“TMO, Diyarbakır’da çiftçiye randevu vermiyor”

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi ile Yenişehir Ziraat Odası, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ürün almamasına ilişkin Yenişehir Ziraat Odası’nda basın açıklaması yaptı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi birçok sebepten kaynaklı çiftçinin, sıkıntılar çektiklerini ve bu sıkıntıları zaman zaman gündeme getirdiklerini ancak bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye gidilmediğine söyledi. İskenderoğlu, “Bu yıl bölgede çiftçiler tüm bu kriz ve kaosun içerisinde tarlasını ekmiş ve hasadını verimini almış durumda. Yıllardır dillendirdiğimiz çiftçinin emeğinin karşılığını alması konusunda uygulanan yanlış politikaların farklı bir düzeyini yaşıyoruz. Daha önceki yıllarda çiftçi dışarıya satıyor bize getirmiyor deniliyordu. Ancak bu gün çiftçi ÇKS sistemine kaydını yaptırmış ürününü tarladan kaldırmış ve TMO’ya satmak için başvuru yapmak istiyor ancak randevu otomasyonunda ‘bölgeniz için aktif alım noktası bulunmamaktadır’ uyarısı ile karşılaşılıyor. TMO ve Lisanslı Depoculuk Şirketlerinin (LİDAŞ) depoları daha alımlar yapılırken; yarısının dolu olduğunu görüyoruz” dedi.

‘ÇİFTÇİ MUHATAPSIZ BIRAKILMIŞ’
TMO’dan yetkililer ile yaptıkları görüşmelerde belirli kapasitenin hesaplandığı ve bunun üstüne çıkılamayacağını değerlendirerek; bu kapasite aşımı dolayısı ile alımların gerçekleşmediğini söylediklerini belirten İskenderoğlu, “Oysaki hasat döneminde basında bakanlığın ‘Çiftçinin üretimlerini tarlasındayken alıyoruz’ şeklinde haberler resmi sitelerde bulunmaktadır. Ancak çiftçi şu an bir otomasyonla muhataplık içerisinde ve maalesef ürününü satabilmek için ya 40 gün sonraya randevu veriliyor ya da otomasyondan randevu alınamıyor. Dolayısıyla çiftçi muhatapsız bırakılmış durumda. Hükümetçe açıklanan 9 bin 250 lira alım fiyatının çiftçiyi sıkıntıya sokmasına rağmen TMO ya zorunluluktan kaynaklı satmak istemesine rağmen satamıyor” diye belirtti.

RANDEVULAR BAŞKALARINA SATILDIĞI İDDİASI
Randevu alan çiftçinin randevusunun satıldığına dikkat çeken İskenderoğlu, “Aracıların şimdiden çiftçinin bu makus ve mecbur halini görerek kolları sıvadığı, kimi çiftçilere 5 bin den 7 bin 500 liraya kadar çeşitli teklifler yapıldığı bilinmektedir. Yine randevu alıp randevuyu başkalarına sattıkları bilgileri ve daha birçok gayrı ahlaki durumların yaşanmaya başlandığı görülmektedir” şeklinde konuştu. (Haber merkezi)