O geleneğe bir Yasak’ta Silvan’da

Haber: Muhamet Romedi YILMAZ

Silvan ilçesinde Siyasi Parti Temsilcileri, müftülük, kanaat önderleri ve STK temsilcilerin katılımıyla taziyelerde yemek verilmesinin kaldırılması için yeni bir karar alındı.

Siyasi Parti Temsilcileri, İlçe müftüsü, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve mahalle muhtarlarının katılım sağladığı toplantıda, taziyelerde yemek verilmemesi yönünde görüş birliği sağlandı.

Taziye evlerinde yemek verilmeyecek

Özellikle maddi durumu düşük ve alım gücü olmayan vatandaşları zor durumda bırakan taziye yemekleri ile ilgili yeni karar alındı.

Bir taziye evinde yapılan toplantıda, taziyelerin 3 günle sınırlı olacağı, sabah 08.00’de başlayıp akşam ezanıyla bitirileceği, taziye evlerinde yemek verilmemesi ve her mahallede bu işin takibi için mahalle imamı, muhtarı ve mahallenin kanaat önderleri tarafında kurulacak komisyonun takip edilmesi istendi.

Vatandaşlar umutlu değil

Kanaat önderleri, Siyasi parti temsilcileri, Mahalle Muhtarları ve İmamların aldığı kararın, ilçe müftülüğü tarafında cuma vaaz ve hutbelerinde bütün camilerde detaylı bir şekilde anlatılacağı kararı alındı.

Karar dikkate alınmıyor

Silvanlı Vatandaşlar ise, bu yönde daha önce birçok kararın alındığını fakat bir türlü uyulmadığını belirterek, bu kararın da uygulama şansının çok olmadığı belirtildi.

Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş, “Yıllardır bu kararın alınması için çok uğraşlar verdik. Ama alınan karara kimse uymadı. Ancak hiç kimse verilen kararları yerine getirmiyor. Örneğin Kalabalık taziyelerde 2 veya 3 günlük kalıcı olarak dışardan gelen taziye sahibinin yakınları için ayrı yemek verilmesi yönünde de çalışmalarımız oldu. Ama maalesef o kararda dikkate alınmadı. Vatandaşlarımızın Taziyelere yemek saatinde gitmemeleri konusuna dikkat etmeleri gerekir. Bugün burada toplanmamızın amacı taziye evlerinde yemek verilmemesi yönünde karar alındı. Ancak kararı uygulama konusunda zorlukların çekileceğini düşünüyorum. Bu kararın tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.