Diyarbakırlı tekstilciler Paris’te
Fuat Bulut / Özel
Tekstilin ham hammaddesi olan pamuk üretimiyle Türkiye’de ciddi bir rekolteye sahip olan Diyarbakır, genç nüfusuyla sektörde ciddi potansiyeli barındırmasına rağmen yaşanan daralmaya karşı önemli bir hamle yaptı. Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve KOSGEB desteğiyle Diyarbakır’da ciddi istihdam sağlayan 14 tekstil firması, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Uluslararası Moda Tasarımcıları Fuarı’na katıldı.
Güneydoğuekspres Gazetesinden Fuat Bulut'un geçtiği özel haberde, Fuara dünyanın birçok ülkesinden katılım olurken, Türkiye’nin en büyük tekstil kuruluşu olan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) de stant açtı. Diyarbakır’dan da 20 kişiden oluşan bir heyet, festivalde Diyarbakır’ı temsil etti. Heyette Diyarbakır Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü, KOSGEB – KOBİ Geliştirme Daire Başkanı Asım Türkmen, KOSGEB Diyarbakır eski İl Müdürü Hasan Solmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan Diyadin İnan ve Diyarbakır’da OSB ve Tekstilkent’te üretim yapan 14 firma sahibi yer aldı.
‘MÜŞTERİYİ BEKLEMEK YERİNE AYAĞINA GİTMEK’
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan OSB’lerden Sorumlu Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, kentte tekstil sektörünün gelişimi açısından Paris’te önemli ve verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi. “Amaçladığımız şey yerimizde durup müşteriyi beklemek değil müşterinin ayağına gitmekti” diyen Coşkun, ziyaret kapsamında MÜSİAD’ın Paris yetkilileriyle de istişarelerde bulunduklarını ifade etti. Coşkun, “Bu tür organizasyonların sayısını arttırıp, daha fazla bireyselde veya böyle toplu organizasyonlarla beraber müşteri arayışı ve pazar arayışı içerisine girmelerinin kendileri açısından çok faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
‘PAZAR ARAYIŞINDAYDIK, CİDDİ TEMASLAR KURDUK’
Fuara katılan SCM Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalkıran, gazetemize yaptığı açıklamada, şunları ifade etti: “Tekstil sektöründe, küresel daralmanın etkilerini azaltma ve ülkemizdeki daralmanın etkilerini minimize etme, ayrıca pazarlarımızı çeşitlendirme amacıyla Paris gibi uluslararası fuarların düzenlendiği bir merkezde, sektörümüz için büyük öneme sahip olan 'Who's Next' fuarına katıldık. Bu fuar, sektörümüzdeki yeni trendleri keşfetmekle kalmayıp aynı zamanda ikili iş ilişkilerini geliştirme açısından da son derece faydalı bir deneyim oldu. Özellikle Paris Uluslararası Tekstil Federasyonu ile gerçekleştirdiğimiz görüşme, Diyarbakır'daki tekstilcilerimizin uluslararası iletişimini güçlendirmek için önemli bir adım oldu.
Bahsettiğimiz federasyon, Avrupa genelinde 36 bin mağaza ile temsil ediliyor ve bu ağa ulaşmaya çalıştık. Federasyonun iletişim bilgilerini aldık ve tüm üyelerimizin bilgilerini federasyon ile paylaşacağız. Bu, sektörümüzdeki daralmayı hafifletmek için önemli bir adım olabilir. Ayrıca fuar sırasında İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'ni (İTKİB) ziyaret ettik ve sektörün ve Diyarbakır tekstil sektörünün geliştirilmesi için yapılacak çalışmaları ele aldık. İTKİB Yönetim Kurulu Üyeleri, Diyarbakır'a davet edildi. Diyarbakır'da tekstil sektörünün bu denli geliştiğini pek çok kişi bilmiyor, bu nedenle onları davet edip gelip yerinde görmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca MÜSİAD Paris temsilciliği ile de bir görüşme gerçekleştirdik.
Fuar süresince birçok ikili görüşme gerçekleştirdik ve pazar arayışlarımızı sürdürdük. Verimli bir ziyaret olduğunu söyleyebilirim. Devletin desteği de bu noktada önemli bir etken oldu; özellikle KOSGEB'in desteklediği bir organizasyon olarak Ankara'dan daire başkanının ve il bazında OSB'lerden sorumlu il vali yardımcısının katılması, kente ve sektöre verilen önemi gösteriyor.”