdi, tabip odaları neden karşı çıktı? İşte o yeni düzenleme ve tabip odalarının talepleri…
AİLE HEKİMLİĞİ DÜZENLEMESİ NELERİ GETİRDİ?*“Aylık başarı oranı” tanımına gebe, bebek ve çocuk izlemlerinin yanına “lohusa” izlenimi de dahil edildi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra “önleyici” ibaresinin eklenmesi ile sunulan sağlık hizmetinin kapsamı genişletildi.
*Sözleşme süresi sonunda görevine devam etmek isteyen aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının sözleşmelerinin yenilenmesi belirli kriterlere bağlı olarak değiştirildi. Buna göre yapılan muayene ve izlemlerin Bakanlıkça belirlenen gösterge hedef puanına eşit olması veya hedef puanını geçmesi halinde sözleşmenin yenilenmesi, gösterge hedef puanın altında kalması halinde sözleşmenin uzatılmaması hükmü getirildi.
*Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının sözleşmesi “mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi” halinde herhangi bir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden sona ereceği düzenlendi.*Bir sözleşme döneminde toplam altı ay ve üzerinde destek ödemesi kesintisini gerektirir disiplin cezası alan aile hekimliği çalışanlarının sözleşmesinin vali tarafından feshedileceği düzenlendi.
*Aile hekimliğine kayıtlı kişi sayısı 4000’den 3500’e düşürüldü.
*Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde aylık asgari 5 nöbet (veya 96 saat) tutmadığı takdirde tutulmayan her 8 saatlik nöbet için 1.65 katsayısı %8 azaltılarak uygulanması düzenlendi.
*Teşvik ödeme esaslarında geniş kapsamlı değişiklik yapıldı.
*Aile hekimliği günlük muayene sayısının hedef muayene sayısına orantılanması ile yüzdeler düzenlendi.
*Kronik hastalıklarda aylık hedef nüfusun yüzde 40'ının taranması halinde tavan ücretin yüzde 18,9'u, yüzde 70 ve üzerinin taranması halinde ise tavan ücretin yüzde 37,8'i oranında teşvik ödemesi kararlaştırıldı.
*Aile hekimliğine kayıtlı hastaların kamu ve özel hastanelere başvurması bir önceki yıla göre düşmüşse tavan ücretin yüzde 31,5'i oranında teşvik ödemesi kararlaştırıldı.
*Aile hekimliği biriminin memnuniyet oranının il oranının üzerinde olması halinde tavan üretin yüzde 6,3’ü oranında teşvik ödemesi yapılacak.
*Akılcı ilaç kullanım oranını il oranının altında olan aile hekimlerine ek olarak tavan ücretin yüzde 6,3'ü oranında teşvik ödemesi verilecek.
*Aile hekimlerinin koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamında yapmış olduğu gebe, aşılama, bebek ve çocuk takiplerine göre belirlenen başarı oranı üzerinden kesinti yapılmaktadır. Aylık başarı oranlarının belirlenmesinde kullanılan takip kriterlerinin arasına lohusa takipleri de eklendi.
TABİP ODALARININ İTİRAZI VE TALEPLERİ*Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalı.
*Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı.
*Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalı. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalı.
*Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli.
*Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı.