Malabadi Köprüsü ve Silvan hak ettiği değeri görmüyor
Silvan ilçesinde bulunan Malabadi Köprüsü eşsiz mimarisiyle yerli ve yabancılaın ilgisini çekiyor.
Fransız mimar Albert Gabriel, "Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya'nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer. Balkanlarda, Türkiye'de, Orta Şark'ta bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur." diyor.
Malabadi Köprüsü'nün altına Ayasofya'nın kubbesi girerMalabadi Köprüsü için “Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarf ederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiçbirisi göstermemiştir” diyen Evliya Çelebi ise, “Köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçenler, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok oda vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda da nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir tür sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarf ederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiçbirisi göstermemiştir. Malabadi Köprüsü'nün altına Ayasofya'nın kubbesi girer." İfadelerini kullanmış.
Bu yıl 60 bin kişi ziyaret etti12. yüzyılda kurulan köprü görkemli, yüksek ve geniş kemeriyle hala büyük ihtişamıyla ayakta duruyor. Bölgeye gelen turistlerin uğrak yeri haline gelen köprüye bu yılın ilk sekiz ayında yerli yabancı turistler geldi. Ortalama günde 200 ila 250 kişi civarında ziyaretçi geldi.
Dünyada benzeri olmayan Malabadi Köprüsü’nü bu yıl 60 binden fazla turist ziyaret etti.
“Silvan gezi destinasyonuna dahil edilmeli” Ancak bu sayının çok düşük olduğunu belirten araştırmacı gazeteci Ferhat Parlak, Silvan’ın turizm açısından bir bütün olarak hakkettiği yerde olmadığını belirterek şunları söyledi:“Malabadi köprüsü ve Silvan’da bulunan diğer tarihi köprüler hak ettiği değeri görmüyorlar. Silvan ilçesi başlı başına tarih kokan bir ilçe, tarihi köprülerinden tutun, hikayelere konu olmuş Zembilfıroş kalesiyle, konaklarıyla, Hasuni mağaralarıyla bölgenin cazibe turizm merkezlerinden biridir. Ancak bugüne kadar bölgeye uygulanan yanlış politikalardan dolayı turistlerin uğrak yeri değildi. Şimdilerde yerli yabancı turistler Diyarbakır’a ziyarette bulunuyorlar. Ancak Silvan ilçesi bu ziyaretlerin çok dışında kalıyor. Turizm acentaları, gezi destinasyonlarına Silvan ilçesini de dahil etmeliler. Özelliklede Malabadi Köprüsü dünyada eşi benzeri olmayan bir mimari. Bu yıl ziyaretçi sayısın da biraz artış oldu ama bu ilçenin tanıtımı ve turizm sektörüne ve ilçe halkına katkı açısından yeterli değil. Yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmaları isterim.”
Malabadi Köprüsü hakkında1147 yılında yapılan Malabadi köprüsü mimarisiyle eşsiz bir taş köprüdür. 7 metre eninde, 150 metre uzunluğunda olan köprünün yüksekliği ise 19 metreyi bulmaktadır.
Adını Mervani devletinin kurucularından alan Malabadi Köprüsü, Silvan ilçesine 23 kilometre uzaklıkta, Batman ve Diyarbakır arasın da eski ipek yolu üzerindedir.