Yolsuzluğa örtbas, şüpheli müdüre terfi mi?
Diyarbakır’ın en modern ilçesi olan Kayapınar’da, skandal iddialar ortaya atıldı. Aylar öncesi basına da yansıyan Kayapınar Belediyesi’nin mıcır ve asfalt ihalelerinde büyük yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine, Belediye tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı. ‘Sözde soruşturmada’ akla ziyan hadiseler gözlemlendi. Belediyeye sunulduğu ileri sürülen sahte fişler üzerinden, yaklaşık 8 milyon TL yolsuzluk yapıldığı iddialarının yer aldığı soruşturmada, özellikle firmaların ve bazı personellerin korunması şaşkınlık yarattı.
KİM BU A.A?
Yolsuzluğun boyutunun çok büyük olmasına rağmen, ısmarlama soruşturmalarla, skandal iddiaların örtbas edilme çabasının söz konusu olduğu Kayapınar Belediyesi’nde, iddiaların odağındaki isimlerin soruşturulmaması, büyük tepki gördü. 8 milyon liralık vurgunun yapıldığı iddialarıyla başlayan soruşturmada, bu durumdan birinci derece sorumlu olan ilgili Fen İşleri Müdürü A. A ile bazı Belediye Başkan Yardımcılarının soruşturulmasına, izin verilmediği iddia edildi. Kayapınar Belediye Başkan Vekiline yakınlığıyla bilinen ve hemşehrisi olan A.A’nın soruşturmasına izin verilmediği gibi, adeta terfi ettirilerek, belediyenin tüm alımlarını yapan Destek Hizmetleri Müdürlüğü görevine getirilmesi de, yolsuzluk yaptığı tespit edilen birinin tüm alımların başına getirilmesi ‘ödül mü? Ceza mı?’ sorularını gündeme getirdi.
Fen işleri Müdürlüğü görevindeyken, asfalt ve mıcır ihalelerinde yaklaşık 20 milyon lira yolsuzluk yapılan ve tüm harcamalarda imzası bulunan A.A’nın, bu görevdeyken sayısız doğrudan teminle ihale gerçekleştirdiği iddiaları, kentin her noktasında konuşuluyor.
BELEDİYE AÇIKLAMA YAPMADI
Söz konusu iddialarla ilgili olarak, Kayapınar Belediyesi’nin herhangi bir açıklama yapmaması, kamuoyunu aydınlatmaması, ‘Yolsuzluk ve vurgun örtbas mı ediliyor?’ olarak değerlendirildi.SORUŞTURMA NEDEN YARGI ELİYLE YAPILMADI?
İddiaların ortaya çıkmasıyla birlikte, başlatılan soruşturmanın tarafsız yargı eliyle yapılmaması da dikkat çekiyor. Olayın ilk gün savcılığa bildirilmemesi, sadece Kaymakamlıkça başlatılan göstermelik bir soruşturmaya tabi tutulması, idareye karşı ciddi bir güvensizliğin oluşmasına sebep oldu. Bazı personellerin korunmaya çalışılması, kamu vicdanını oldukça rahatsız ederken, kentten İçişleri ve Adalet Bakanlığına çağrılar yapıldı. Yolsuzluk soruşturmasının yeniden ve kapsamlı gerçekleşmesi gerektiği görüşü ortaya çıktı.
Yeni Journal olarak tarafsız ve ilkeli habercilik gereği, soruşturmanın neticesi, yolsuzluk iddialarının odağındaki isimlerin açığa alınıp alınmadığı, olayda ismi geçen başkan yardımcısı ve birim amiri hakkında neden soruşturma izni verilmediği, 8 milyonluk yolsuzluğun cezasının ne olduğu, bu kadar şaibeye rağmen kurum içinden atanan muhakkikin bağımsız olarak soruşturmayı yürütüp, yürütemediği, soruşturmayı neden kurum içinden bir personele yaptırmak istenmesini, dosyayı adil ve tarafsız yargıya inceletmemenin nedenini, savcılığa suç duyurusunun yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise, hangi tarihte yapıldığı, bazı firmaların ve üst düzey personellerin korunmasındaki amacın ne olduğu gibi sorularımıza yanıt alabilmek için, günlerdir Kayapınar Belediyesi’nden görüşme talebimize olumlu cevap alamamayı da, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.