Diyarbakır’daki krizi Mersin Milletvekili gündeme taşıdı
Diyarbakır adliyesinde yaşanan olay tepkiye neden olmuştu. Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi, Kürtçe savunma talebinde bulunan bir tutuklunun talebinin hakim tarafından engellenmesini Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayet etmişti.
Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, tutukluların hukuki hakkı olan anadilde savunma hakkını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Bozan, yanıtlaması için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi verdi. Bozan soru önergesinin gerekçesinde Diyarbakır adliyesinde yaşanan olayı hatırlatarak, yanıtlaması için bakanlığa şu soruları sordu:
1-Yukarıdaki iddialar hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
2- Yukarıdaki iddialar hakkında Bakanlığınızın bilgisi varsa herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
3- Olayda adı geçe hakim hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise ne aşamadadır?
4- Somut olaydaki gibi mahkemelerin anadilde savunmayı engelleme hakları var mıdır?
5- Anadilde savunma hakkının engellenmesinin yasal dayanağı var mıdır?
6-Anadilde savunma hakkını kullanmak isteyen kişilere baskı kurmak, adil yargılanma hakkını etkilemiyor mudur?
7- Anadilde savunma hakkının kullanımının kolaylaşması için herhangi bir çalışma yürütmekte misiniz?
8- Yargı mensupları tarafından anadilde savunma hakkının zorlaştırılmasına ilişkin eğitim vb. bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?
9- CMK 202’nin Türkçeden başka bir dille konuşma hakkını “kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dille” bağlamış olmasının, yargıçlara mahkeme önündeki kişilerin Türkçe bilgisini ölçme ve anadilde savunma yapma hakkından keyfi olarak mahrum bırakma yetkisi vermesini göz önünde bulundurarak gerekli yasal düzenlemenin yapılması için adım atacak mısınız?
10-Kürtçe bilmeyen, akademik yeterliliği olmayan polis, memur, zabıt katipleri, mübaşirlerin de tercümanlık yaptığından haberdar mısınız? Bu durum hakkın kullanımını göstermelik bir kullanıma dönüştürmemekte midir?
11- Adliyelerde anadilde savunma hakkının sorunsuz kullanımı için yeterli sayıda tercüman istihdam edilmekte midir?
12- Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu illerde yeterli sayıda Kürtçe tercüman istihdam edilmiş midir? Türkiye genelinde kaç tane Kürtçe tercüman istihdam edilmiştir?
13-Hakkın kullanımının maddi külfetinin yargılanan kişiye yüklenmesinin bu hakkın kullanımını etkilemesi göz önünde bulundurulup hakkın kullanımının tamamen ücretsiz olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak mıdır?
14- Son beş yılda kaç kişi anadilde savunma hakkından faydalanmıştır.” (Haber Merkezi)