Diyarbakır’daki ekolojik talana tepki

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ile Diyarbakır Sağlık Platformu, Hazro ilçesine bağlı Dadaş köyünde yapılan kazı çalışması sırasında petrol boru hattının patlaması ve yarattığı doğa tahribatlarına ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı gerçekleştirdi.

Açıklamada söz alan Tabipler Odası Diyarbakır Başkanı Elif Turan, yaşanmış olan petrol felaketinin tahribatlarına değindirdi.

ÇEVRE FELAKETİ YAŞANDI

Ardından açıklamayı yapan Çevre Mühendisler Başkanı Nujiyan Yıldırım, Hazro ilçesine bağlı Dadaş köy mevkinde, TPAO ve Güney Yıldızı Petrol, Üretim, Sondaj, Müteahhitlik Ve Ticaret AŞ'ye ait olduğunu harici olarak öğrendikleri petrol boru hattından müdahale sonucu yüksek miktarda sızıntı olduğunu ve bir çevre felaketi yaşandığını belirtti.

Yıldırım, petrol borusunun delinmesi ile ham petrolün yakınındaki Uzun Çaya ve oradan da 30 bin hektara yakın tarım arazisinin sulamasında kullanılan Başlar Barajına aktığı gözlemlendiğini ve ham petrolün hem tarım arazilerine hem de tarım arazilerinin sulanması için kullanılan baraja akması çevredeki tüm canlılar için ciddi tehlike oluşturduğunun altını çizdi. Yıldırım, “Dere içerisindeki canlı yaşamını doğrudan olumsuz yönde etkilemiş biyo-çeşitliliği, faunayı dolaysı ile ekosistemi tümüyle bozmuştur. Petrol su da ilk olarak yüzeyi kapladıkları için ışığın ve havanın suyun alt katmanlarına geçişini engelleyerek, ötrofikasyona neden olmaktadır. Buda sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olmaktadır” dedi.

‘DOĞA TAHRİBATLARINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Son 5 yılda Diyarbakır’da 200’den fazla yerde petrol arama sahasının ilan edildiğini ve bu petrol sahalarının kentin tarım arazileri üzerine kurulduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bizler Emek meslek ve halk örgütleri olarak; İklim krizinin yaşandığı bu süreçte temiz su kaynaklarımızın, tarım arazilerimizin ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu doğa tahribatlarına karşı; hukuki süreçleri başlatmış bulunmaktayız” diye belirtti.

Yıldırım, tüm bu yaşanılanlar karşısında 10 gündür etkin önlemleri almayan ilgili kurumlar olan İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı görevlerini yapmaya çağırdıklarını ve görevlerini yapmayarak halk sağlığını tehlikeye atan yetkililerin bu tutumlarına karşı suç duyurunda bulunacaklarını, durumun takipçisi olacaklarının altını çizdi.