Diyarbakır için verilen müjde hayal oldu!

Bir süre önce, Irak’tan 0-15 ile 50 yaş üstü grubun Türkiye seyahati için vize uygulaması kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “Diyarbakır- Erbil seferleri 1 Nisan’da başlayacak” açıklamasının üzerinden 4 ay geçti, ancak seferler başlamadı.

‘Diyarbakır’a yapılan bir kötülük’

Seferlerin başlaması için büyük çaba sarf eden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, seferlerin THY nedeniyle başlamadığını söyledi. Kaya, “Şimdi vize kalktı diyoruz. Tamam kalktı güzel. 15 yaş altı ile 50 yaş üstüne önemli. Duhok, Zaho gibi sınıra yakın il ve ilçelerin hepsi karayolu ile gelecekler. İnsanların Diyarbakır’a gelebilmek için halen İstanbul'a gitmesi, Ankara'ya gitmesi doğrusu bölgeye yapılan bir kötülük. Bana göre şu an Diyarbakır'ın en önemli sorunlardan biri bu” dedi.

‘THY bölgeyi ihmal ediyor’

Türk Hava Yolları’nın (THY) sadece Erbil seferlerinde değil, Türkiye içi uçuşlarda da bölge illerini önemsemediğine dikkat çeken Kaya şunları söyledi: “Başka illere sefer sayılarına, doluluk oranlarına bakıyoruz, Diyarbakır hem sefer sayısı hem yolcu sayısı anlamında üst segmentte. Ama halen, Ankara'ya İzmir'e bir hafta daha önce yer bulabilme şansımız yok. Burada Türk Hava Yolları’nın bir beceriksizliği diyelim, bir kasıt diyelim doğrusu ben bunu iyi göremiyorum. Masumane ve doğru bir sistem içerisinde yürüyen bir çalışma olarak görmüyorum.”

‘THY tekeline aldı’

Başka havayolu şirketlerinin Erbil – Diyarbakır seferini başlatmaması ile ilgili konuşan Kaya, bunu THY’nin engellediğini iddia etti. “SunExpress gibi Pegasus gibi şirketler izin verilirse uçacaklarını söylüyorlar” diyen Kaya şöyle devam etti: “Biz ısrarla diyoruz ki Ankara da bir dış hat merkezi olsun. Diyarbakır'da da bir dış hat merkezi olsun. Türk Hava Yolları hem kendi tekelinin kırılmasını istemiyor hem de halka istediği hizmeti veremiyor. Ya kendi tekelini kaldır, bırak, buraya uçmak isteyen özel firmalar gelip uçuş yapsınlar. Bunu kaldırmıyorsa o zaman kendin sefer koyacaksın.”