Diyarbakır Başsavcısı neden görevden alındı: İşte detaylar!

2018 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Ahmet Yavuz kamuoyunda büyük yankı uyandıran ‘Zerya Kuyumculuk’ dosyası ve Bağlar Belediyesi’ndeki usulsüzlerin üzerine gitti. Ancak bazı siyasiler ile bürokratların Ankara’ya baskı kurması nedeniyle Yavuz 2021 yılında beklenmedik bir şekilde başsavcılık görevinden alınarak Yargıtay Savcılığı’na atandı.

Bağlar Belediyesi soruşturması

Yavuz’un 2020 yılında Bağlar Belediyesi ile ilgili usulsüzlüklerin üzerine gittiği, Bağlar Belediyesi ile ilgili 4 yıl önce adli yönden soruşturma başlattığı öğrenildi. İdari yönden de Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu hakkında soruşturma yürütülmesi için İçişleri Bakanlığı’na yazı yazdığı öğrenildi. Ancak eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde müfettiş görevlendirilmesi yapılmadığı belirtildi.

Düz savcı oldu

Siyasiler ve Ankara’nın dosyaya ile ilgili telkinlerine rağmen Başsavcı Ahmet Yavuz, usulsüz işlemlerin üzerine gitmeye devam edince, görev süresi dolmadığı halde sürpriz bir şekilde HSK tarafından görevinden alınarak unvansız olarak Yargıtay’a düz savcı olarak atandı.

AK Parti İl Başkanı şikayet etti

AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı ile Kadın Kolları Başkanının da Ankara’ya giderek Başsavcı Yavuz’un AK Parti İl Teşkilatı ile “uyum içinde çalışmadığı” yönünde dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şikâyette bulundukları iddia edildi.

Zerya Kuyumculuk dosyasının üzerine gitti

Başsavcı Yavuz’un görevden alınma nedenlerinden biri ise, saadet zinciri olarak bilinen ve içinde üst düzey yargı, emniyet ve kamu görevlilerinin de olduğu Zerya Kuyumculuk soruşturmasını genişletmesi oldu. Aralarında, bölge istinaf mahkemesinde daire başkanları, yargıtay tetkik hakimleri, Adalet Bakanlığı’nda görevli hakimler, başsavcı, başsavcı vekilleri, emniyet ve askeri personel, mülki idare amirleri, vali, vali yardımcıları, kaymakamlardan oluşan çok sayıda kamu görevlisi Zerya Kuyumculuk’a banka mevduat faizinin çok üzerinde yüksek kar payı vaadiyle para yatırmış, ancak kuyumcu işletmecisi Zülküf ve Zülfikar Ortaç adlı kardeşler bir süre sonra paralarla yurtdışına kaçma hazırlıkları yaparken Ahmet Yavuz’un talimatı ile polis şüphelilere yönelik yapılan operasyonda tutuklanmıştı.

500 milyonluk vurgunun üzerine gitti

Başsavcı Ahmet Yavuz göreve gelir gelmez MASAK ve BDDK ile yazışmalar yaparak Zerya Kuyumculuğa para yatıran, EFT ve para transferi gerçekleştirenlerin isim listelerini istemiş ve soruşturmayı derinleştirmişti. Gönderilen listede, halen yüksek yargıda görevli bazı kişilerin isimleri yer aldı. Başsavcı Ahmet Yavuz’un bu soruşturmayı da titizlikle yürütmesinde görevden alınmasının etkili olduğu öğrenildi.

Milli Eğitim vurgunu

Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlar kapsamında sahadaki operasyonel faaliyetleri sevk ve idare eden Yavuz, görev yaptığı dönemde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Öğretmenevi’ndeki ihalelere fesat karıştırıp haksız menfaat temin ettikleri tespit edilen 26 sanık hakkında dava açılmasını sağlamıştı.

Hayvan Borsası vurgunu

Başsavcı Ahmet Yavuz 1,5 yıllık kısa süreli görevinde iğneyle kuyu kazarak birçok başarılı operasyonu yönetti. Bunlardan biri de Diyarbakır hayvan borsası vurgunuydu. Diyarbakır merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda, ölen veya kesime gönderilen büyükbaş hayvanların küpelerini sökerek başka hayvanlara takıp devleti milyonlarca lira zarara uğratarak haksız kazanç sağladıkları gerekçesiyle aralarında 14’ü kamu görevlisi 65 sanık hakkında ağır ceza mahkemesine dava açtırdı.

Tahir Elçi dosyasını tozlu raflardan indirdi

Başsavcı Ahmet Yavuz 5 yıl boyunca faili meçhul tozlu soruşturma raflarında bekleyen Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi soruşturmasını da tamamladı. Ahmet Yavuz, kendi koordinasyonunda olay görüntüleri, MOBESE ve kamera kayıtları yeniden incelendi. Görgü tanıkları dinlendi ve 3 polis ile 1 şüpheli hakkında dava açıldı. (Haber Merkezi)