Diyarbakır'daki esnaflara kritik çağrı: Açık tutun!

Ramazan Bayramı boyunca 200 binin üzerinde yerli ve yabancı turistin akın ettiği Diyarbakır’a, bu Kurban Bayramı'nda 300 binin üzerinde turistin gelmesi bekleniyor. Geçmiş Ramazan Bayramı'nda kentte bulunan esnafların çoğu kepenk kapattığı için turistler harcama yapamadan gitti ve bu da kentin ekonomisine olumsuz yansıdı.  


Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Edip Paçal, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na yaptığı çağrıda, odaların önlem alıp, esnafları bilgilendirmelerini isterken, çağrıya kulan veren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, esnafın bayramda mekanları açık tutması için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

KURBAN BAYRAMI İÇİN HEDEF 300 BİN TURİST

Ramazan Bayramı'nın büyük bir doluluk oranıyla geçtiğini belirten Paçal, "Bir tek boş oda bulamadığımız bir dönem oldu. Çevre ilçelerine kadar yer bulduysak gelen misafirlerimizi yerleştirdik. Şimdiden yapılan rezervasyonlardan görüyoruz ki bu bayramda daha fazla turist sayısı olacak. Şimdiden turist grupları da yavaş yavaş gelmeye başladı. Ramazan'da 200 binin üzerinde yerli ve yabancı turistler geldi, Kurban Bayramı'nda ise 300 binin üzerinde turist gelmesini bekliyoruz" dedi.


ESNAFA ÇAĞRI: BAYRAMDA MEKANLARI AÇIK TUTUN

Geçmiş Ramazan Bayramı süresince çarşıdaki dükkanların ve turistlere yönelik mekanların kapalı olmasında şikâyet eden Paçal, şöyle devam etti: 
"Geçen bayram birçok sıkıntı yaşadık. Çünkü birçok mekân kapalıydı, bayram tatilindeydi. Turizmde bayram tatili diye bir şey yok. Dünyanın birçok yerine gidip  Diyarbakır'ın tanıtımı ile ilgili birçok proje yapıyoruz. Sesimizi yükseltip kentimizi tanıtıyoruz. Ama ne yazık ki insanlar geldikten sonra  Diyarbakır'da dükkân ve mekanların bayram münasebetiyle kapalı olması büyük bir hüsrana uğrattı. Bu konuda acil bir çözüm sağlanmalı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası önlem alıp, esnafları bilgilendirmelerini özellikle rica ediyoruz. Buradan çağrı yapıyoruz, lütfen mekanlarınızı bayramda açık tutun. Esnaf duyarlı olsun. Burası turizm bölgesi. Mekanların kapalı olması aynı zamanda kentin ekonomisini de olumsuz etkiliyor. 300 bin turist demek bir milyon kişiye istihdam demektir. Eğer bu sayısal veri iyi bir getiri yaparsa Diyarbakır'ın başka kaynağa ihtiyacı bile kalmaz."


DESOB BAŞKANI ÇAĞRIYA KULAK VERDİ

Paçalın çağrısına cevap veren  Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, "Turizm kent için, esnaf ve sanatkarlarımız için çok önemlidir. Turizmin gelişmesi için de yıllardır kentin tüm bileşenleri bir mücadele ve büyük emek içerisindeler. Son yıllarda  Diyarbakır'da artan yoğunlukta turist ziyaretlerimiz oluyor. Geçen yıl bir milyonun üzerine çıktı, bu yıl sayı belki de bir buçuk milyonu bulacak. Tabi bizlerde esnaf ve sanatkârlar olarak, aynı duyarlılık içerisinde olmamız gerekiyor. Özellikle de bayram tatillerinde geziler yapılıyor. Ben de buradan esnaf ve sanatkarlarımıza mekanlarını açık tutmaları için çağrı yapıyorum. Dükkanlarını mutlaka açmaları gerekiyor. Bu konuyla ilgili de ben bütün kayıtlı oldukları oda başkanlarımızla diyaloga geçip gerekli girişimlerde bulunacağız" dedi.