GGC’den, gazetecilere ‘Gazetecilikte Yapay Zeka Uygulamaları’ eğitimi

Haber: İhsan YILMAZ/ MALABADİ HABER: GGC tarafından kentte görev yapan gazeteciler ve Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden öğrencilere 'Gazetecilikte Yapay Zeka Uygulamaları’ eğitimi verildi. Çok sayıda gazetcinin katıldığı eğitim Yenişehir ilçesindeki bir plazada düzenlendi. Burada GGC Dış İlişkiler ve Eğitim'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hozan Adar tarafından dijital medya ortamına daha hızlı olunması ve iş yüklerinin azaltılması yönünde dersler verildi. Ayrıca hem sahada hem de editör olarak çalışan gazetecilere dublaj, seslendirme ve haber yazım süreçleri gibi kolaylaştırıcı yapay zeka eğitimi  anlatıldı.

 “TÜRKİYE’DE İLK DEFA VERİLEN BİR EĞİTİMDİ”

GGC Dış İlişkiler ve Eğitim'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hozan Adar, GGC olarak hem üyelere hem de bölgede çalışan gazeteciler ile Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerini de kapsayan projelerinin sürdüğünü söyledi. Adar, “Her ay düzenli olarak eğitimler düzenliyoruz. Geçen ay Dijital Medyada Teyitçilik eğitimi verdik. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak gazetecilerin gelişimine ve eğitimine büyük bir önem gösteriyoruz. Onların da teknolojiye yakın bir şekilde çalışmaları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bugün düzenlediğimiz eğitim Dijital Medya Eğitim serisinin 2’ncisiydi. Eğitimimizde ‘Gazetecilikte Yapay Zeka Uygulamaları’ndan bahsettik.  Sahada ve editör olarak çalışan arkadaşlarımızı destelemek ve onların iş yükünü azaltmak için olan bir eğitimdi. Gazetecilikte Yapay Zeka adı altında gazetecilere Türkiye’de ilk defa verilen bir eğitimdi. Biz bu eğitimde haber yazım süreçlerinde nasıl daha kolay haber yazılır. Fotoğraf, video uygulamalarından bahsediyoruz. Örneğin bir gazeteci 20-30 dakikalık bir röportaj yapar bununla saatlerce uğraşırsın ama biz bunun yapay zekayla deşifresi nasıl yapılır onu gösteriyoruz. 20 dakikalık ses kaydını yapay zekaya attığınızda 3-5 dakikada metin olarak dökümünü veriyor. Bu dökümde yüzde 95 doğruluk payıyla bir döküm veriyor. Ses kısmının dışında dublaj, seslendirme yapay zekaların kullanımında gösteriyoruz. Dil bilmeyen arkadaşlarımız kendi sosyal medya hesaplarında yapacakları paylaşımlarda yapay zekanın desteğini onlara anlatmak ve gazetecilerin iş yükünü hafifletmek için bu eğitimi programını sunduk.” dedi.

‘GAZETECİLERİN KENDİLERİNİ GELİŞTİREBİLMELERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR EĞİTİM PROGRAMIYDI’

Programa katılan Gazeteci Ercan Çağlayan ise, GGC'nin düzenlediği yapay zeka eğitim programına katıldıklarını belirtti. Çağlayan,"Gerçekten gazetecilerin kendilerini geliştirebilmeleri için önemli bir eğitim programıydı. Gazetecilerin Dijital Medyaya ayak uydurabilmesi için gelişen dijital dünyada önemli bir eğitim programıydı"  diye konuştu. Eğitimi tamamlayan gazetecilere GGC tarafından sertifika verildi.